Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Przyprawy Jednorodne » Lubczyk Liść 40g
Lubczyk Liść 40gLubczyk Liść 40g
Lubczyk Liść 40g
Lubczyk Liść 40g

Lubczyk Liść 40g

Marco Polo

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 48 godzin

Koszt wysyłki: od 5,00 zł

Numer katalogowy: MPJed010

Stan magazynowy: 65 szt.

Kod EAN: 5902686970583

Stan produktu: Nowy

Komentarz do produktu:

Cena: 3,60 zł

( 0,09 zł / 1 g)

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Kraj Pochodzenia
  • Informacja o alegrenach
  • Recenzje produktu (0)

Lubczyk Liść

 

Lubczyk zastosowanie w kuchni Lubczyk charakterystyka ogólna

 

Liście lubczyku swoim wyglądem, smakiem i zapachem przypominają liście selera. Lubczyk znany jest z silnego, korzennego zapachu i gorzkawego smaku. W kuchni jest nieoceniony. Wyciąg z lubczyku to główny składnik popularnej przyprawy „maggi”. Świeże i suszone liście można dodawać do zup, szczególnie tych z ziemniakami, groszkiem, fasolą czy soczewicą. Doskonale wzbogacają także smak rosołu. Lubczyku używa się do dań mięsnych, rybnych, sałatek, sosów i marynat. Można go używać jako przyprawy do masła ziołowego lub twarożku. W niektórych krajach jada się łodygi lubczyku przygotowywane jak szparagi lub używa się ich podobnie jak łodyg selera naciowego i dodaje do rozmaitych surówek i sałatek. Ze względu na intensywny zapach lubczyku należy używać w umiarkowanych ilościach. Można jednak dodać świeżych liści lubczyku do duszonych warzyw o mdłym lub nieprzyjemnym zapachu (szpinaku, kapusty). Suszone liście należy przechowywać w ciemnym i szczelnym pojemniku, bo szybko wietrzeją.


Jakie korzyści zdrowotne ma lubczyk?

 

Lubczyk jest  najbardziej znany jako środek wspomagający trawienie, łagodzący wzdęcia i inne dolegliwości żołądkowe. Oprócz wspomagania trawienia,  lubczyk jest powszechnie używany do wzmocnienia serca i jako środek wspomagający oddychanie. W medycynie naturalnej jest używany  jako środek moczopędny, do leczenia kamieni nerkowych i jako oczyszczacz krwi.

 

Lubczyk zastosowanie w kuchni Kiedy dodać suszony lubczyk do rosołu?

 

Kiedy dodawać suszony lubczyk do rosołu lub innych zup? Najlepiej traktować go jak nać pietruszki.Czyli dodać liście w ostatnich 20 minutach gotowania, a następnie jeszcze udekorować nim zupę jeszcze przed podaniem

 

Różnice między lubczykiem a selerem

 

Lubczyk jest członkiem rodziny Apiaceae lub Umbellifer, oraz smakuje i wygląda bardzo podobnie do selera. Czasami nazywana jest rośliną zapachową lub maggi. We Włoszech często określa się go mianem sedano di monte, czyli selera górskiego. Zioło to pochodzi z zachodniej Azji, części Bliskiego Wschodu i regionu śródziemnomorskiego. Jeśli nie masz lubczyka w swojej kuchni, możesz śmiało użyć do gotowania równych ilości świeżych liści selera. Doskonale można zastąpić  można zstąpić posiekane liście lubczyka na posiekane liście selera naciowego.

Kraj pochodzenia: Polska
W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Klienci zakupili także
Przyprawa do Mięsa Mielonego 40g
szt. Do koszyka
Sezam Czarny 50g
szt. Do koszyka
Czosnek Niedźwiedzi 15g
szt. Do koszyka
Warzywa Suszone Mieszanka 100g
szt. Do koszyka
Cukier Miętowy 1kg
szt. Do koszyka
Pozostałe produkty z kategorii
Anyż Gwiaździsty 20g
szt. Do koszyka
Goździki Całe 20g
szt. Do koszyka
Suszone Pomidory Płatek 50g
szt. Do koszyka
Chili Strąk 20g
szt. Do koszyka
Kmin Rzymski Mielony 40g
szt. Do koszyka
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu