Koper jest stosowany doustnie w przypadku nadmiernego płaczu u niemowląt (kolka), niestrawności (niestrawność), skurczów menstruacyjnych (bolesne miesiączkowanie) i objawów menopauzy, ale nie ma dobrych dowodów naukowych na poparcie tych zastosowań. W żywności i napojach olej z kopru włoskiego i nasiona kopru włoskiego są używane jako środki aromatyzujące.
Po ugotowaniu koper włoski mięknie, a smak staje się słodki i łagodny. To śródziemnomorskie warzywo, ma silny anyżowy smak i chrupiącą konsystencję, która jest pyszna w surowych sałatkach. Po ugotowaniu koper włoski mięknie, a smak staje się słodki i łagodny. W polskiej kuchni jest raczej mało ceniony, a szkoda!
Od rośliny po owoc, koper włoski można łączyć z warzywami w zupach, sałatkach i innych potrawach. Wspaniale pasuje z rzodkiewką, fasolą, oliwkami, szpinakiem, cebulą i nie tylko! Dobry przepis na koper włoski na początek to zwykła sałatka, która łączy w sobie chrupiący, świeży koper włoski z ulubionymi warzywami i dressingiem cytrusowym
Drobne i aromatyczne nasiona kopru włoskiego zawierają bogate składniki odżywcze, w tym witaminę C, witaminę A, przeciwutleniacze, minerały i błonnik. Codzienna łyżka nasion kopru włoskiego może zmniejszyć Twoje liczne problemy. Chociaż brakuje badań, które udowodniłyby pewne zalety nasion kopru włoskiego, mogą one pozytywnie poprawić twoje zdrowie.
Suszone owoce kopru włoskiego mają pachnący zapach i przyjemny aromatyczny smak. Był znany starożytnym Hindusom, Chińczykom i Egipcjanom jako przyprawa kulinarna. Pochodzi z regionu Morza Śródziemnego. Więcej informacji na temat przypraw owocowych w tym kopru włoskiego znajdziesz w naszym artykule który możesz przeczytać TUTAJ
Oliwa z chili to wspaniały dodatek do sałatek i wszelkiego rodzaju potraw gdzie potrzebny jest oliwa. Jej ostro-orientalny smak zadziwi nie jedno podniebienie. Spróbuj dodać ją do pasty warzywnej, którą przyrządzasz z orzechów i warzyw. Zaskocz wszystkich tym smakiem Czytaj dalej....
Sałatka z brukselki, nasion kopru włoskiego i pistacji wspaniale uzupełniają swoje nuty smakowe, a dodatkowy dotyk słodyczy z batatów i cierpkiej żurawiny naprawdę zachwyca.Aby stworzyć tą wspaniale dopracowaną kombinację smaków, nie potrzeba wcale wiele czasu. No i pistacje niesolone! - Pyszne! To danie to idealny dodatek do Twojego obiadu. Czytaj dalej....
Z prastarej księgi kupca Marco Polo....
Nasze ciało naturalnie wytwarza kwas, żółć i enzymy, które pomagają rozkładać to, co zjesz. Dzięki tym procesom możesz wchłaniać składniki odżywcze. Czasami nasz układ trawienny potrzebuje trochę wsparcia. Wtedy na pomoc przychodzą nam zioła. Godne uwagi zioła poprawiające trawienie to między innymi korzeń goryczki, mniszek lekarski, piołun czy łopian. Poniżej przygotowaliśmy przepis, który możesz przygotować w domu, aby wspomóc trawienie. Jest to tak zwana mieszanka gorzkich ziół. Czytaj dalej....
Witaminy | IU | RDS
% |
Minerały | IU | RDS
% |
Witamina A | 7.8 IU | 0% | Wapń | 68.8 mg | 7% |
Witamina C | 1.2 mg | 2% | Żelazo | 1.2 mg | 6% |
Niacyna | 0.3 mg | 2% | Magnez | 22.1 mg | 6% |
Fosfor | 28.0 mg | 3% | |||
Potas | 97.4 mg | 3% | |||
- | Sód | 5.1 mg | 0% | ||
Cynk | 0.2 mg | 1% | |||
Miedź | 0.1 mcg | 3% | |||
Mangan | 0.4 mg | 19% |
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.