Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Przyprawy Jednorodne » Lubczyk Liść 40g
Lubczyk Liść 40gLubczyk Liść 40g
Lubczyk Liść 40g
Lubczyk Liść 40g

Lubczyk Liść 40g

Marco Polo

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 48 godzin

Koszt wysyłki: od 9,00 zł

Numer katalogowy: MPJed010

Stan magazynowy: 61 szt.

Kod EAN: 5902686970583

Stan produktu: Nowy

Komentarz do produktu:

Cena: 3,60 zł

( 0,09 zł / 1 g)

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Kraj Pochodzenia
  • Informacja o alegrenach
  • Recenzje produktu (0)

Lubczyk Liść

 

Lubczyk zastosowanie w kuchni Lubczyk charakterystyka ogólna

 

Liście lubczyku swoim wyglądem, smakiem i zapachem przypominają liście selera. Lubczyk znany jest z silnego, korzennego zapachu i gorzkawego smaku. W kuchni jest nieoceniony. Wyciąg z lubczyku to główny składnik popularnej przyprawy „maggi”. Świeże i suszone liście można dodawać do zup, szczególnie tych z ziemniakami, groszkiem, fasolą czy soczewicą. Doskonale wzbogacają także smak rosołu. Lubczyku używa się do dań mięsnych, rybnych, sałatek, sosów i marynat. Można go używać jako przyprawy do masła ziołowego lub twarożku. W niektórych krajach jada się łodygi lubczyku przygotowywane jak szparagi lub używa się ich podobnie jak łodyg selera naciowego i dodaje do rozmaitych surówek i sałatek. Ze względu na intensywny zapach lubczyku należy używać w umiarkowanych ilościach. Można jednak dodać świeżych liści lubczyku do duszonych warzyw o mdłym lub nieprzyjemnym zapachu (szpinaku, kapusty). Suszone liście należy przechowywać w ciemnym i szczelnym pojemniku, bo szybko wietrzeją.


Jakie korzyści zdrowotne ma lubczyk?

 

Lubczyk jest  najbardziej znany jako środek wspomagający trawienie, łagodzący wzdęcia i inne dolegliwości żołądkowe. Oprócz wspomagania trawienia,  lubczyk jest powszechnie używany do wzmocnienia serca i jako środek wspomagający oddychanie. W medycynie naturalnej jest używany  jako środek moczopędny, do leczenia kamieni nerkowych i jako oczyszczacz krwi.

 

Lubczyk zastosowanie w kuchni Kiedy dodać suszony lubczyk do rosołu?

 

Kiedy dodawać suszony lubczyk do rosołu lub innych zup? Najlepiej traktować go jak nać pietruszki.Czyli dodać liście w ostatnich 20 minutach gotowania, a następnie jeszcze udekorować nim zupę jeszcze przed podaniem

 

Różnice między lubczykiem a selerem

 

Lubczyk jest członkiem rodziny Apiaceae lub Umbellifer, oraz smakuje i wygląda bardzo podobnie do selera. Czasami nazywana jest rośliną zapachową lub maggi. We Włoszech często określa się go mianem sedano di monte, czyli selera górskiego. Zioło to pochodzi z zachodniej Azji, części Bliskiego Wschodu i regionu śródziemnomorskiego. Jeśli nie masz lubczyka w swojej kuchni, możesz śmiało użyć do gotowania równych ilości świeżych liści selera. Doskonale można zastąpić  można zstąpić posiekane liście lubczyka na posiekane liście selera naciowego.

 

Lubczyk liść zastosowanie w kuchni

 

Lubczyk liść, znany również jako liść lubczyka, to popularna przyprawa stosowana w kuchni ze względu na swój intensywny, aromatyczny smak, który przypomina nieco seler, pietruszkę i koper. Jego zastosowanie w kuchni jest wszechstronne, a oto kilka najpopularniejszych sposobów użycia:
 

  1. Zupy i buliony: Liście lubczyka często dodaje się do zup, bulionów i wywarów, aby nadać im głębszy, bardziej złożony smak. Idealnie komponuje się z zupami jarzynowymi, rosołem i zupą pomidorową.

  2. Sosy: Lubczyk doskonale wzbogaca smak różnorodnych sosów, zwłaszcza tych na bazie pomidorów lub śmietany. Może być dodawany do sosów do makaronów, mięsnych sosów czy też sosów warzywnych.

  3. Mięsa: Liść lubczyka jest świetnym dodatkiem do potraw mięsnych, w tym pieczeni, duszonych mięs, gulaszy i marynat. Dodaje mięsom głębokiego aromatu i poprawia ich smak.

  4. Sałatki: Świeże liście lubczyka mogą być również dodawane do sałatek, zwłaszcza tych z ogórków, pomidorów, sałaty czy kapusty, dodając im charakterystycznego, świeżego aromatu.

  5. Dania z ryb: Lubczyk dobrze komponuje się także z daniami z ryb. Może być dodawany do rybnych zup, pieczonych ryb oraz rybnych sosów.

  6. Dania wegetariańskie: W kuchni wegetariańskiej lubczyk jest często używany do przyprawiania potraw z roślin strączkowych, takich jak fasola, soczewica czy ciecierzyca. Wzbogaca również smak potraw z ziemniaków, ryżu i kasz.

  7. Chleby i pieczywo: Lubczyk może być dodawany do ciasta chlebowego lub bułek, nadając pieczywu wyjątkowy aromat.

  8. Herbaty i napary: Liście lubczyka można również wykorzystać do przygotowania aromatycznych herbat i naparów, które mają działanie lecznicze i wspomagają trawienie.


Lubczyk liść jest więc uniwersalną przyprawą, która może być stosowana zarówno w tradycyjnych polskich potrawach, jak i w kuchniach międzynarodowych, dodając potrawom wyjątkowego smaku i aromatu.

Kraj pochodzenia: Polska
W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Klienci zakupili także
Przyprawa Włoska 40g
szt. Do koszyka
Pieprz Czarny Ziarnisty 40g
szt. Do koszyka
Zioła Prowansalskie 40g
szt. Do koszyka
Chakalaka 40g
szt. Do koszyka
Złoty Kurczak 1kg
szt. Do koszyka
Pozostałe produkty z kategorii
Trawa Cytrynowa 15g
szt. Do koszyka
Suszone Pomidory Płatek 50g
szt. Do koszyka
Pieprz Czarny Ziarnisty 40g
szt. Do koszyka
Oregano 40g

Oregano 40g

3,00 zł
szt. Do koszyka
Newsletter

 

Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu