Kurczak maślany w sosie cytrynowo-selerowym
Data dodania: 18-01-2022
Mięso z kurczaka jest nieskończenie wszechstronne i zawsze pyszne, nawet jeśli po prostu wrzucisz je do piekarnika o temperaturze 220 stopni na blasze z odrobiną soli selerowej. Ta mało używana mieszanka przypraw czyli sól selerowa jest wręcz genialna. Szkoda, że jest tak mało popularna w naszym kraju. Nasz przepis to mięso marynowane w pikantnej maślance z dużą ilością cytryny i soli selerowej, aby uzyskać wyjątkowy, niezapomniany smak.
- 1 duża cytryna
- 2 kubki niskotłuszczowej maślanki
- 2 łyżeczki soli selerowej - jeżeli jej nie posiadasz możesz kupić ją w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1 łyżeczka cukru puder
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki mielonego czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- około 1kg mięsa z kurczaka
- 2 łyżki stołowe soli morskiej drobnoziarnistej - jeżeli jej nie posiadasz możesz kupić ją w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- Oliwa z oliwek
- Po pierwsze, drobno zetrzyj skórkę z cytryny i umieść w dużej miarce. Odłóż resztę cytryny na bok. Dodaj 2 szklanki maślanki, 2 łyżeczki soli selerowej, 1 łyżeczkę cukru pudru, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego lub 2 ząbki mielonego czosnku i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu do skórki z cytryny i wymieszaj, aby połączyć.
- Po drugie, umieść kurczaka w dużej torbie z zamkiem błyskawicznym. Wlej mieszankę z maślanki. Zamknąć worek i wstrząsnąć, aby zatopić kurczaka. Umieść torbę w czystej misce i wstaw do lodówki na 2 do 4 godzin.
- Po trzecie, rozgrzej piekarnik do 220 stopni i wyjmij kurczaka z torebki, pozwalając, aby nadmiar maślanki spłynął, jak to możliwe, i połóż na blasze z brzegami. Połowę cytryny ze skórką pokrój w cienkie krążki oraz osusz je ręcznikiem papierowym. Włóż plasterki cytryny do kawałków kurczaka. Skórkę kurczaka posyp lekko solą. Całość skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek.
- Piecz, aż kurczak będzie całkowicie upieczony i głęboko zarumieniony przez 30 do 35 minut. Wyciśnij resztę cytryny na kurczaka i podawaj.
Smacznego
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy
Kurczak maślany w sosie cytrynowo-selerowym
Mięso z kurczaka jest nieskończenie wszechstronne i zawsze pyszne, nawet jeśli po prostu wrzucisz je do piekarnika o temperaturze 220 stopni na blasze z odrobiną soli selerowej. Ta mało używana mieszanka przypraw czyli sól selerowa jest wręcz genialna. Szkoda, że jest tak mało popularna w naszym kraju. Nasz przepis to mięso marynowane w pikantnej maślance z dużą ilością cytryny i soli selerowej, aby uzyskać wyjątkowy, niezapomniany smak.
Składniki
- 1 duża cytryna
- 2 kubki niskotłuszczowej maślanki
- 2 łyżeczki soli selerowej - jeżeli jej nie posiadasz możesz kupić ją w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1 łyżeczka cukru puder
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki mielonego czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- około 1kg mięsa z kurczaka
- 2 łyżki stołowe soli morskiej drobnoziarnistej - jeżeli jej nie posiadasz możesz kupić ją w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- Oliwa z oliwek
Instrukcja przygotowania kurczaka
- Po pierwsze, drobno zetrzyj skórkę z cytryny i umieść w dużej miarce. Odłóż resztę cytryny na bok. Dodaj 2 szklanki maślanki, 2 łyżeczki soli selerowej, 1 łyżeczkę cukru pudru, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego lub 2 ząbki mielonego czosnku i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu do skórki z cytryny i wymieszaj, aby połączyć.
- Po drugie, umieść kurczaka w dużej torbie z zamkiem błyskawicznym. Wlej mieszankę z maślanki. Zamknąć worek i wstrząsnąć, aby zatopić kurczaka. Umieść torbę w czystej misce i wstaw do lodówki na 2 do 4 godzin.
- Po trzecie, rozgrzej piekarnik do 220 stopni i wyjmij kurczaka z torebki, pozwalając, aby nadmiar maślanki spłynął, jak to możliwe, i połóż na blasze z brzegami. Połowę cytryny ze skórką pokrój w cienkie krążki oraz osusz je ręcznikiem papierowym. Włóż plasterki cytryny do kawałków kurczaka. Skórkę kurczaka posyp lekko solą. Całość skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek.
- Piecz, aż kurczak będzie całkowicie upieczony i głęboko zarumieniony przez 30 do 35 minut. Wyciśnij resztę cytryny na kurczaka i podawaj.
Smacznego
Komentarze (0)
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy