Kurczak z Grilla
Kurczak z Grilla
Idzie sezon letni co niewątpliwie nakłoni dużą część osób do zrobienia grilla. Postanowiliśmy opisać trochę sposób przygotowania tego wspaniałego dania, dla osób co robią to pierwszy raz lub ich to onieśmiela. Nasza wersja kurczaka, przygotowanego w ten sposób opiera się na odpowiednio przygotowanej marynacie.
Składniki
- ok.400g piersi z kurczaka
- 1/2 szklanki marynaty - do przygotowania jej bazą może być nasza przyprawa do kurczaka z grilla - jeżeli jej nie masz, możesz ją kupić TUTAJ albo przyprawa włoska - ją możesz zakupić TUTAJ
- 1 łyżeczka świeżego soku z limonki
- 1 1/2 łyżeczki miodu
Instrukcja jak przygotować piersi kurczaka z grilla
- Po pierwsze, przygotuj marynatę - do pół szklanki oleju dodaj przyprawy, sok z limonki oraz miód. Wszystko dokładnie wymieszaj do jednolitej konsystencji.
- Po drugie, wlej marynatę do dużej miski. Dodaj piersi z kurczaka i wymieszaj, aż całkowicie się pokryją. Przykryj miskę folią i marynuj w lodówce przez 1 do 3 godzin.
- Po trzecie, ułóż kurczaka na wysmarowanej patelnią lub grilluj na średnim ogniu. Smaż bez przykrycia na złoty kolor, około 3 do 4 minut z każdej strony.
Smacznego
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy