Przyprawy z Chin - Najpopularniejsze przyprawy chińskie
Przyprawy z Chin - Najpopularniejsze przyprawy chińskie
Spis Treści.
1. Wstęp
2. Pieprz Biały
3. Czerwona Papryka Chili
4. Pieprz Syczuański
5. Anyż Gwiazdkowaty
6. Przyprawa 5 smaków
7. Kurkuma Mielona
8. Chiński Cynamon Cassia
9. Goździki
10. Liście Laurowe
11. Sezam Ziarno
12. Koper Włoski Owoc
13. Suszona Skórka Pomarańczy
14. Sól
15. Cukier
1. Najpopularniejsze przyprawy kuchni chińskiej - wstęp
Przyprawy w kuchni chińskiej, używa się w ogromnych ilościach. Chociaż kuchnia chińska nie zawsze jest uważana za „najbardziej pikantną”, do tworzenia niezwykle aromatycznych potraw wykorzystuje się szeroką gamę ziół i przypraw. W kuchni chińskiej jest zbyt wiele ziół i przypraw, aby je wszystkie pokryć, dlatego wybraliśmy niektóre z najpopularniejszych dodatków do chińskich potraw, które będą niezbędne do przygotowania smacznego, autentycznego posiłku wywodzącego się z tamtego regionu.
2. Najpopularniejsze przyprawy kuchni chińskiej - pieprz biały
W kuchni chińskiej preferowany jest biały pieprz zamiast czarnego. Chociaż ziarno czarnego i białego pieprzu pochodzi z tej samej rośliny, ma wyraźnie różne smaki. Biały pieprz jest znacznie ostrzejszy niż czarny i może dodać pikantnego kopa chińskim zupom. Jest on też składnikiem bardzo popularnej mieszanki przypraw 5 smaków - znajdziesz ją TUTAJ . Natomiast pieprz biały jeżeli go nie posiadasz znajdziesz TUTAJ
3. Najpopularniejsze przyprawy kuchni chińskiej - czerwona papryka chili
W Chinach dostępna jest szeroka gama różnych rodzajów chili, w różnych kolorach i poziomach ciepła. Oprócz świeżych papryczek chilli, suszone papryczki chilli są podstawą w większości chińskich kuchni. Suszone papryczki chilli nie są przeznaczone do jedzenia w plasterkach lub w całości, jak świeża papryka, ale są dodawane do potraw, aby wzmocnić smak i aromat. Suszone chilli są również powszechnie używane w sosach i dipach w kuchni chińskiej. Ogólnie rzecz biorąc, im mniejsze chili, tym będzie ostrzejsze. Jeżeli szukasz papryczek chili możesz kupić je w naszym sklepie internetowym TUTAJ
4. Najpopularniejsze przyprawy kuchni chińskiej - Pieprz Syczuański
Ten pieprz jest tym, co nadaje kuchni syczuańskiej charakterystyczne pikantne smaki. Mimo że nazywa się go pieprzem, ten składnik jest w rzeczywistości jagodą pochodzącą z kolczastego jesionu. Pieprz Syczuański jest znany z mocnego i pikantnego smaku, który oferuje. Najlepiej kupować je jako całe ziarna pieprzu i zmielić je samemu w moździerzu, zamiast decydować się na wstępnie zmielone, ponieważ zapewni to świeży, pikantny i mocny smak.
5. Najpopularniejsze przyprawy kuchni chińskiej - Anyż gwiazdkowaty
Anyż gwiazdkowaty to, jedna z przypraw używanych w proszku pięciu przypraw. Najlepiej nadaje się do wolno gotowanych potraw, uwalniając bardzo charakterystyczny smak podczas tego procesu. Przyprawa jest natychmiast rozpoznawalna po kształcie gwiazdy. Anyż gwiazdkowaty jest również stosowany w gulaszach i daniach duszonych. Jeżeli szukasz anyżu gwiazdkowatego, możesz kupić go w naszym sklepie internetowym TUTAJ
6. Najpopularniejsze przyprawy kuchni chińskiej - Przyprawa 5 smaków
Przyprawa 5 smaków jest zwykle wytwarzany z mieszanki ziaren pieprzu białego, anyżu gwiazdkowatego, cynamonu, kopru włoskiego i goździków. Mieszanka przypraw łączy pięć kluczowych smaków kuchni chińskiej; słodka, kwaśna, słona, gorzka i cierpka, dzięki czemu każda potrawa z tą mieszanką przypraw jest dobrze zbilansowana. Sproszkowane pięć przypraw jest szeroko stosowane w kuchni chińskiej. Proszek można posypać potrawami w celu doprawienia, tak jak solą i pieprzem, lub można go używać jako marynaty lub nacierania potraw mięsnych. Jeżeli nie masz przyprawy 5 smaków w swojej kuchni, możesz ją kupić TUTAJ
7. Najpopularniejsze przyprawy kuchni chińskiej - Kurkuma Mielona
Kurkuma mielona jest niezbędna do potraw z curry. Jest również powszechnie spotykana w mieszankach przypraw o tej samej nazwie czyli curry. Znana jest z tego, że nadaje potrawom, do których jest dodawana, klasyczny złocistożółty kolor i może być stosowany zamiast żółtego barwnika spożywczego. Jest również składnikiem bardzo popularnego napoju złotego mleka - więcej informacji na ten temat znajdziesz TUTAJ
