Pieprz biały, podobnie jak pieprz czarny, wytwarzany jest z jagód rośliny pieprzowej, znanej również jako Piper nigrum. W przeciwieństwie do pieprzu czarnego, pieprz biały pochodzi z jagód zbieranych w pełnej dojrzałości. Te jagody są następnie moczone w wodzie do fermentacji. Na koniec usuwa się warstwę zewnętrzną, pozostawiając tylko nasienie wewnętrzne. Ponieważ skóra jest usuwana, część smaku zostaje zabrana, w tym piperyna. W rezultacie pieprz biały jest bardziej łagodny niż pieprz czarny. Podczas gdy czarny pieprz jest znacznie bardziej powszechny w amerykańskich kuchniach, używanie białego pieprzu w jasnych potrawach dla atrakcyjności wizualnej jest tradycją wywodzącą się z kuchni francuskiej. Jest również powszechny w kuchni chińskiej, wietnamskiej i szwedzkiej.
Tak jak pisaliśmy wcześnie niej różnica między białym a czarnym pieprzem sprowadza się do tego, jak jest zebrany i przetworzony. Dla przypomnienia białe ziarna pieprzu to jagody zebrane w szczytowej fazie dojrzałości, namoczone w wodzie, a następnie usunięte z zewnętrznej warstwy. Pozbawione też jednego z głównych składników czyli piperyny.
Pieprz biały ma działanie przeciwzapalnie, a także odświeża oddech. Wzmacnia przy tym system odpornościowy i tonizuje całe ciało. Wspomaga oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn i usprawnia krążenie krwi. Regularne spożywanie białego pieprzu chroni przed różnymi chorobami układu krążenia i nowotworami.
Pieprz Biały jest przyprawą uniwersalną, dodawaną do wszystkich pieczeni, marynat i sosów. Stosowany jest do mięs, takich jak wieprzowina, wołowina, baranina czy jagnięcina. Ożywia smak tłustych potraw i czyni je lżej strawnymi. Jest doskonały do zup i galaretek rybnych oraz wszystkich dań, które przyprawia się imbirem. Idealnie pasuje także do ryb. Pieprz biały jest często używany w potrawach, które maja być ostre ale nie chcesz mieć czarnych drobinek. Najczęściej są to białe sosy i daniach z ziemniaków. W kuchni chińskiej zmielony biały pieprz jest używany do dodawania smaku zupom, marynatom do mięsa i drobiu oraz bardziej pikantnym frytkom.
Mamy do przedstawienia Państwu jeden z przebojów kuchni azjatyckiej - łatwy w przyrządzeniu przepis na wieprzowinę po chińsku z grzybami shiitake. W tamtym regionie kulinarnym bardzo popularne jest smażenie wszystkich rodzajów mięs (wieprzowina, wołowina, kurczak) z sezonowymi warzywami. Preferowana jest tam świeża papryka, pieczarki, cebulę czy groszek.Smażenie wieprzowiny z grzybami shiitake to także narodowe chińskie danie uwielbiane w tamtej części globu. Chociaż nie dodaje się zbytnio żadnych dodatkowych przypraw i ziół , danie jest bogate w smak za sprawą między innymi pieprzu białego. Kruche soczyste mięso z lekkim aromatem grzyba shiitake jest bardzo atrakcyjne kulinarnie . Jeśli jesteś miłośnikiem grzybów, nie możesz przegapić tego przepisu. Czytaj dalej....
Galart wieprzowy jest bardzo dobrym przykładem tego, jak czas zmienia znaczenie jakiegoś jedzenia. W dawnych czasach był on zimowym jedzeniem. Ponieważ gotowanie zajmuje 4-6 godzin, a to nagrzewało kuchnię. To było „słabe” jedzenie. I żywność dla biednych. Dziś wszyscy wiedzą, jak ważny jest kolagen pochodzący z galartu wieprzowego.Czytaj dalej....
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.