Ma zastosowanie do wyrobu niektórych wędlin i likierów. Słynne są pierniczki, ciasteczka i chleby imbirowe, znakomite są herbaty oraz popularne piwo imbirowe. Imbiru dodaje się również do wielu innych potraw, np. do sałatek owocowych, marmolad, rosołu z kury, sosów, pasztetu i flaków. Uszlachetnia też bardzo kwaśne mleko i chłodniki przyrządzane na podstawie zsiadłego mleka lub kefiru. Służy do aromatyzowania kompotów, grzanego wina oraz piwa.
Czy mielony imbir jest aromatyczniejszy niż świeży imbir? Smak mielonego imbiru jest znacznie silniejszy niż świeżego imbiru. Według badań ¼ łyżeczki mielonego imbiru to odpowiednik jednej łyżeczki obranego i startego świeżego imbiru. Jednak smak gotowego dania nie będzie dokładnie taki sam, ale bardzo podobny.
Czy możesz użyć imbiru w proszku zamiast świeżego imbiru w herbacie? Żeby podmiana miała sens, musisz użyć około łyżeczki mielonego imbiru zamiast 1 łyżki świeżego startego imbiru. Inną wielką zaletą mielonego imbiru jest to, że jest wygodniejszy. Jest łatwy w utrzymaniu i pozostaje świeży znacznie dłużej niż starty korzeń imbiru. Jak to zrobić? Gdy woda w czajniku się zagotuje, zdejmij z ognia i natychmiast dodaj łyżeczkę imbir w proszku. Przykryj garnek pokrywką i pozostaw imbir na 10 minut. Odcedź herbatę do dużego kubka oraz dodaj sok z kilku plasterków cytryny, aby zrobić herbatę cytrynowo-imbirową.
Jak działa miód z imbirem mielonym? Ta kompozycja może pomóc złagodzić ból i rozluźnić mięśnie. W tym samym czasie wypij filiżankę herbaty imbirowej z miodem. Herbata imbirowa ma właściwości uspokajające, które mogą pomóc obniżyć stres i napięcie. Uważa się, że wynika to z połączenia silnego aromatu i właściwości leczniczych.
Mamy do przedstawienia Państwu jeden z przebojów kuchni azjatyckiej - łatwy w przyrządzeniu przepis na wieprzowinę po chińsku z grzybami shiitake. W tamtym regionie kulinarnym bardzo popularne jest smażenie wszystkich rodzajów mięs (wieprzowina, wołowina, kurczak) z sezonowymi warzywami. Preferowana jest tam świeża papryka, pieczarki, cebulę czy groszek.Smażenie wieprzowiny z grzybami shiitake to także narodowe chińskie danie uwielbiane w tamtej części globu. Chociaż nie dodaje się zbytnio żadnych dodatkowych przypraw i ziół , danie jest bogate w smak za sprawą między innymi imbiru mielonego. Kruche soczyste mięso z lekkim aromatem grzyba shiitake jest bardzo atrakcyjne kulinarnie . Jeśli jesteś miłośnikiem grzybów, nie możesz przegapić tego przepisu. Czytaj dalej....
Piernik i kształty, jakie przybiera mają bardzo długą historię. Wczesną formę piernika można przypisać starożytnym Grekom i Egipcjanom, którzy używali go do celów obrzędowych. Piernik pojawił się w Europie, kiedy XI-wieczni krzyżowcy przywieźli imbir z Bliskiego Wschodu, aby arystokratyczni kucharze mogli z nim eksperymentować. Gdy imbir i inne przyprawy stały się bardziej przystępne dla ludu, pierniki również pojawił się w ich jadłospisie. Piernik jest aromatyczny i łatwy do zrobienia. Świeży wystarczy na pięć do siedmiu dni. W niektórych krajach podawany jest na śniadanie w Polsce podawany najczęściej na deser.
Czytaj dalej....
Z prastarej księgi kupca Marco Polo....
Nasze ciało naturalnie wytwarza kwas, żółć i enzymy, które pomagają rozkładać to, co zjesz. Dzięki tym procesom możesz wchłaniać składniki odżywcze. Czasami nasz układ trawienny potrzebuje trochę wsparcia. Wtedy na pomoc przychodzą nam zioła. Godne uwagi zioła poprawiające trawienie to między innymi korzeń goryczki, mniszek lekarski, piołun czy łopian. Poniżej przygotowaliśmy przepis, który możesz przygotować w domu, aby wspomóc trawienie. Jest to tak zwana mieszanka gorzkich ziół. Czytaj dalej....
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.