Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Przepisy » Kurczak maślany w sosie cytrynowo-selerowym

Kurczak maślany w sosie cytrynowo-selerowym

Data dodania: 18-01-2022

Kurczak maślany w sosie cytrynowo-selerowym


Kurczak Maślany - przyprawy bez chemiiMięso z kurczaka jest nieskończenie wszechstronne i zawsze pyszne, nawet jeśli po prostu wrzucisz je do piekarnika o temperaturze 220 stopni na blasze z odrobiną soli selerowej. Ta mało używana mieszanka przypraw czyli sól selerowa jest wręcz genialna. Szkoda, że jest tak mało popularna w naszym kraju. Nasz przepis to mięso marynowane w pikantnej maślance z dużą ilością cytryny i soli selerowej, aby uzyskać wyjątkowy, niezapomniany smak.


 

Składniki


- 1 duża cytryna

- 2 kubki niskotłuszczowej maślanki

- 2 łyżeczki soli selerowej - jeżeli jej nie posiadasz możesz kupić ją w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 1 łyżeczka cukru puder

- 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki mielonego czosnku

-  1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

- około 1kg  mięsa z kurczaka

- 2 łyżki stołowe soli morskiej drobnoziarnistej - jeżeli jej nie posiadasz możesz kupić ją w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- Oliwa z oliwek

 

Instrukcja przygotowania kurczaka



- Po pierwsze, drobno zetrzyj skórkę z cytryny i umieść w dużej miarce. Odłóż resztę cytryny na bok. Dodaj 2 szklanki maślanki, 2 łyżeczki soli selerowej, 1 łyżeczkę cukru pudru, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego lub 2 ząbki mielonego czosnku i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu do skórki z cytryny i wymieszaj, aby połączyć.

- Po drugie, umieść kurczaka w dużej torbie z zamkiem błyskawicznym. Wlej mieszankę z maślanki. Zamknąć worek i wstrząsnąć, aby zatopić kurczaka. Umieść torbę w czystej misce i wstaw do lodówki na 2 do 4 godzin.

- Po trzecie, rozgrzej piekarnik do 220 stopni i wyjmij kurczaka z torebki, pozwalając, aby nadmiar maślanki spłynął, jak to możliwe, i połóż na blasze z brzegami. Połowę cytryny ze skórką pokrój w cienkie krążki oraz osusz je ręcznikiem papierowym. Włóż plasterki cytryny do kawałków kurczaka. Skórkę kurczaka posyp lekko solą. Całość skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek.

- Piecz, aż kurczak będzie całkowicie upieczony i głęboko zarumieniony przez 30 do 35 minut. Wyciśnij resztę cytryny na kurczaka i podawaj.


Smacznego
Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu