Kurczak po Mongolsku
Data dodania: 09-11-2020
Kurczak po Mongolsku
Kurczak po mongolsku to szybki i pyszny przepis na kurczaka. Jego smak jest zarówno słodki, jak i pikantny. Bardzo smaczna alternatywa dla klasycznego kurczaka w złocistej skórce do którego przyprawę możecie kupić TUTAJ . Kurczak po mongolsku nazywa się tak nie ze względu na smak tylko metodę przygotowania. Zamiast gotować go na patelni, kurczaka wrzuca się do mąki kukurydzianej i pozostawia na kilka minut
Mąka ta zmiękcza mięso i sprawia, że jest aksamitne i wilgotne - pyszne! Następnie kurczaka dodaje się na patelnię, gotuje z imbirem, czosnkiem i prostym sosem z sosu sojowego, bulionu drobiowego, brązowego cukru i dodatku prażonego oleju sezamowego.
- 500g piersi z kurczaka bez kości i skóry (rozmiar posiekanego kęsa)
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego o niskiej zawartości sodu - w alternatywie można użyć bulionu bez chemii naszej produkcji którego można kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka prażonego oleju sezamowego
- 4 łodygi szczypiorku - posiekane
W misce wymieszaj kawałki kurczaka z mąką kukurydzianą, aż wszystkie kawałki będą równomiernie pokryte. Na patelni na dużym ogniu dodaj olej, a gdy olej będzie gorący, dodaj kurczaka. Gotuj, aż kurczak będzie ugotowany (około 4 minut). Dodaj czosnek granulowany i imbir mielony , gotuj to przez 2 minuty. Dodać sos sojowy, bulion drobiowy i cukier trzcinowy . Gotuj to przez kolejne 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Wyłącz ogień, dodaj olej sezamowy i szczypiorek. Dobrze wymieszaj i podawaj najlepiej z białym ryżem.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy
Kurczak po Mongolsku
Kurczak po mongolsku to szybki i pyszny przepis na kurczaka. Jego smak jest zarówno słodki, jak i pikantny. Bardzo smaczna alternatywa dla klasycznego kurczaka w złocistej skórce do którego przyprawę możecie kupić TUTAJ . Kurczak po mongolsku nazywa się tak nie ze względu na smak tylko metodę przygotowania. Zamiast gotować go na patelni, kurczaka wrzuca się do mąki kukurydzianej i pozostawia na kilka minutMąka ta zmiękcza mięso i sprawia, że jest aksamitne i wilgotne - pyszne! Następnie kurczaka dodaje się na patelnię, gotuje z imbirem, czosnkiem i prostym sosem z sosu sojowego, bulionu drobiowego, brązowego cukru i dodatku prażonego oleju sezamowego.
Składniki kurczaka po mongolsku :
- 500g piersi z kurczaka bez kości i skóry (rozmiar posiekanego kęsa)
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego o niskiej zawartości sodu - w alternatywie można użyć bulionu bez chemii naszej produkcji którego można kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka prażonego oleju sezamowego
- 4 łodygi szczypiorku - posiekane
Instrukcje przygotowania kurczaka po mongolsku:
W misce wymieszaj kawałki kurczaka z mąką kukurydzianą, aż wszystkie kawałki będą równomiernie pokryte. Na patelni na dużym ogniu dodaj olej, a gdy olej będzie gorący, dodaj kurczaka. Gotuj, aż kurczak będzie ugotowany (około 4 minut). Dodaj czosnek granulowany i imbir mielony , gotuj to przez 2 minuty. Dodać sos sojowy, bulion drobiowy i cukier trzcinowy . Gotuj to przez kolejne 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Wyłącz ogień, dodaj olej sezamowy i szczypiorek. Dobrze wymieszaj i podawaj najlepiej z białym ryżem.
Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszą twórczość.
Komentarze (0)
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy