Zwyczajowo Argentyńskie chimichurri przygotowywane jest z posiekanej świeżej pietruszki, oregano, czosnku, oliwy z oliwek, octu i płatków czerwonej papryki. Jest to sos lub przyprawa, podobna do pesto, która jest bardzo popularna w całej Ameryce Południowej. Chimichurri to bardzo zdrowy, barwny i aromatyczny dodatek do sałatek czy też grzanek.Nie ma jednego słusznego przepisu na chimichurri bazą jest jednak zawsze natka pietruszki, oraz oregano - dodajemy go zawsze stosunkowo mniej niż natki do tego czosnek oraz grysowaną paprykę chili.
To wygodny sposób na przygotowanie sosu przypominającego chimichurri, gdy nie masz pod ręką świeżych ziół. Przyprawa Chimichurri, znana jest również jako sucha marynata. Zawiera suszoną natkę pietruszki, oregano, czosnek i cebulę w proszku oraz inne zioła i przyprawy. Aby zrobić sos chimichurri, dodaj oliwę z oliwek, wodę, ocet i sok z cytryny lub limonki . Doskonale ona pasuje także do różnorakich mięs, nadając im cudowna lekkość,. Serwowana może być równocześnie do warzyw czy sałatek.
bez chimichurri już nie gotuję, zagościlo na stale w mojej kuchni:)
Bez Chimichurri nie potrafię juz gotować, używam praktycznie do wszystkiego, dużo i często, to numer 1 na mojej liście ulubionych przypraw:)
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.