Kakao mielone smakuje jak czekolada, ale bez kremowego odczucia. Kakao przetworzone ma łagodniejszy smak, podczas gdy naturalny proszek kakaowy może mieć ostrzejszy smak. W przypadku produkcji słodyczy rodzaje kakaowego można zwykle stosować zamiennie.
Kakao mielone nadaje się jako dodatek do przepisów na lody czy napoje czekoladowe. W przypadku pieczenia, rodzaj użytego kakao ma znaczenie, ponieważ kwasowość kakao mielonego może być jedyną rzeczą aktywującą środek spulchniający w przepisie. Jeśli przepis wymaga na przykład sody oczyszczonej, naturalne kakao w proszku działa dobrze, ponieważ kwasowość kakao aktywuje sodę oczyszczoną. Jeśli przepis wymaga proszku do pieczenia (lub zarówno proszku do pieczenia, jak i sody oczyszczonej), prawdopodobnie wymaga również proszku kakaowego przetworzonego.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.