Twój koszyk jest pusty ...
1 » 2 » Pasta harissa3

Pasta harissa

Data dodania: 22-01-2022

Pasta Harissa

 

Pasta Harissa - przyprawy orientalneZ czego wykonana jest pasta Harissa?


Pasta harissa – czyli pikantny czerwony sosu z Afryki Północnej. Składa się z prostych składników, takich jak czerwone chili, czosnek, ocet i przyprawy, i jest idealny do dodawania ostrości i ciepła do potraw, takich jak hummus, chili z soczewicy, sos do makaronu i nie tylko. Nasza przepis opiera się na gotowej mieszance przyprawy harissa dostępnej w naszym sklepie internetowym TUTAJ.
 


Składniki do przygotowania pasty harissa


- przyprawa harissa - możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 4 ząbki czosnku

- 1 ½ łyżeczki wędzonej papryki - (opcjonalnie) - jeżeli nie jej nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 2 łyżki soku z cytryny

- 1 łyżka octu z białego wina lub octu jabłkowego

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub drobno posiekanych suszonych pomidorów)

- 1/4 szklanki oliwy z oliwek


Instrukcje przygotowania pasty harissa


- Przygotuj mieszankę harissa i opcjonalnie dodaj do niej, wędzoną paprykę i wymieszaj. Następnie dodaj sok z cytryny, ocet i ponownie wymieszaj, aż uzyskasz pastę. Przenieś pastę do robota kuchennego i dodaj koncentrat pomidorowy. Odłożyć na bok.

- Miksuj przez 1-2 minuty, zeskrobując boki w razie potrzeby, aż uzyskasz gładką pastę. Następnie wlej 1/4 szklanki oliwy z oliwek, jednocześnie miksując, aby uzyskać bardziej soczystą konsystencję . (Dodaj więcej oleju (lub wody) w razie potrzeby, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.)

- Smakuj i dostosuj smak według potrzeb, dodając więcej cytryny lub octu dla kwasowości, papryki dla wędzenia, koncentratu pomidorowego dla głębi smaku lub . Jeśli w tym momencie nie jest wystarczająco pikantne, możesz dodać więcej mieszanki harissa do smaku.

- Włóż pastę do słoika i przechowuj w lodówce do 1 miesiąca.

Smacznego
Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl