Kozieradka pochodzi z Azji Południowej i Europy Południowo-Wschodniej, ale obecnie jest powszechnie uprawiana w innych miejscach świata, w tym w Afryce Północnej i Wschodniej, Chinach, Grecji i na Ukrainie. Kozieradka jest mniej znaną przyprawą z rodziny groszków i ma wiele zastosowań kulinarnych.
Nasiona kozieradki mogą być używane w całości lub zmielone . Są składnikiem mieszanek przypraw, takich jak garam masala, panch phoran (indyjska pięciu przyprawa) lub suche nacieranie mięsa. Smak kozieradki jest słodki, ale gorzki z nutą klonu. Kozieradka jest powszechnie stosowana w indyjskich curry i pieczywie z Azji Południowej i Etiopii. Kozieradkę można stosować w marynowaniu w celu wzmocnienia smaku mięs i warzyw. Zachowaj ostrożność, dopóki nie zapoznasz się z kozieradką, ponieważ zbyt dużo może sprawić, że danie będzie gorzkie. Prażenie tych nasion na sucho wydobędzie aromatyczny, słodki smak.
W oparciu o dostępne badania, można stwierdzić że kozieradka przynosi korzyści w zakresie obniżania poziomu cukru we krwi, zwiększania poziomu testosteronu i zwiększania produkcji mleka u matek karmiących piersią. Kozieradka może również obniżać poziom cholesterolu, zmniejszać stany zapalne i pomagać w kontrolowaniu apetytu.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.