Twój koszyk jest pusty ...
1 » 2 » Pieprz Cayenne właściwości3

Taniej nie znajdziesz

Papryka Słodka Mielona 1kg

Papryka Słodka Mielona 1kg

9,00 zł
Papryka jest przyprawą podkreślającą smak i zaostrzającą apetyt, dlatego dodaje się ją do wielu potraw w kuchniach na całym świecie. Stosuje się ją również do potraw mięsnych, rybnych, zup, sałatek, warzyw, potraw z ryżu, dań potraw włoskich, węgierskich,…
Przyprawa do Kurczaka z Grill i Patelni 1kg

Przyprawa do Kurczaka z Grill i Patelni 1kg

9,00 zł
Aby mięso grillowanego kurczaka nie było suche i bez smaku, należy je odpowiednio zamarynować. Przyprawa do kurczaka firmy Marco Polo nadaje potrawom wyśmienity smak i aromat. Nasza przyprawa znajduje zastosowanie w potrawach grillowanych, dań na patelni…

Kontakt do nas

  • PF Solutions Patryk Forszpaniak
    Os.Polan 17
    61-253 Poznań
    NIP: 782-232-13-43
  • E-mail:zamowienia@przyprawy-marcopolo.pl
  • Telefon667-898-992
  • Godziny działania sklepu24h/7 - zamówienia internetowe Kontakt telefoniczny pon-pt: 8-18

Pieprz Cayenne właściwości

Data dodania: 19-08-2018

Pieprz cayenne a kapsaicyna

Kapsaicyna to związek chemiczny odpowiedzialny za ostry smak papryczek chili. Kapsaicyna oddziałuje na nocyceptory - receptory bólowe, które są zlokalizowane m.in. w jamie ustnej, aktywowane w odpowiedzi na uraz tkanki. Po dostaniu się kapsaicyny do naszego organizmu komórki nabłonka wyścielające nasze podniebienie i kubki smakowe na języku zostają podrażnione, co odbieramy jako ból i uczucie pieczenia.


Pieprz cayenne: właściwości lecznicze

    przeciwzapalne – kapsaicyna hamuje działanie neuropeptydu odpowiadającego za stany zapalne, w związku z tym łagodzi objawy zapalenia stawów;
    przeciwbólowe – łagodzi ból głowy oraz ból w przebiegu neuropatii cukrzycowej;
    antyrakowe – uczeni z uniwersytetu w Nottingham potwierdzili, że kapsaicyna zabija mitochondria, które są odpowiedzialne za podział i rozrost komórek rakowych;

Ponadto pieprz kajeński wspomaga pracę:

    układu odpornościowego - wysoka zawartość beta-karotenu i pro-witaminy A, sprawia, że tylko dwie łyżeczki pieprzu cayenne pokrywają aż 47 procent dziennego zapotrzebowania na te dwie substancje. Beta-karoten i witamina A chronią patogenami – ciałami obcymi powodującymi choroby (np. wirusami, pasożytami). Ponadto pieprz cayenne zmniejsza opuchliznę błon śluzowych nosa oraz stymuluje do wydalania śluzu, a tym samym udrażnia zatkany nos. Jednak nie należy go stosować przy przewlekłym przeziębieniu, ponieważ może pogłębiać osłabienie organizmu.
    układu krążenia – chroni przed zawałem i udarem. Obniża poziom cholesterolu, zapobiegając tym samym zaleganiu płytek krwi w tętnicach i powstawaniu zakrzepów.
    układu pokarmowego - leczy wrzody przewodu pokarmowego, ponieważ stymuluje do szybszego krążenia krwi w żołądku oraz pobudzają komórki żołądka do produkcji korzystnych soków ochronnych, które zapobiegają powstawaniu tej bolesnej dolegliwości. Wykazuje także działanie bakteriobójcze i może zapobiegać niektórym rodzajom zatrucia pokarmowego. Ponadto wspomaga proces trawienia i likwiduje wzdęcia.

Pieprz cayenne a odchudzanie

Pieprz cayenne przyspiesza metabolizm i znacząco zwiększają termogenezę (wytwarzanie ciepła). Ponadto stosowanie pieprzu cayenne okazjonalnie i w małych ilościach hamuje apetyt, szczególnie na tłuste, słone i słodkie potrawy. Uwaga! Regularne stosowanie pieprzu w większych ilościach uodparnia nasz organizm na tę substancję i może zakłócić proces odchudzania.
Skutki uboczne stosowania pieprzu kajeńskiego

Zawarta w pieprzu kapsaicyna w większych dawkach może powodować uszkodzenia wątroby, przewodu pokarmowego lub błon śluzowych.
Pieprz cayenne w kuchni

Pieprz cayenne można dodawać do sosów, dressingów i zup. Przyprawia się nim także różne gatunki mięsa, ryby oraz owoce morza, np. kraby i krewetki. Można go także z powodzeniem dodawać do czekolady. Należy jednak uważać z ilością, ponieważ już maleńka szczypta potrafi zamienić smak na bardzo ostry.
Przyprawę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, chroniącym ją przed światłem.

 
Pieprz cayenne w 100 g zawiera 318 kcal oraz witaminy:
    - witamina A 2081 μg
    - beta karoten 21837 μg
    - witamina E 29.8 mg
    - witamina B1 (tiamina) 0.3 mg
    - witamina B2 (ryboflawina) 0.9 mg
    - niacyna 8.7 mg
    - witamina B6 (pirydoksyna) 2.5 mg
    - kwas foliowy 106 μg
    - witamina B12 (cyjanokobalamina) 0.9 μg
    - witamina C 76.4 mg
i składniki mineralne:
    - sód 30 mg
    - potas 2014 mg
    - wapń 148 mg
    - fosfor 293 mg
    - magnez 152 mg
    - żelazo 7.8 mg
    - cynk 2.48 mg
    - miedź 0.37 mg
    - mangan 2 mg
 

 

Źródło:www.poradnikzdrowie.pl


Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl