Twój koszyk jest pusty ...
1 » 2 » Przyprawy z Indii - Najpopularniejsze Przyprawy Indyjskie3

Przyprawy z Indii - Najpopularniejsze Przyprawy Indyjskie

Data dodania: 13-08-2022

Przyprawy z Indii - Najpopularniejsze Przyprawy Indyjskie

 

Przyprawy z Indii - Najpopularniejsze Przyprawy IndyjskieSpis Treści.

1.Wstęp


2.Kurkuma (Haldi)


3.Kminek (Jira)


4. Zielony Kardamon (Haree Ilaayachee)


5. Kolendra Owoce (Dhaniye ke Beej)


6. Kolendra Liście (Dhanihe ke Patte)


7. Garam Masala (Garam Masaala)


8. Czarny Kardamon (Kaalee Ilaichee)


9. Imbir (Adarek)


10.Czosnek (Lahasun)


11. Asafetyda (Hing)


12. Kozieradka Ziarno (Methee Ke Beej)


13. Mango Mielone (Amchoor)


14. Tej Patta


15. Cynamon Cassia Kora (Dalachini)


16. Koper (Sanuf)


17. Anyż Gwiaździsty (Czakra Phul)


18. Karom (Adżwajn)


19. Gałka Muszkatołowa


20. Goździki (Lavang)


21. Nasiona Gorczycy (Rai)


22. Czarny Pieprz (Kali Mirch)


23. Indyjskie Czerwone Chili (Lal Mirch)


24. Liście Curry (Kadhipatta)


25. Jak używać przypraw w Indyjskich potrawach?


25.1 Marynowanie w kuchni Indyjskiej


25.2 Podsmażanie przypraw w oleju

 

1. Wstęp

 

Istnieje ponad 40 indyjskich przypraw. Wiele z nich jest niejasnych i używanych tylko w niektórych regionach, takich jak kwiat kamienny i garcinia. Stworzyliśmy listę 23 podstawowych przypraw, które są używane w prawie wszystkich indyjskich potrawach, obejmującą kilka wiekowych tradycji kulinarnych z całego subkontynentu. Łączenie tradycyjnych przypraw w celu uzyskania pięknej kuchni jest aktem niemal duchowym. Z pewnością odkrywanie indyjskich potraw znacznie poszerzy Twój repertuar kulinarny. Poniżej znajdują się 23 najlepsze przyprawy używane w kuchni indyjskiej. Zapoznanie się z tymi przyprawami to świetny pierwszy krok w Twojej wiedzy kulinarnej na temat przypraw oraz dań z Indii.

 

2. Kurkuma ( Haldi )

Przyprawy z Indii - Najpopularniejsze Przyprawy IndyjskieZe wszystkich przypraw używanych w kuchni indyjskiej kurkuma ma ogromne właściwości zdrowotne i  zdumiewająco żółty kolor. Ta, mielona przyprawa, ma ziemisty, podtrzymujący smak. Zwykle do aromatyzowania i kolorowania potrawy dla czteroosobowej rodziny używa się tylko łyżeczki. Jeśli jest używany do celów zdrowotnych, pamiętaj, aby w przepisach uwzględnić co najmniej odrobinę czarnego pieprzu. Kurkuma jest świetnym środkiem przeciwzapalnym, ale bez piperyny z czarnego pieprzu jej działanie jest osłabione. Jeżeli nie masz kurkumy w swojej spiżarni, znajdziesz ją TUTAJ




 





3. Kminek ( Jeera )

Przyprawy z Indii - Najpopularniejsze Przyprawy IndyjskieNasiona kminku to przyprawa o profilu smakowym podobnym do kminku rzymskiego lub koperku i jest podstawą indyjskiej kuchni i curry. Generalnie nasiona kminku najlepiej używać w całości i podsmażać na oleju na początku tworzenia potrawy - jest to proces zwany taarką. W wyższej temperaturze nasiona kminku szybko brązowieją, w około 15 sekund. Musisz zawsze starać się żeby ich nie przypalić, a kiedy zaczną pękać, wiesz, że to koniec. Zmielony kminek w proszku jest również niezbędną przyprawą używaną w Indiach i jest jednym z kluczowych składników mieszanki przypraw garam masala. Mielona nasiona kminku dość ciężko kupić w regularnych sklepach spożywczych, jeżeli ich nie posiadasz możesz je kupić TUTAJ





