Szybki w przygotowaniu przepis na sałatkę z kilkoma, pysznymi składnikami w tym bardzo aromatyczna sól czosnkowa, może służyć jako łatwa letnia sałatka. Produkty potrzebne do jej zrobienia znajdziesz w każdym sklepie spożywczym a prostota tego dania może spowodować że często zagości na Twoim stole. Jest przy tym bardzo zdrowa, a dodatek pieprzu ziołowego nada jej bardzo polskiego znaczenia. Pieprz ziołowy to przyprawa wywodząca się z polski a jej głównym składnikiem jest gorczyca mielona.
Golonka w piwie jest to bardzo popularne danie w krajach niemiecko języcznych a zwłaszcza w Bawarii. Te potężne kawałki pieczonej golonki, zwane po niemiecku Schweinshaxen, są stałym elementem pubów i piwiarni w Monachium i tej części Niemiec, a także w pobliskiej Austrii. Zawsze podawana w kałuży ciemnego i słodowego sosu piwnego, golonka wieprzowa jest uwielbiana przez Niemców za soczyste, bogate w usta mięso z kością, a wszystko owinięte w pochwę ze złocistym trzaskiem, która pęka pod nożem. Poniżej przedstawiamy Państwu przepis na przepyszną golonkę w piwie. Będziesz zachwycony tym wspaniałym przepisem.
Przeczytaj całośćSmażona golonka wieprzowa to w gruncie rzeczy tradycyjny bawarski przepis, ale jak wiadomo jest bardzo popularny w innych regionach i krajach na całym świecie. Nasz przepis na smażoną mięso z przyprawą do golonki doskonale wkomponowuje się w klimat Bawarii. Chrupiące smażone mięso golonki, które doskonale smakuje i nasyci nie jednego smakosza.
Przeczytaj całośćGundi, zdrowe i pyszne danie. Wywodzi się z Iranu i pierwotnie w jej składzie był kurczak. Nasza wersja wywodzi się z Włoch i jest przepysznym posiłkiem, które niewątpliwie Ciebie zaskoczy.
Przeczytaj całośćPiernik i kształty, jakie przybiera mają bardzo długą historię. Wczesną formę piernika można przypisać starożytnym Grekom i Egipcjanom, którzy używali go do celów obrzędowych. Piernik pojawił się w Europie, kiedy XI-wieczni krzyżowcy przywieźli imbir z Bliskiego Wschodu, aby arystokratyczni kucharze mogli z nim eksperymentować. Gdy imbir i inne przyprawy stały się bardziej przystępne dla ludu, pierniki również pojawił się w ich jadłospisie. Piernik jest aromatyczny i łatwy do zrobienia. Świeży wystarczy na pięć do siedmiu dni. W niektórych krajach podawany jest na śniadanie w Polsce podawany najczęściej na deser.
Przeczytaj całośćKurczak zatar z pieczonymi ziemniakami oraz serem fetą to pyszny przepis na danie z nutką bliskiego wschodu jaką daje przyprawa zatar. Te pyszne danie z pewności zaskoczy nie jednego miłośnika orientalnych smaków. Mieszanka przypraw zatar na bazie sumaku to wspaniały dodatek, który każdy kucharz powinien mieć w swojej kuchni.
Jajecznica po bułgarsku to wspaniały pomysł na śniadanie. To przepyszne połączenie jajek, oleju paprykowego, owczej ricotty i jogurtu greckiego zainspiruje nie jedną osobę do przyjrzenia się pozostałym daniom reprezentującym kuchnie bułgarską. Niektórzy dodają do niej czubrycę , nadając jej znak firmowy Bułgarii.
Przeczytaj całość
Idzie sezon letni co niewątpliwie nakłoni dużą część osób do zrobienia grilla. Postanowiliśmy opisać trochę sposób przygotowania tego wspaniałego dania, dla osób co robią to pierwszy raz lub ich to onieśmiela. Nasza wersja kurczaka, przygotowanego w ten sposób opiera się na odpowiednio przygotowanej marynacie.
Przeczytaj całość
Francuskie grzanki serowe to prosty przepis, który mogą przygotować nawet dzieci. Idealnie opieczony chleb z roztopionym serem, klasyczna kanapka, którą można połączyć z wieloma różnymi dodatkami, aby uzyskać pyszny posiłek. Jest to wspaniały dodatek do każdego dania.
Przeczytaj całośćJeżeli zostanie Ci jakieś mięso po obiedzie, i ty resztek nikt nie chce zjeść - mamy dla Ciebie wspaniały przepis który pozwoli Ci zagospodarować te pozostałości. Gwarantujemy Ci że, przepis na zupę grzybową z dodatkiem mięsa dzięki swojej prostocie na stale zagości w Twoim domowym jadłospisie. Zupa jest smaczna, prosta i pełna smaku. Musisz ją spróbować!
Przeczytaj całość
Galart wieprzowy jest bardzo dobrym przykładem tego, jak czas zmienia znaczenie jakiegoś jedzenia. W dawnych czasach był on zimowym jedzeniem. Ponieważ gotowanie zajmuje 4-6 godzin, a to nagrzewało kuchnię. To było „słabe” jedzenie. I żywność dla biednych. Dziś wszyscy wiedzą, jak ważny jest kolagen pochodzący z galartu wieprzowego.
Przeczytaj całośćKiedy chcesz przygotować gulasz, tradycyjnie myślisz, że jest potrawa węgierska. Niemiecka wersja gulaszu jest pełna smaku który powinieneś spróbować. Tak naprawdę oba są świetne, ale ten obfity niemiecki nie przypomina w ogóle tego węgierskiego. To więcej niż gulasz – to przeżycie i smakuje lepiej, niż potrafię to opisać. To jedno z tych dań, które można jeść po prostu z kromką chleba bądź bułką.
Przeczytaj całość
Zupa chili z kurczakiem, podawana z pikantnym kruszonym serem pleśniowym jest wyśmienitym pomysłem na obiad. Nasz przepis jest przepyszny i na pewno wrócisz do niego nie raz. Trzeba też pamiętać o tym że jest bardzo zdrowy! Nasza zupa doprawiona czosnkiem, kminkiem, papryką o oczywiście duża ilością naszego ulubionego sosu harissa. Pamiętaj żeby powoli dodawać sos i sprawdzać za każdym razem poziom ostrości aby był odpowiedni dla Twoich kubków smakowych.
Sałatka z brukselki, nasion kopru włoskiego i pistacji wspaniale uzupełniają swoje nuty smakowe, a dodatkowy dotyk słodyczy z batatów i cierpkiej żurawiny naprawdę zachwyca.Aby stworzyć tą wspaniale dopracowaną kombinację smaków, nie potrzeba wcale wiele czasu. No i pistacje niesolone! - Pyszne! To danie to idealny dodatek do Twojego obiadu.
Chrupiący kotlet z piersi kurczaka w panierce panko jest to łatwy do zrobienia i bardzo smaczny posiłek. Smażone danie na złoty kolor to idealny przepis na rodzinny obiad. Kurczaka jest stałym elementem naszej diety. Warto doprawiać bułkę tartą i mąkę ziołami oraz przyprawami, ale nawet doprawiona solą i pieprzem smakuje wyśmienicie.
Przeczytaj całośćŁatwa do przygotowania i lekka do strawienia sałatka ziemniaczana bez majonezu ze świeżymi ziołami i łatwym do zrobienia dressingiem z oliwy z oliwek jest idealnym dodatkiem do obiadu. Ta zdrowa potrawa nada się również jako samo danie główne. Naładowana kawałkami ziół, oliwą z oliwek o smaku musztardy Dijon, nie zepsuje się przed końcem imprezy, a jeszcze lepiej, nabiera bardziej smaku drugiego i trzeciego dnia po tym, jak znajdzie się w lodówce.
Przeczytaj całośćSłoneczna sałatka pomidorowa z czerwoną cebulą i ziołami nie może być nic prostszego w wykonaniu. Jej smak zawsze będzie Ci przypominać słoneczne weekendowe śniadania. Zacznij od cienkiego pokrojenia czerwonej cebuli i namoczenia jej w zimnej wodzie – to złagodzi ostrość cebuli. Następnie pokrój pomidory na grube plastry i połączysz je z ziołami. Możesz użyć tutaj swojego ulubionego dobrego zioła — bazylii, kolendry, koperku, pietruszki lub mieszanki ziaren do sałatek — wszystko działa równie dobrze w tym przepisie.
Przeczytaj całośćOliwa z chili to wspaniały dodatek do sałatek i wszelkiego rodzaju potraw gdzie potrzebny jest oliwa. Jej ostro-orientalny smak zadziwi nie jedno podniebienie. Spróbuj dodać ją do pasty warzywnej, którą przyrządzasz z orzechów i warzyw. Zaskocz wszystkich tym smakiem
Orientalna sałatka ogórkowa to zdrowa orzeźwiająca i łatwa w przyrządzeniu przystawka z azjatyckimi przyprawami. Kluczem do przygotowania świetnej azjatyckiej sałatki z ogórków jest sos. Przepis jest czosnkowo-pikantny z odrobiną słodyczy i cierpkości. Ogórek jest chrupiący, więc każdy kęs jest pełen smaków. Aby uzyskać najlepszy rezultat schłodź ogórka w lodówce przed przyrządzeniem. Orientalna sałatka z ogórków to świetna przekąska, która pomaga pobudzić zdrowy apetyt.
Przeczytaj całość
Szybki w przygotowaniu kurczak 5 smaków to słodko-pikantne danie z idealnie karmelizowanym sosem. Karmelizowana cebula i sos w tym przepisie to coś przepysznego. W kleistym słodko-ostrym sosie panierowanym kurczak smakuje bardzo dobrze. Możesz skosztować wspaniałego sosu w każdym kęsie. Bardzo dobrze komponuje się z ryżem. Możesz dostosować przyprawy i sos według własnych preferencji.
Przeczytaj całość
Orzechy nerkowca w chińskim stylu z nuta przyprawy 5 smaków idealnie pasują do wybrednych wymagań. Przepis jest jednym z najłatwiejszych, jakie kiedykolwiek zobaczysz: po prostu prażysz orzechy nerkowca przez kilka minut do tego mieszasz trochę masła z przyprawą 5 smaków i następnie wszystko razem ponownie mieszasz na koniec pozwalasz im ostygnąć. Ta przystawka nerkowców 5 smaków wspaniale nadają się na każdą imprezę.
Przeczytaj całość
Kremowa meksykańska zupa z kurczaka jest bardzo smaczna i pełna meksykańskich smaków. Pyszne danie do przygotowania w wolnowarze , dzięki dość prostemu i łatwemu w przygotowaniu przepisowy danie te może na stałe zagości na Twoim stole w dni powszednie. Zupę można oczywiście przygotować również w garnku gotując ją na wolnym ogniu.
Przeczytaj całość
Pikantna zupa buraczana charakteryzuje się prostotą oraz szybkością w przygotowaniu. Dla miłośników ostrych potraw, przepis ten może na stałe zagościć w domowym menu. Bazą tej zupy jest bulion bez chemii firmy Marco Polo którego głównym składnikiem są nieaktywne płatki drożdżowe. Po prostu musisz spróbować!
Przeczytaj całośćPołączenie smaków jest niesamowite, podobnie jak jaskrawe kolory tego spektakularnego dania. Klopsiki ras el hanout zabiorą nas w podróż smakową po Bliskim Wschodzie. Przepyszne ugotowane w niebiańsko złocistym sosie z przyprawami, ziołami, czosnkiem i ziemniakami. Ras el hanout to północnoafrykańska aromatyczna mieszanka przypraw, która jest popularna w kuchni Bliskiego Wschodu. Jest pyszna i można ją użyć do wszystkiego!
Przeczytaj całośćMarchewka i ciecierzyca duszone z pikantnymi, aromatycznymi przyprawami, w tym imbirem, cynamonem i bardzo popularną w Maroku ras el hanout. smakują wyśmienicie. Odrobina miodu dodaje potrawie uzupełniającej słodyczy. W tym przepisie preferujemy ziarno ciecierzycy moczone przed ugotowaniem zamiast z puszki. Jeśli chcesz pójść w nasze ślady, daj sobie dodatkowy czas na moczenie ciecierzycy przez całą noc, a następnie gotuj ją do miękkości. Można to zrobić z dużym wyprzedzeniem, ponieważ możesz zamrozić ugotowaną ciecierzycę, dopóki nie będzie potrzebna.
Przeczytaj całość
Ten dip marchewkowy Harissa to fantastyczna, pełna smaku alternatywa dla hummusu! Jeżeli jesteś fanem tego typu dań to musisz go spróbować. Jest on zrobiony z przyprawionej, wolno pieczonej marchewki, która łączy się w kremowy dip z soczewicą, migdałami, pikantną pastą harissa, kolendrą, czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek! Jest niesamowicie aromatyczny, super zdrowy i idealny do przygotowania kanapek, bądź jako dodatek do przekąsek.
Przeczytaj całość
W kuchni palestyńskiej pieczony kurczaka z obfitym dodatkiem sumaku jest, bardzo popularny. Mięso należy marynować z czerwoną cebulą przez kilka godzin przed pieczeniem w piekarniku, gdzie cebula karmelizuje się i wchłania pachnące soki z kurczaka. Do tego posypane smażonymi orzeszkami pinii, pietruszką i obficie posypanym sumakiem tak jak wspominaliśmy wcześniej. To przepis który musisz spróbować.
Ten ryż jest świetny jako dodatek do dań lub jako duża miska zdrowotności. Tandoori masala nadaje przepysznego smaku temu daniu że aż będziesz mógł się uzależnić! Szybki i prosty przepis - ryż, garść warzyw i przyprawy.
Kurczak doprawiony pyszną indyjską przyprawą tandoori masala, zyskuje orientalny styl pełen pikantno-słodkiego smaku. Marynowana w pikantnej marynacie tandoori każda pierś z kurczaka jest perfekcyjnie zapieczona lub usmażona, dzięki czemu jest idealnym dodatkiem do makaronów, sałatek czy grillowanych warzyw.
Pieprzno - Cytrynowy łosoś to doskonały wieczorny posiłek. Łosoś to niezwykle wszechstronna ryba, która ma uniwersalny urok ze względu na swój niepowtarzalny, delikatny smak. Można go podawać na wiele sposobów. Między innymi na surowo (sushi), w postaci grillowanej, smażonej na patelni, pieczonej, gotowanej lub , albo rozdrobnić na drobne kawałki i umieścić na wierzchu sałatki lub makaronu. Istnieją dziesiątki smaków, dodatków i sosów, które uzupełniają ten zdrowy dla serca posiłek. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia.W naszym przepisie łosoś jest wzbogacony pikantnymi przyprawami i ziołami, takimi jak pieprz cytrynowy, oregano i papryka. Jest naładowany składnikami odżywczymi, w tym kwasami tłuszczowymi Omega-3 i jest bogaty w witaminy z grupy B i potas. Do tego przepisu potrzebny jest filety z łososia krojonego w środku w raz ze skórką, żeby ryba lepiej trzymała się razem. Aby pieprzno - cytrynowy łosoś był zrównoważonym posiłkiem, można go połączyć z warzywami, takimi jak jarmuż lub szpinak. Aby dopełnić to zdrowe danie,doskonale jest dodać biały lub brązowy ryż.
Przeczytaj całośćWegański gulasz po afrykańsku, można podawać z ryżem białym lub brązowy czy bananem! Banan podkreśli pochodzenie dania i zaskoczy nie jedną osobę. Taki prosty, a jednocześnie pyszny posiłek. Wykorzystujący podstawowe składniki w Twojej kuchni. Smaczny dodatek do Twojej tygodniowej rotacji posiłków. Musisz go spróbować!
Przeczytaj całośćKuchnia marokańska jest bardzo zdrowa, przynajmniej w ogólnym stwierdzeniu. Większość potraw zawiera warzywa i opiera się na produktach pełnoziarnistych, świeżo przygotowanej żywności, przyprawach i słodkich owocach. Bardzo rzadko używa się w niej rafinowanego cukry oraz smażenia na głębokim tłuszczu. Potrawy z Maroka zawierają bardzo często jagnięcine, która jest chudsza niż czerwone mięso oraz kuskus, który jest zdrowszy niż ryż.
Przeczytaj całość
Czasami potrzebujemy szybkiego, zdrowego posiłku ze składników, które mamy pod ręką. Do bazy tego przepisu potrzeba tylko kilku prostych składników takich jak kasza kuskus,bataty oraz ciecierzyca. Dla smaku dodajemy garść przypraw, cytrynę oraz czosnek.Ten marokański kuskus to pierwszy z nielicznych pomysłów na dania spiżarniowe. Zwykle gotuję z dużą ilością świeżych produktów, ale do bazy tego przepisu potrzeba tylko kilku prostych składników.......
Przeczytaj całośćPoznaj nasz przepis na kolację w stylu włoskim. Makaron Mozzarella z Kurczakiem i Suszonymi Pomidorami charakteryzuje się również wspaniałym sosem. W skład jego wchodzą między innymi bazylia, płatki czerwonej papryki, czosnek, śmietana i rozdrobniony ser mozzarella. Jeśli jesteś fanem makaronu to musisz spróbować zrobić te danie. Jego główną cechą jest wspaniały kremowy sos. Można zrobić oczywiście makaron bez wspomnianego sosu, smakuje również bardzo dobrze.
Przeczytaj całośćKasza Tandoori to tradycyjne indyjskie danie bardzo smaczne i łatwe w przyrządzeniu. Nasza polska wersja opiera się na podsmażonej na patelni kaszy gryczanej.....
Przeczytaj całość
Mamy do przedstawienia Państwu jeden z przebojów kuchni azjatyckiej - łatwy w przyrządzeniu przepis na wieprzowinę po chińsku z grzybami shiitake. W tamtym regionie kulinarnym bardzo popularne jest smażenie wszystkich rodzajów mięs (wieprzowina, wołowina, kurczak) z sezonowymi warzywami......
Przeczytaj całośćKurczak po mongolsku to szybki i pyszny przepis na kurczaka. Jego smak jest zarówno słodki, jak i pikantny. Bardzo smaczna alternatywa dla klasycznego kurczaka w złocistej skórce.
Przeczytaj całośćMasło z czosnkiem niedźwiedzi to bardzo aromatyczne i zdrowe smarowidło które pasuje do chleba z wędliną, serem czy warzywami. Ma piękną zieloną barwę i jest bardzo łatwe do przygotowania.
Przeczytaj całośćCukier Miętowy którego istotą jest jego prostota w przygotowaniu ma wszelakie zastosowanie. W związku z tym powinien znajdować się w każdej kuchni, a wytrawny kucharz, cukiernik czy barman potrafi z nim zrobić cuda!
Przeczytaj całośćStyl wegański którego istotą jest nie tylko odrzucenie mięsa, ale także produktów których wytwarzanie wiąże się z eksploatacją zwierząt - np. Jajka. Przepis na tą sałatkę pozwoli Wam w naturalny sposób nadać smak jajek sałatce bez używania tego produktu odzwierzęcego.
Przeczytaj całość