Zupa Chili z Kurczakiem
Zupa Chili z Kurczakiem
Zupa chili z kurczakiem, podawana z pikantnym kruszonym serem pleśniowym jest wyśmienitym pomysłem na obiad. Nasz przepis jest przepyszny i na pewno wrócisz do niego nie raz. Trzeba też pamiętać o tym że jest bardzo zdrowy! Nasza zupa doprawiona czosnkiem, kminkiem, papryką o oczywiście duża ilością naszego ulubionego sosu harissa. Pamiętaj żeby powoli dodawać sos i sprawdzać za każdym razem poziom ostrości aby był odpowiedni dla Twoich kubków smakowych.
Składniki
- około 400g mielonego kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula - obrana i pokrojona w kostkę
- 1/2 szklanki selera, pokrojonego w plastry
- 1/2 szklanki marchewki pokrojonej w kostkę - opcjonalnie możesz użyć marchewki suszonej grys którą możesz kupić w naszym sklepie internetowym ze zdrową żywnością TUTAJ
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka kminku mielonego - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1 szklanka przygotowanego bulionu bez chemii - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów
- 1 puszka fasoli białej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ; opcjonalnie możesz użyć papryki słodkiej wędzonej - jeżeli nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1/2 łyżeczki oregano - jeżeli nie masz, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- opcjonalnie możesz zamiast oregano, pieprzu cayenne i papryki użyć naszej mieszanki kurczak klasyczny - możesz ją kupić TUTAJ , przyprawy meksykańskiej - możesz ją kupić TUTAJ albo słodkie chili - możesz ją kupić TUTAJ. Każda z tych mieszanek zmieni trochę smak dania, ale gwarantuje Wam że warto spróbować z każdą!
- 1/2 szklanki ostrego sosu (lub do smaku) - jeżeli nie masz jakiegoś pod ręką, możesz zrobić go za pomocą naszego przepisu na pastę hariss który znajdziesz TUTAJ
- sól himalajska różowa drobna dla smaku - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym ze zdrową żywnością TUTAJ
- pieprz czarny mielony - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ ; opcjonalnie możesz użyć pieprzu ziołowego - jeżeli nie masz, znajdziesz go w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- kruszony ser pleśniowy do smaku
Instrukcje przygotowania zupy
- Na początek, usmaż kurczaka w dużym rondlu na średnim ogniu i odstaw na bok.
- Później na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, seler i marchewkę. Smażyć do miękkości około 10-15 minut. Na koniec dodaj do warzyw czosnek i kminek i jeszcze chwilę smaż, aż zacznie pachnieć.
- Kolejnym krokiem będzie dodanie bulionu na patelnie. A następnie dodaj kurczaka, pomidory, fasolę, paprykę, oregano, cayenne ( ewentualnie zamienniki mieszanek ) i ostry sos harissa. Gotuj przez 15 minut.
- Podawaj posypanym pokruszonym serem pleśniowym.
Smacznego
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy