Estragon to przyprawa stosowana do licznych dań i dodatków, takich jak omlety zapiekane z pomidorami, wszystkiego rodzaju sosy zawierające pomidora. Jeśli dodajemy przyprawę podczas gotowania dania, najlepiej jest wsypać ją pod koniec gotowania, bowiem wysoka temperatura zabija jej smak. W historii lekarskie opinie o tym gatunku były bardzo pozytywne. Twierdzono mianowicie, iż estragon powoduje czyszczenie krwi, leczenie szkorbutu, zalecano go też na poprawienie apetytu i perystaltyki jelit. Stwierdzono również jego działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwszkorbutowe i przeciwskurczowe. Jako przyprawę leczniczą zaleca się też stosować zioło szczególnie w dietach z ograniczeniem soli (choroby nerek). Estragon był używany przez starożytnych Greków w przypadku bólów zębów, w Średniowieczu leczono nim ukąszenia wężów. Wzmaga apetyt i ułatwia trawienie. Polecany jest osobom cierpiącym na reumatyzm, skazę moczanową i artretyzm
Estragon ma subtelny, ale wyraźny smak, który dobrze komponuje się z potrawami, które kojarzymy z wiosną: łososiem, kurczakiem, cielęciną, królikiem, jajkami i warzywami dla niemowląt, takimi jak karczochy, fasola fava, szparagi i marchewki. Ściągający, ziołowy smak estragonu dobrze komponuje się z cytryną, pomarańczą, miętą, czarnym i białym pieprzem, orzechami, sherry, czosnkiem, masłem i wiosennymi warzywami, takimi jak fasola fava i karczochy. Posiekaj liście z grubsza lub drobno i dodaj je do dania na dowolnym etapie gotowania.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.