Majeranek nie tylko do jedzenia?
Majeranek nie tylko do jedzenia?
Zdrowotne właściwości majeranku
Majeranku używamy głównie jako przyprawy, dzięki niemu mięso staje się aromatyczne i soczyste, niektóre zupy bez niego aż trudno sobie wyobrazić. Zapominamy natomiast o jego właściwościach leczniczych. Dietetycy przykładają wagę do walorów smakowych tych ziół, jednak z większym naciskiem mówią o ich dobroczynnym działaniu zdrowotnym.
Wysuszony majeranek nie traci aromatu, wydziela tyle olejków eterycznych, że aż drapie w nosie, stąd jest stosowany jako środek na katar. Jeżeli chodzi o inne jego walory lecznicze, to możemy je podzielić na wewnętrzne i zewnętrzne. Do tych pierwszych zaliczamy działanie na: astme, bezsenność, migrene, kurcze mimiczne, kurcze dróg oddechowych, kurcze trawienne (połykanie powietrza), lęki, obawy, nadmierna wrażliwość seksualna, neurastenia, niezrównoważenie psychiczne, nieżyt żołądka i jelit, paraliż, zapalenie tętnic, zapalenie przewodów nosowych i niedrożności nosa przy oddychaniu.
Natomiast jeżeli chodzi o zewnętrzne działanie lecznicze majeranku, pomaga on między innymi na: Brak sił, nerwobóle reumatyczne, wątłość, ogólne osłabienie, wycieńczenie, przewlekły katar nosa oraz przewlekłe zapalenie zatok bocznych nos
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Świat Przypraw