Cząber, zwany inaczej pieprzykiem, jest nie tyle popularną, ile pospolitą rośliną. W smaku jest mocno korzenny i nieco przypomina pieprz, czemu zawdzięcza swoją zwyczajową nazwę. Cząber był o wiele bardziej popularny w kuchni naszych babć niż współcześnie, zaś historia kulinariów zna cząber od starożytności.
W prastarej medycynie ludowej cząber letni był używany na kaszel, ból gardła i zaburzenia jelitowe, w tym skurcze, niestrawność, gazy, biegunkę, nudności i utratę apetytu. Ziele cząbru jest bardzo dobre dla osób z cukrzycą. Przyjmują go, aby złagodzić częste pragnienie. Cząber jest również stosowany jako tonik i afrodyzjak w celu zwiększenia popędu seksualnego. Od dawien dawna jest on używany ze względu na właściwości lecznicze, tak samo jak i do celów kulinarnych. Uważa się, że cząber jest naturalnym środkiem antyseptycznym. Czasami jest stosowany jako lek infekcje bakteryjne. Zapewnia ulgę w ukąszeniach i użądleniach.
Cząber ma przyjemnym smaku i zapachu. W smaku słono-pikantny. Jest jednym z głównych składników czubryc, bardzo popularnych mieszanek przyprawowych pochodzących z bułgarskiej kuchni. Cząber jest głównym ziołem obok majeranku, rozmarynu, tymianku i oregano. Dodaje się go przed lub w trakcie gotowania. Cząbrem posypuje się często mięso i ryby i przed grillowaniem lub pieczeniem. Wytrawni kucharze dodają go do olejów aby stworzyć własną bazę do gotowania.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.