Nasiona kminku są w kształcie sierpa , jest to jedna z najstarszych przypraw kuchennych. Kminek zapobiega przede wszystkim wzdęciom, wiatrom, hamuje rozwój niektórych bakterii, ułatwia trawienie, znosi skurcze żołądkowo-jelitowe. Kminek stosuje się najczęściej do: ciast, pieczywa, warzyw, szczególnie ziemniaków, kapusty, marchewki, grzybów, kiełbas, tłustego mięsa np. wieprzowiny, mięsa kaczki i gęsi, zupy grzybowej i gulaszowej, do sałatek, pizzy, dań cebulowych oraz słonych wypieków.
Stosowanie kminku w diecie jako przyprawy zwiększa spożycie przeciwutleniaczy, wspomaga trawienie, dostarcza żelaza jak również może poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi. może zmniejszyć choroby przenoszone przez żywność. Przyjmowanie wyższych dawek w postaci suplementu wiąże się z utratą wagi i poprawą poziomu cholesterolu we krwi. Teza ta nie jest to do końca przebadana. Nasiona kminku znacznie poprawiają jakość snu. Zawierają hormon zwany melatoniną który pomaga leczyć zaburzenia snu, takie jak bezsenność.
Kminek jest jedną z najbardziej popularnych przypraw na świecie. Ciepły, ziemisty, lekko pieprzny smak i aromat kminku sprawdza się w bardzo dużej ilości potraw. Jest kluczowym składnikiem indyjskich curry, specjałów Bliskiego Wschodu, takich jak hummus, i dań meksykańskich, takich jak fajitas czy chili. Kminek doskonale pasuje do mięsa, zwłaszcza wołowiny i wieprzowiny, ale może również nadać potrawom wegetariańskim większą głębię i złożoność.
Kushari to narodowe danie Egiptu i bardzo popularne w tym kraju jedzenie uliczne. Składniki są przygotowywane osobno i łączą się na talerzu. Posiłek ten łączy całą spiżarnię w jednym daniu. Na początku możesz się zastanawiać, jak pasują do siebie makaron i ryż, ale jest po prostu super. Musisz spróbować! Jak przygotować Kushari Przygotowanie poszczególnych składników nie jest za bardzo trudne (gotowanie ryżu, soczewicy, makaronu oraz przygotowanie sosu pomidorowego), ale opanowanie tego wszystkiego na raz jest najprawdopodobniej najtrudniejszą częścią. Jeśli chcesz to trochę ułatwić, użyj prażonej cebuli oraz kupnego sosu pomidorowego co zaoszczędzi Ci trochę czasu. Czytaj dalej....
Ten dip marchewkowy Harissa to fantastyczna, pełna smaku alternatywa dla hummusu! Jeżeli jesteś fanem tego typu dań to musisz go spróbować. Jest on zrobiony z przyprawionej, wolno pieczonej marchewki, która łączy się w kremowy dip z soczewicą, migdałami, pikantną pastą harissa lub przyprawą harissa, kolendrą, czosnkiem,kminkiem mielonym, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek! Jest niesamowicie aromatyczny, super zdrowy i idealny do przygotowania kanapek, bądź jako dodatek do przekąsek. Czytaj dalej....
Kremowa meksykańska zupa z kurczaka jest bardzo smaczna i pełna meksykańskich smaków. Pyszne danie do przygotowania w wolnowarze , dzięki dość prostemu i łatwemu w przygotowaniu przepisowy danie te może na stałe zagości na Twoim stole w dni powszednie. Zupę można oczywiście przygotować również w garnku gotując ją na wolnym ogniu. Czytaj dalej....
Zupa chili z kurczakiem, podawana z pikantnym kruszonym serem pleśniowym jest wyśmienitym pomysłem na obiad. Nasz przepis jest przepyszny i na pewno wrócisz do niego nie raz. Trzeba też pamiętać o tym że jest bardzo zdrowy! Nasza zupa doprawiona czosnkiem, kminkiem, papryką o oczywiście duża ilością naszego ulubionego sosu harissa. Pamiętaj żeby powoli dodawać sos i sprawdzać za każdym razem poziom ostrości aby był odpowiedni dla Twoich kubków smakowych. Czytaj dalej....
Kurczak zatar z pieczonymi ziemniakami oraz serem fetą to pyszny przepis na danie z nutką bliskiego wschodu jaką daje przyprawa zatar. Te pyszne danie z pewności zaskoczy nie jednego miłośnika orientalnych smaków. Mieszanka przypraw zatar na bazie sumaku to wspaniały dodatek, który każdy kucharz powinien mieć w swojej kuchni. Czytaj dalej....
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.