Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Świat Przypraw » Charakterystyka kuchni Gruzińskiej

Charakterystyka kuchni Gruzińskiej

Data dodania: 25-09-2021

Charakterystyka Kuchni Gruzińskiej

 

Przyprawa gruzińska


Kuchnia gruzińska opis

 

Gruzińskie jedzenie można właściwie nazwać jako wyraz kultury tych ziem. Ciepłe, lepkie, komfortowe posiłki, takie jak na przykład chleb nadziewany serem o nazwie chaczapuri znajduje równowagę z matsoni  czyli jogurtem. Zioła takie jak estragon, płaska pietruszka, koper i kolendra łączą się z orzechami włoskimi i czosnkiem, tworząc bogate nadzienia i sosy.


 

Najbardziej popularne dania w Gruzji

 

Chinkali


Pierogi gruzińskie zwane chinkali są uważane za jedną z narodowych potraw kraju. Pierogi nadziewane są mięsem i przyprawami . Można również zamiast mięsa można użyć pieczarek, ziemniaków, sera.  Tradycją jest zawijanie ich w Supeł


Chaczapuri


Chaczapuri to zdecydowanie najbardziej znane danie w Gruzji. Ciasto tradycyjnie polewa się roztopionym serem, jajkami i masłem. Istnieją różne rodzaje chaczapuri, ale zwykle wypełnia się je gruzińskim serem Sulguni lub serem imereckim. Trzy najpopularniejsze odmiany chaczapuri  to:
- imereckie, uformowane w okrąg,
-  adjariańskie, wersja z otwartą twarzą pokryta masłem i surowym jajkiem na wierzchu  
- megrelijskie uformowane w okrągły kształt i zwieńczone roztopionym serem.


Shkmeruli


Shkmeruli czyli pieczony kurczak w sosie czosnkowym  to bardzo stare raczańskie danie i jedno z najpopularniejszych dań w gruzińskich restauracjach. Należy zauważyć, że nazwa wywodzi się od jednej z wiosek w regionie Racha w Gruzji.  


Chinkali


Pierogi gruzińskie zwane chinkali są uważane za jedną z narodowych potraw kraju. Pierogi nadziewane są mięsem i mieszanką przyprawa zwaną chmeli suneli.  W pierogach chinkali zamiast mięsa w formie farszu można użyć pieczarek, ziemniaków i sera. Pierogi te tradycyjnie skręcane są w supeł. Różnice regionalne wpływają na nadzienia, a każda część Gruzji ma swoją odrębną różnorodność. Na przykład w regionach górskich najbardziej tradycyjnym nadzieniem jest jagnięcina.


Kubdari
 

Kubdari to pieczywo nadziewane wołowiną, wieprzowiną lub ich kombinacją. Mięso doprawiane jest tradycyjną mieszanką przypraw o której już wcześniej była mowa czyli chmeli suneli.  Ciasto składa się z mąki, wody, drożdży, cukru, soli i jajek. Co ciekawe, mięso użyte w tym pikantnym cieście powinno być krojone, a nie mielone. Kubdari pochodzi ze Swanetii, jednego z najpiękniejszych górskich i zimowych kurortów w Gruzji.


Co to jest chmeli suneli?


Chmeli suneli lub inaczej Khmeli Suneli jest prawie jak gruzińska wersja mieszanki przyprawy curry. Można jej użyć w podobny sposób. Jest powszechnie stosowana do przyprawiania pieczonego kurczaka, duszonych mięs, mięsnych warzyw, takich jak bakłażany lub grzyby. Często dodaje się ja do zup i sosów. Spróbuj dodać mieszankę przypraw do takich przepisów jak chili czy tacos a nada ona tym dania zupełnie innego wymiaru. Powszechnie w krajach innych niż Gruzja przyprawa ta zwana jest również przyprawą gruzińską.

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Świat Przypraw
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu