Dostępność: Dostępny
Czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki: od 15,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Przesyłka Kurierska DPD - darmowa wysyłka od kwoty 200 zł - 15,00 zł
Przesyłka listowa - ekonomiczna poczta polska - 15,00 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł
Stan magazynowy: 9998 szt.
Stan produktu: Nowy
Kardamon - "królowa przypraw" - pochodzi z Indii i jest przyprawą spokrewnioną z imbirem. Jedna z najbardziej cenionych przypraw na świecie, jednocześnie jest jedną z najdroższych przypraw (zaraz po szafranie i wanilii), gdyż jego produkcja jest bardzo kosztowna i czasochłonna.
Przyprawę stanowią twarde, brązowoczarne nasiona wydobywane z niejadalnych łusek, można stosować go w całości lub zmielony (i w tej formie ma najmocniejszy aromat). Używany do napojów oraz potraw w bardzo ekskluzywnej gastronomii. Jego użytkowaniem szczycą się wybitne restauracje i kawiarnie. Wykorzystywany w hinduskiej medycynie (ajurveda).
Posiada aromatyczny, gorzko-ostry smak, lekko eukaliptusowy aromat z nutą cytryny.
W kuchni arabskiej używany jako dodatek do gorących napojów (herbaty, kawy), wzbogaca smak dań ostrych oraz słodkich. Przyprawa do mięsa, ryby, drobiu, kiełbasy, pasztetów i sałatek, wypieków, lodów, kremów, kompotów, alkoholi.
Napar z kardamonu: zalać szklanką gotującej się wody 1 łyżeczkę świeżo zmielonych nasion kardamonu i pozostawić do zaparzenia na około 10 -15 minut. Napar ten powinien być pity trzy razy dziennie. Jeśli leczymy wzdęcia i gazy lub brak apetytu, należy pić ziołowy napar pół godziny przed posiłkiem.
Kraj Pochodzenia: IndieNikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Napisz recenzję