Kotlet Wieprzowy
Data dodania: 27-02-2022
Kotlet wieprzowy to cienkie, zmiękczone kawałki wieprzowiny, które są panierowane i smażone. Bardzo popularne danie w naszym kraju serwowane okresowo praktycznie w każdym domu. Kotlety wieprzowe są na tyle delikatne, że do ich zjedzenia nie trzeba nawet noża (niektórzy jedzą je nawet w kanapce)
- 6 kotletów wieprzowych
- 1 szklanka bułki tartej
- opcjonalnie zamiast samej bułki tartej możesz użyć bułki tartej z siemieniem lnianym która nada trochę innego smaku panierce - jeżeli nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ ; albo bułki tartej barbecue shake & bake która nada amerykańskiego stylu daniu - jeżeli nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 3 duże jajka, ubite
- ½ szklanki mąki uniwersalnej
- 2-3 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- opcjonalnie zamiast przyprawy do wieprzowiny możesz użyć ziół zamiast soli - jeżeli nie masz, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- Olej roślinny lub rzepakowy
- Ubić kotlety schabowe do wybranej grubości - my preferujemy cienkie.
- Obtoczyć wieprzowinę w mące wymieszanej z przyprawą do wieprzowiny bądź przyprawą do schabowych. Następnie zanurzyć w jajku i panierować w bułce tartej. Powtarzaj, aż wszystkie kotlety zostaną pokryte.
- Wlej tyle oleju, aby pokrył dno patelni i podgrzej na średnim ogniu. Gdy będą gorące, smaż kotlety wieprzowe na patelni przez 3 minuty z każdej strony lub do uzyskania złotego koloru i ugotowania.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy
Kotlet Wieprzowy
Kotlet wieprzowy to cienkie, zmiękczone kawałki wieprzowiny, które są panierowane i smażone. Bardzo popularne danie w naszym kraju serwowane okresowo praktycznie w każdym domu. Kotlety wieprzowe są na tyle delikatne, że do ich zjedzenia nie trzeba nawet noża (niektórzy jedzą je nawet w kanapce)
Składniki
- 6 kotletów wieprzowych
- 1 szklanka bułki tartej
- opcjonalnie zamiast samej bułki tartej możesz użyć bułki tartej z siemieniem lnianym która nada trochę innego smaku panierce - jeżeli nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ ; albo bułki tartej barbecue shake & bake która nada amerykańskiego stylu daniu - jeżeli nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 3 duże jajka, ubite
- ½ szklanki mąki uniwersalnej
- 2-3 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- opcjonalnie zamiast przyprawy do wieprzowiny możesz użyć ziół zamiast soli - jeżeli nie masz, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- Olej roślinny lub rzepakowy
Instrukcje przygotowania kotleta wieprzowego
- Ubić kotlety schabowe do wybranej grubości - my preferujemy cienkie.
- Obtoczyć wieprzowinę w mące wymieszanej z przyprawą do wieprzowiny bądź przyprawą do schabowych. Następnie zanurzyć w jajku i panierować w bułce tartej. Powtarzaj, aż wszystkie kotlety zostaną pokryte.
- Wlej tyle oleju, aby pokrył dno patelni i podgrzej na średnim ogniu. Gdy będą gorące, smaż kotlety wieprzowe na patelni przez 3 minuty z każdej strony lub do uzyskania złotego koloru i ugotowania.
Smacznego
Komentarze (0)
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy