Liście kolendry to pachnące, bogate w przeciwutleniacze zioło, które ma wiele zastosowań kulinarnych i korzyści zdrowotnych. Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, zwalczyć różne infekcje oraz ma korzystny wpływ na zdrowie serca, mózgu, skóry i układu pokarmowego. Możesz łatwo dodać do swojej diety zarówno liście kolendry jak i ziarno tej rośliny.
Liście kolendry mają właściwości trawienne i zawierają się również w wielu lekach łagodzących problemy trawienne. Podobnie jak woda jeera, napój z liści kolendry również oczyszcza organizm, wypłukując toksyny. Picie szklanki wody kolendrowej każdego ranka również pomaga w utrzymaniu zdrowych jelit.
Liście kolendry są używane we wszystkich rodzajach kuchni, od latynoamerykańskiej po azjatycką. W Meksyku i Stanach Zjednoczonych świeże liście kolendry mają często zastosowanie jako dodatek do sals i pikantnych zup. Z liści kolendry można zrobić np.Green Smoothie – Dodaj liście i łodygi kolendry do zielonych koktajli, aby uzyskać pożywną i pyszną dawkę witamin. Pesto kolendrowe jest wspaniałą alternatywa dla bardziej znanej wersji robione z bazyli . Kolejnym pysznym pomysłlem na użycie liści kolendry jest masło ziołowe – wystarczy wymieszać posiekaną kolendrę z niesolonym masłem, zmiażdżonym czosnkiem, sokiem z limonki i dobrej jakości solą morską lub himalajską.
Shakshuka jest przede wszystkim daniem północnoafrykańskim, ale stało się ulubionym w całym świecie arabskim. Chociaż istnieje wiele odmian shakshuki, tradycyjny przepis na nią to w zasadzie jajka sadzone w przyprawionej potrawce z pomidorów, zielonej papryki, cebuli, czosnku i suszonej kolendry. Czytaj dalej....
Połączenie smaków jest niesamowite, podobnie jak jaskrawe kolory tego spektakularnego dania. Klopsiki ras el hanout zabiorą nas w podróż smakową po Bliskim Wschodzie. Przepyszne ugotowane w niebiańsko złocistym sosie z przyprawami, kolendrą nać, czosnkiem i ziemniakami. Ras el hanout to północnoafrykańska aromatyczna mieszanka przypraw, która jest popularna w kuchni Bliskiego Wschodu. Jest pyszna i można ją użyć do wszystkiego! Czytaj dalej....
Kremowa meksykańska zupa z kurczaka jest bardzo smaczna i pełna meksykańskich smaków. Pyszne danie do przygotowania w wolnowarze , dzięki dość prostemu i łatwemu w przygotowaniu przepisowy danie te może na stałe zagości na Twoim stole w dni powszednie. Zupę można oczywiście przygotować również w garnku gotując ją na wolnym ogniu. Czytaj dalej....
Słoneczna sałatka pomidorowa z czerwoną cebulą i ziołami nie może być nic prostszego w wykonaniu. Jej smak zawsze będzie Ci przypominać słoneczne weekendowe śniadania. Zacznij od cienkiego pokrojenia czerwonej cebuli i namoczenia jej w zimnej wodzie – to złagodzi ostrość cebuli. Następnie pokrój pomidory na grube plastry i połączysz je z ziołami. Możesz użyć tutaj swojego ulubionego dobrego zioła — bazylii, kolendry, koperku, pietruszki lub mieszanki ziaren do sałatek — wszystko działa równie dobrze w tym przepisie. Czytaj dalej....
Pesto z pestek dyni i liści kolendry robi się w mgnieniu oka i jest łatwym sposobem dopełnienia smaku prawie każdemu daniu. Można dodać je do jajecznicy, kurczaka, makaronu, sałatki, smażonych warzyw i nie tylko. Jego smak jest chłodny, świeży, lekki, pikantny i orzechowy (choć w przepisie nie ma prawdziwych orzechów). Czytaj dalej....
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.