8. Najpopularniejsze przyprawy kuchni chińskiej - Chiński Cynamon Cassia
Inaczej znany jako cynamon cassia lub guì pí, chiński cynamon jest grubszy i głębszy w kolorze niż zwykły cynamon, nieco przypominając korę drzewa. Jest jednym z kluczowych składników w przyprawie 5 smaków i jest również stosowany w gulaszach i marynatach. Chiński cynamon jest mniej pachnący i mocniejszy niż zwykłe laski cynamonu - tak zwanego cejlońskiego, więc klasyczny smak cynamonu nie jest zbyt przytłaczający w chińskich potrawach. W jego miejsce można użyć zwykłego cynamonu, ale należy użyć mniejszej ilości, aby uniknąć zbyt mocnego smaku. Jeżeli szukasz informacji na temat różnic tych dwóch cynamonów - znajdziesz je w artykule "różnice między cynamonem cejlońskim a cassia" . Natomiast jeżeli chcesz zakupić cynamon cassia, znajdziesz go w naszym sklepie internetowym TUTAJ
9. Najpopularniejsze przyprawy kuchni chińskiej - Goździki
Goździki to kolejny kluczowy składnik w przyprawie 5 smaków. Oferują mocny, słodki i ostry aromat. Mogą być używane w całości lub zmielone w wielu potrawach, a całe goździki są używane do nadania potrawom ich smaku. Jeżeli szukasz goździków mielonych znajdziesz je TUTAJ, natomiast goździki ziarno TUTAJ
10. Najpopularniejsze przyprawy kuchni chińskiej - Liść laurowy
Liście laurowe to popularna przyprawa w kuchni chińskiej. Liście laurowe służą w tej kuchni do maskowania zapachu mięsa. Świetnie nadają się do wolno gotowanych dań mięsnych. Ten sposób gotowania uwalnia pełny smak liści i pomaga zredukować aromaty wydzielane przez mięso podczas gotowania. Liście laurowe są również używane do marynowania warzyw, aby dodać smaku marynacie. Jeżeli szukasz liści laurowych cały znajdziesz je w naszym sklepie internetowym TUTAJ natomiast liście laurowe mielone TUTAJ
11. Najpopularniejsze przyprawy kuchni chińskiej - Sezam Ziarno
Sezam jest absolutnie niezbędny w kuchni chińskiej. Zarówno czarne, jak i białe nasiona są regularnie używane w kuchni chińskiej. Dodają potrawom niesamowitą konsystencję i smak i są często posypywane na wierzchu dań jako dodatek. Oprócz tego, że używa się w kuchni chińskie całych nasion, bardzo popularny jest też olej sezamowy który jest często używany jako dip.Jeżeli szukasz białych nasion sezamu znajdziesz je w naszym sklepie internetowym TUTAJ
12. Najpopularniejsze przyprawy kuchni chińskiej - Koper Włoski Owoc
Kolejny z głównych składników przyprawy 5 smaków to koper włoski który ma również wiele innych zastosowań w kuchni chińskiej. Nasiona kopru włoskiego są powszechnie używane w gulaszach i daniach duszonych. Zazwyczaj najlepiej komponuje się z daniami mięsnymi. Jeżeli szukasz nasion kopru włoskiego, znajdziesz go w naszym sklepie internetowym TUTAJ
13. Najpopularniejsze przyprawy kuchni chińskiej - Suszona Skórka Pomarańczy
Suszone skórki cytrusów, zwykle pomarańczy, są powszechnie używane w kuchni chińskiej, aby dodać smaku. Oprócz potraw takich jak pomarańczowy kurczak, skórki z suszonych owoców są powszechnie używane w marynatach, zupach i gulaszach. Skórka owoców jest zwykle suszona na słońcu i można ją kupić wysuszoną lub samemu zrobić to w domu. Jeżeli szukasz skórki pomarańczy, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
14. Najpopularniejsze przyprawy kuchni chińskiej - Sól
Sól jest kluczowym składnikiem większości potraw na całym świecie, podobnie jest w Chinach. Sól dodaje wspaniałego smaku wielu posiłkom. Jednak w Chinach sos sojowy jest dość powszechnie jako substytut soli, jest on również w składzie wypełniony solą. W potrawach, w których sos sojowy jest obficie używany, najlepiej jest unikać dodawania dodatkowej soli, ponieważ może to spowodować, że danie będzie nadmiernie słone.
15. Najpopularniejsze przyprawy kuchni chińskiej - Cukier
W Chinach cukier służy nie tylko do pieczenia lub jako dodatek do kawy. Cukry naturalne są używane w kuchni chińskiej, aby zrównoważyć słony i kwaśny smak potraw. Cukier jest powszechnie używany w kilku różnych potrawach do smażenia, a także w sosach.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Świat Przypraw