 

4. Zielony Kardamon ( Haree Ilaayachee )

Przyprawy z Indii - Najpopularniejsze Przyprawy IndyjskieNie można pomylić smaku zielonego kardamonu, jest tak specyficzny.  Smakuje bardzo podobnie do eukaliptusa (a więc jak wiele pastylek na kaszel) dzięki związkowi zwanemu cineole. Jest podobnie jak kminek smażony na rozgrzanym oleju na początku przyrządzania indyjskiej potrawy. Zwykle w indyjskim przepisie znajduje się od dwóch do sześciu całych strąków kardamonu. Kardamon jest dość drogą przyprawą w Polsce, a ludzie zwykle kojarzą go z dodawaniem do kawy bądź wypieków a szkoda. Jeżeli nie masz kardamonu w swojej kuchni, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ






 



5. Kolendra Ziarno ( Dhaniye ke Beej )

Przyprawy z Indii - Najpopularniejsze Przyprawy IndyjskieZiarno kolendry jest jedną z najważniejszych przypraw w Indiach. Nasiona te mają aromat cytrusowy zmieszany z nutami liściastymi, drzewnymi i są używane w wielu potrawach, w tym w Madrasie i Vindaloo. Ziarna kolendry mieli się na proszek tuż przed dodaniem do sosu to najlepszy sposób na użycie nasion kolendry. W Polsce ta przyprawa jest dość popularna, jej szczególe zastosowanie to dodatek do piwa. Jeżeli nie masz nasion kolendry możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

 








 

6. Kolendra Liście ( Dhaniye ke Patte )

Przyprawy z Indii - Najpopularniejsze Przyprawy IndyjskieLiście kolendry, są niezastąpione jako aromatyczny dodatek do praktycznie każdego dania, ale szczególnie dobrze komponują się z bogatymi, intensywnie aromatyzowanymi daniami warzywnymi i bardziej obfitymi daniami mięsnymi. Podczas gotowania z kolendrą należy pamiętać, że niektórzy ludzie uważają, że jej smak smakuje jak mydło. My mimo wszystko polecamy smak, ponieważ dla nas smakuje jak orzeźwiający orient. W Polsce liście kolendry zyskują co raz większą popularność, uwielbiają ją szczególnie miłośnicy kuchni tajskiej. Jeżeli nie masz liści kolendry w swojej spiżarni, możesz kupić je w naszym sklepie internetowym TUTAJ

 








7. Garam Masala ( Garam Masaala )

Przyprawy z Indii - Najpopularniejsze Przyprawy IndyjskieNajbardziej znaną mieszanką przyprawą w Indiach jest Garam masala. W rzeczywistości jest to połączenie suszonych przypraw, w tym pieprzu, cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu, kminku, kolendry, pieprzu i kilku innych. Garam masala jest używane w wielu potrawach, w tym w Chana Masala. Należy zauważyć, że spośród wszystkich przypraw masala -  garam masala jest najbardziej zróżnicowana. Jest jak żadna inna mieszanka przypraw w Indiach, ponieważ lista składników użytych do jej przygotowania różni się ogromnie w zależności od regionu, a zatem i smak ma inny. Niektóre zawierają gorczycę, inne dużo kopru włoskiego, inne trochę, ale bez względu na to, jakie jedzenie jesz w Indiach, ta przyprawa, a raczej ta mieszanka przypraw, będzie prawdopodobnie składnikiem w przepisie.





 

8. Czarny Kardamon ( Kaalee Ilaichee )

Przyprawy z Indii - Najpopularniejsze Przyprawy IndyjskieCzarny kardamon ma tak jak zielony zapach eukaliptusa i jest jedną z najważniejszych przypraw w Indii. Kluczową rzeczą odróżniającą go od zielonego kardamonu jest to, że przed użyciem suszy się  go nad ogniem, dzięki czemu ma wędzony smak. Nic nie zastąpi wyjątkowego zapachu czarnego kardamonu. Wiele potraw z tego korzysta. W przepisach na około 4 osoby zwykle używa się tylko jednego lub dwóch czarnych strąków kardamonu w całości. W kuchni indyjskiej często znajdziesz je w Biriyani.

 

 



 







9. Imbir ( Adarek ) 

Przyprawy z Indii - Najpopularniejsze Przyprawy IndyjskieZe wszystkich indyjskich przypraw imbir jest absolutnie niezbędnym składnikiem większości potraw curry. Stanowi również połowę przepisu na pastę imbirowo-czosnkową, używaną w większości potraw w Indiach. Dobrze jest używać suszonej i zmielonej wersji tej przyprawy. Niektóre przepisy nawet tego wymagają. Większość indyjskich potraw wymaga pasty imbirowo-czosnkowej. Przepis jest bardzo prosty. Trzeba pokroić 1-2 cale surowego imbiru, startego lub zmielonego i ugotować go z czosnkiem po sklarowaniu cebuli. Upewnij się, że najpierw dobrze obrałeś imbir.

 








 

10. Czosnek ( Lahasun )

Przyprawy z Indii - Najpopularniejsze Przyprawy IndyjskieDlaczego umieściliśmy czosnek na liście indyjskich przypraw? Cóż, nie jest to wyłącznie indyjska przyprawa (ani też technicznie czosnek nie jest przyprawą), z tym że trzeba przyznać że jest on niezbędny w kuchni indyjskiej.  Aby uzyskać łagodniejszy smak czosnku, dodaj go na początku, gdy np. zaczynasz smażyć cebulę, lub dla ostrzejszego smaku, dodaj go, gdy cebula zmięknie.  Dzięki czemu czosnek skróci czas gotowania cebuli. Jeżeli nie masz czosnku w swojej spiżarni, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ - Czosnek granulowany


 


 





11. Asafetyda (Hing)


Asafetyda (hing) to jedna z bardziej popularnych indyjskich przypraw, w Polsce jest praktycznie nieznana. Gotować na Asafetydzie, to gotować z jedną z najbardziej aromatycznych przypraw na świecie. Aby użyć hing, musisz zawsze dodawać jej do patelni, gdy olej lub masło są gorące. Przyprawa ta powinna skwierczeć przez kilka sekund 5-20 przed dodaniem cebuli, czosnku lub imbiru. Na posiłek składający się z czterech osób używa się maksymalnie od ¼ do ½ łyżeczki hing jest tak dominująca. Zawsze musisz się upewnić, że przechowujesz ją w zamkniętym pojemniku, ponieważ bardzo szybko wietrzeje.

 

12. Kozieradka Ziarno ( Methee Ke Beej )

Przyprawy z Indii - Najpopularniejsze Przyprawy IndyjskieJedną z popularniejszych subtelnych przypraw jest kozieradka. Ziarna kozieradki są dość gorzkie, ale mają ogromne korzyści zdrowotne. Ta indyjska przyprawa jak to mówią kucharze „pachnie curry”. Ze wszystkich indyjskich przypraw kozieradkę można uznać jako jedną z ważniejszych. Dodaje się ją pod koniec procesu gotowania, najlepiej zaczynać od jednej łyżeczki a później stopniowo dodawać aby zwiększać intensywność smaku. Nasiona kozieradki mają również bardzo dużo korzyści zdrowotnych.

 


 






13. Mango Mielone (Amchoor)


Zwykle tą przyprawę nazywa się po prostu amchoorem. Jest to jedna z bardziej popularnych przypraw w Indiach, w Polsce niestety bardzo ciężko ją kupić mimo że jest bardzo orzeźwiająca w smaku. Po dodaniu jej do dowolnego dania nadaje ona jemu znakomitą kwaskowatość. To powszechna przyprawa indyjska i jest wyjątkowo kwaśna. Ponieważ przyprawa ta składa się z suszonego mango, jest pełena kwasów, a odrobina jej daje dużo dominującego smaku.

 

14. Tej Patta


W kuchni indyjskiej Tej Patta jest używane w podobny sposób jak u nas liść laurowy.  Jest dodawany jako cały liść i zwykle gotowany przez całą długość dania, usuwany tuż przed podaniem. Jego aromatyczny smak przypomina cynamon i goździki. Do liści Tej Patta dodaje się zwykle nasiona gorczycy, kminek, strąki kardamonu i inne przyprawy do smażenia na początku potrawy i lekko przyrumienia. Są to smaki typowe dla Indyjskiej kuchni.

 

15. Cynamon Cassia Kora (Dalachini)


Przyprawy z Indii - Najpopularniejsze Przyprawy IndyjskieOdmiana cynamonu - cassia - jest składnikiem, który można znaleźć w większości indyjskich sklepach spożywczych. Jest krewnym cynamonu cejlońskiego i można go używać dokładnie w ten sam sposób. Zwykle kora cynamonu i kasji smaży się w całości na początku gotowania indyjskiego dania i pozostawia w daniu. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej na temat różnic między cynamonem cassi a cejlońskim możesz zajrzeć do naszego artykułu na ten temat - "Różnice między cynamonem cejlońskim a cassia" . Natomiast jeżeli interesuje Ciebie zakup Cassi zapraszamy do naszego sklepu internetowego TUTAJ

 

 








16. Koper (Saunf)


Przyprawy z Indii - Najpopularniejsze Przyprawy Indyjskie Koper włoski i anyż bardzo przypominają czarną lukrecję. Koper jest świetny jako cała przyprawa w taarce i jest kolejnym kluczowym składnikiem aromatu madras i innych curry daniach bardzo popularnych w Indiach. Indyjskie restauracje często używają kandyzowanych nasion kopru włoskiego jako odświeżenia po obiedzie. Jeżeli szukasz nasion kopru włoskiego - możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

 




 





17. Anyż Gwiaździsty (Czakra Phul)


Przyprawy z Indii - Najpopularniejsze Przyprawy IndyjskieAnyż gwiazdkowaty smakuje podobnie jak koper włoski, ale jest ostrzejszy i mniej kwiatowy. Anyż gwiaździsty jest używany w niektórych przetworach Garam Masala. Jest to pyszna przyprawa do smażenia i jest kluczową przyprawą niesamowitego chutney z tamaryndowca, który znajdziesz w wielu restauracjach lub jako dodatek do sosu przy zakupie czapati, samosów i innych indyjskich potraw ulicznych.

 

 

 







18. Karom (Adżwajn)


Karom jest bardzo mocny i używany w wielu indyjskich potrawach. Każdy maleńki owoc karomatu ma w sobie ogromną ilość tymolu, co nadaje mu smak trochę podobny do tymianku, ale kilka razy mocniejszy. Używanie karomatu w pieczywie jest powszechne w całych Indiach. Trzeba pamiętać o stosowaniu w  potrawach karomu z umiarem ze względu na intensywność smaku. Najlepiej go podsmażyć, nadając mu dymny smak. Dobrze równoważy się z kminkiem, nasionami gorczycy i innymi asertywnymi smakami, takimi jak kardamon czy kminek.

 

19. Gałka Muszkatołowa


Przyprawy z Indii - Najpopularniejsze Przyprawy IndyjskieGałka muszkatołowa - cała lub starta jest powszechnym składnikiem w Indiach, szczególnie w kuchni południowoindyjskiej. Gdy jest używana jako cała przyprawa, można ją obrać ostrym nożem.  Możesz też zostawić gałkę muszkatołową w całości lub rozbić ją na większe kawałki i użyć. W kuchni południowoindyjskiej i wielu indyjskich potrawach gałka muszkatołowa jest prażona i mielona wraz z kokosem, sezamem i makiem oraz nasionami gorczycy, wraz z innymi przyprawami, aby zrobić masalas (mieszanki przypraw) do curry z kurczaka Keralan. Jeżeli nie masz gałki, możesz kupić ją TUTAJ

 

 








20. Goździki (Lavang)


Przyprawy z Indii - Najpopularniejsze Przyprawy IndyjskieJeśli kiedykolwiek gotowałeś wielkanocną szynkę, znasz goździki. Są bardzo aromatyczne. Spróbuj dodać ich za dużo do dania, a pokonasz inne subtelniejsze smaki. Generalnie do rodzinnego posiłku używamy od czterech do dziesięciu całych goździków, w zależności od dania. Są kolejnym bardzo ważnym składnikiem biryani. Można je znaleźć w potrawach takich jak kurczak Patiala, we wszystkich Biryani oraz w wielu aromatycznych indyjskich curry. Jeżeli nie masz goździków cały, możesz je znaleźć TUTAJ - Goździki Całe , natomiast wersję mieloną która jest bardzo popularna w Polsce np. przy robieniu pierników znajdziesz TUTAJ - Goździki Mielone

 








21. Nasiona Gorczycy (Rai)


Przyprawy z Indii - Najpopularniejsze Przyprawy IndyjskieNasiona gorczycy bez względu na to, czy są brązowe, żółte czy czarne są niezbędnym składnikiem w kuchni indyjskiej. Nadają orzechowej, ostrej nucie wielu curry i podobnie jak wiele innych przypraw, o których wspomnieliśmy wcześniej, są często preferowane w wersji podsmażanej w oleju na początek przygotowania przepisu. W Polsce gorczyca jest bardzo często składnikiem wszelkiego rodzaju mieszanek przyprawowych potrzebnych do przygotowania zapraw. Jeżeli nie masz gorczycy, możesz kupić ją TUTAJ - Gorczyca Biała Ziarno


 







22. Czarny Pieprz (Kali Mirch)


Przyprawy z Indii - Najpopularniejsze Przyprawy IndyjskieKażdy zna smak czarnego pieprzu. Warto zauważyć, że jego szczególna ostrość jest wyjątkowa w świecie pieprzu. Prawdopodobnie najpierw poczujesz smak czarnego pieprzu przed jakimkolwiek innym gorącym składnikiem - dodaje to potężnej, wysokiej nuty smakowej, której żadna inna przyprawa nie jest w stanie powtórzyć. Jeżeli nie masz pieprzu czarnego w swojej spiżarni, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ - Pieprz Czarny Ziarno , natomiast wersję mieloną znajdziesz TUTAJ - Pieprz Czarny Mielony

 


 






23. Indyjskie Czerwone Chili (Lal Mirch)

 

Indyjska czerwona chili to mielona przyprawa o poziomie ostrości podobnym do pieprzu cayenne, choć może być i ostrzejsza lub łagodniejsza w zależności od tego, skąd pochodzą chili i jak jest uprawiane. Zazwyczaj jego smak jest bardziej kwiatowy niż cayenne i w  kolorze jest jaśniejsza. W kuchni indyjskiej jest to również bardzo dobry składnik, który pomaga regulować ostrość potrawy gdy dodajesz go na samym końcu.

 

24. Liście Curry (Kadhipatta)


W żadnym wypadku to że podaliśmy liście curry na samym końcu listy nie oznacza że jest  najmniej znacząca indyjska przyprawa. Liście curry są jedną z najbardziej zagadkowych indyjskich przypraw. Są to liście Murraya koenigii i – choć dostępne jako suszone zioło – najlepiej używać je świeże, w pierwszym lub drugim etapie gotowania, smażone z cebulą i przyprawami tadka, aby nadać ostry, cytrusowy aromat potrawą.

 

25. Jak używać przypraw w indyjskich potrawach?

 

25.1. Marynowanie w kuchni indyjskiej


Marynowanie zwykle obejmuje jogurt lub inny kwaśny składnik oraz przyprawy. Tak jest w przypadku kurczaka w maśle, tikki masala ( gotową mieszankę znajdziesz TUTAJ - Kurczak Tikki Masala ) i wielu klasycznych potraw związanych z kuchnią indyjską. W tym procesie powszechna jest mieszanka mielonych przypraw, takich jak kurkuma, garam masala25, kardamon, kolendra, kminek.


25.2.  Podsmażanie przypraw w oleju

 
Indyjskie przyprawy możesz smażyć powoli lub szybko. Spróbuj 10-20 minut na małym lub średnim ogniu na patelni z odrobiną oleju lub masła . Możesz również podsmażać je 10-30 sekund na średnim ogniu, uważając, aby przyprawy się nie przypaliły. Drugim (a czasami pierwszym) etapem jest zatem nasycanie oleju aromatami.

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach. Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych na wskazany przeze mnie adres e-mail
 

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl