Klopsiki ras el hanout z indyka
Klopsiki ras el hanout z indyka
Połączenie smaków jest niesamowite, podobnie jak jaskrawe kolory tego spektakularnego dania. Klopsiki ras el hanout zabiorą nas w podróż smakową po Bliskim Wschodzie. Przepyszne ugotowane w niebiańsko złocistym sosie z przyprawami, ziołami, czosnkiem i ziemniakami. Ras el hanout to północnoafrykańska aromatyczna mieszanka przypraw, która jest popularna w kuchni Bliskiego Wschodu. Jest pyszna i można ją użyć do wszystkiego!
Składniki:
Do klopsików ras el hanout:
- 1 kg mielonego indyka
- 1 opakowanie ok.40g suszonej pietruszki nać - jeżeli jej nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1 opakowanie kolendry nać - jeżeli jej nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 2 łyżki świeżego pokrojonego koperku lub w wersji suszonej - jeżeli nie masz możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1 cebula - drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku - drobno starty
- 1 całe jajko
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 2 łyżeczki przyprawy ras el hanout - jeżeli jej nie masz możesz ja kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1 łyżeczka soli
- pieprz czarny mielony - jeżeli go nie masz możesz zakupić go w naszym sklepie internetowym TUTAJ
Produkty na sos
- 1 duża posiekana cebula
- 5 łodyżek selera - posiekanych
- około 200g buraka ćwikłowego - grubo posiekanego
- 5 ząbków czosnku - pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 papryka chili jalapeño, posiekana i pokrojona w cienkie plasterki (opcjonalnie można ją zastąpić chili grys - jeżeli jej nie masz możesz zakupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ)
- 2 ziemniaki - obrane i pokrojone w kosteczkę
- sok z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 szklanki wody
- 2 łyżeczki kminku ziarno - jeżeli nie masz możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 2 łyżeczki kurkumy mielonej - jeżeli nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego - jeżeli nie masz możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1 pęczek świeżego koperku
Przygotowanie klopsików ras el hanout:
- Po pierwsze, w średniej misce wymieszaj mielonego indyka, posiekaną cebulę, pietruszkę, kolendrę, koperek, czosnek, jajko, bułkę tartą i przyprawę rasel hanout.
- Po drugie, zmocz ręce i formuj klopsiki do rozmiaru piłki pingpongowej. Umieść na talerzu
- Po trzecie, w dużym, szerokim rondlu lub garnku rozgrzej oliwę z oliwek, aż będzie bardzo gorąca. Ułóż klopsiki, zostawiając trochę miejsca między nimi (w razie potrzeby zrób to partiami) i pozwól im się zrumienić przez 1-2 minuty. Ostrożnie je odwróć za pomocą łyżki i widelca. Wyjmij na talerz i odłóż na bok
- Następnie, na tej samej patelni zmniejsz ogień i dodaj cebulę do oliwy z oliwek. Dobrze wymieszaj, następnie dodaj czosnek, jalapeño, łodygi z selera i 1 łyżeczkę soli. Smaż to przez około 2 minuty
- Kolejnym krokiem będzie dodanie kminku, kurkumy oraz cynamonu i dobre wymieszanie wszystkiego. Do tego dodajemy ziemniaki oraz wodę i ponownie mieszamy. Gotujemy wszystko na małym ogniu przez około 10 minut.
- Po tym czasie, dodajemy buraki i przykrywamy patelnię. Gotujemy wszystko na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
- Na koniec, dodaj sok z cytryny oraz koperek i umieść klopsiki w sosie jeden po drugim. Przykryj i gotuj klopsiki ras el hanout w sosie przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając wszystkim na patelni.
- Danie wyśmienicie smakuje, z ryżem lub komosą ryżową.
Smacznego!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy