Pasta harissa
Data dodania: 22-01-2022
Pasta harissa – czyli pikantny czerwony sosu z Afryki Północnej. Składa się z prostych składników, takich jak czerwone chili, czosnek, ocet i przyprawy, i jest idealny do dodawania ostrości i ciepła do potraw, takich jak hummus, chili z soczewicy, sos do makaronu i nie tylko. Nasza przepis opiera się na gotowej mieszance przyprawy harissa dostępnej w naszym sklepie internetowym TUTAJ.
- przyprawa harissa - możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 4 ząbki czosnku
- 1 ½ łyżeczki wędzonej papryki - (opcjonalnie) - jeżeli nie jej nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka octu z białego wina lub octu jabłkowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub drobno posiekanych suszonych pomidorów)
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- Przygotuj mieszankę harissa i opcjonalnie dodaj do niej, wędzoną paprykę i wymieszaj. Następnie dodaj sok z cytryny, ocet i ponownie wymieszaj, aż uzyskasz pastę. Przenieś pastę do robota kuchennego i dodaj koncentrat pomidorowy. Odłożyć na bok.
- Miksuj przez 1-2 minuty, zeskrobując boki w razie potrzeby, aż uzyskasz gładką pastę. Następnie wlej 1/4 szklanki oliwy z oliwek, jednocześnie miksując, aby uzyskać bardziej soczystą konsystencję . (Dodaj więcej oleju (lub wody) w razie potrzeby, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.)
- Smakuj i dostosuj smak według potrzeb, dodając więcej cytryny lub octu dla kwasowości, papryki dla wędzenia, koncentratu pomidorowego dla głębi smaku lub . Jeśli w tym momencie nie jest wystarczająco pikantne, możesz dodać więcej mieszanki harissa do smaku.
- Włóż pastę do słoika i przechowuj w lodówce do 1 miesiąca.
Smacznego
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy
Pasta Harissa
Z czego wykonana jest pasta Harissa?
Pasta harissa – czyli pikantny czerwony sosu z Afryki Północnej. Składa się z prostych składników, takich jak czerwone chili, czosnek, ocet i przyprawy, i jest idealny do dodawania ostrości i ciepła do potraw, takich jak hummus, chili z soczewicy, sos do makaronu i nie tylko. Nasza przepis opiera się na gotowej mieszance przyprawy harissa dostępnej w naszym sklepie internetowym TUTAJ.
Składniki do przygotowania pasty harissa
- przyprawa harissa - możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 4 ząbki czosnku
- 1 ½ łyżeczki wędzonej papryki - (opcjonalnie) - jeżeli nie jej nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka octu z białego wina lub octu jabłkowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub drobno posiekanych suszonych pomidorów)
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
Instrukcje przygotowania pasty harissa
- Przygotuj mieszankę harissa i opcjonalnie dodaj do niej, wędzoną paprykę i wymieszaj. Następnie dodaj sok z cytryny, ocet i ponownie wymieszaj, aż uzyskasz pastę. Przenieś pastę do robota kuchennego i dodaj koncentrat pomidorowy. Odłożyć na bok.
- Miksuj przez 1-2 minuty, zeskrobując boki w razie potrzeby, aż uzyskasz gładką pastę. Następnie wlej 1/4 szklanki oliwy z oliwek, jednocześnie miksując, aby uzyskać bardziej soczystą konsystencję . (Dodaj więcej oleju (lub wody) w razie potrzeby, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.)
- Smakuj i dostosuj smak według potrzeb, dodając więcej cytryny lub octu dla kwasowości, papryki dla wędzenia, koncentratu pomidorowego dla głębi smaku lub . Jeśli w tym momencie nie jest wystarczająco pikantne, możesz dodać więcej mieszanki harissa do smaku.
- Włóż pastę do słoika i przechowuj w lodówce do 1 miesiąca.
Smacznego
Komentarze (0)
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy