Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Świat Przypraw » Charakterystyka kuchni Egipskiej

Charakterystyka kuchni Egipskiej

Data dodania: 01-11-2021

Charakterystyka kuchni Egipskiej

 

Charakterystyka kuchni EgipskiejKuchnia Egipska


Jedno z pytań, które ludzie często zadają sobie przed wizytą w Egipcie jest „Jaka jest tradycyjna żywność w Egipcie?”. Kuchnia egipska szczególnie sprzyja dietom wegetariańskim, ponieważ opiera się w dużej mierze na warzywach i roślinach strączkowych. To nie znaczy że nie używa się tam w ogóle mięsa. Głównym powodem dla którego przeważają tam dania z udziałem warzyw jest oczywiści ich cena która jest dużo tańsza.

 

Najpopularniejsze dania w Egipcie

 

Ful Medames


Ful Medames jest uważany za jedną z narodowych potraw oraz najbardziej popularną i popularną formę egipskiego jedzenia ulicznego. Zwykle spożywane jest na śniadanie. Niektórzy historycy uważają, że Ful Medames sięga czasów starożytnego Egiptu. Jest zrobiony z puree z fasoli fava, które powoli gotuje się przez całą noc. Przed podaniem do zjedzenia powinno się do niego dodać warzywa takie jak pomidor, rzodkiewka bądź cebulę dymka również w postaci suszonej która możecie kupić TUTAJ.


Kushari


Talerz Kushari to mieszanka ryżu, spaghetti lub makaronu i czarnej soczewicy. Dodany jest do tego pikantny sos pomidorowy, przyozdobiony ciecierzycą i chrupiącą smażoną cebulą. Opcjonalnie Kushari można posypać sokiem czosnkowym lub octem czosnkowym i ostrym sosem albo w ostateczności czosnkiem granulowanym z dodatkiem wody lub jogurtu który możecie kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ. Talerz zawiera dość dużo składników, ale ma bardzo dobry smak i jest też bardzo tani w przygotowaniu. Jest to drugie co do popularności jedzenie w Egipcie po Ful i Ta’ameya. Na egipskich ulicach pełno jest restauracji serwujących Kushary, można je zjeść o każdej porze dnia.

 

Przepis na wegańskie kushari znajdziesz TUTAJ

 

Mulukhiyah


Mulukhiyah jest to zielona śliska pasta wykonana z liści juty. Przyrządza się ją usuwając z liści centralny grzbiet, a następnie drobno siekając liście z czosnkiem i kolendrą. Danie zazwyczaj zawiera jakiś rodzaj mięsa, kurczaka, królika, krewetki, a nawet filet z ryby, wtedy często podaje się je obok ryżu lub chleba. Chociaż substancja charakteryzuje się kleistą lepkością, smak jest bardzo orzeźwiający i ziołowy.

 

Mahshi

 

Mahshi to jedno z ulubionych danie wszystkich Egipcjan. Jest to bardzo pożywny posiłek. Podstawą tego dania jest farsz z ryżu, doprawiony tłuczonymi czerwonymi pomidorami, cebulą, natką pietruszki, koperkiem, solą, pieprzem i przyprawami - często dodawana jest też słynna mieszanka egipska dukkah którą możecie kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ. Następnie farsz ten dodawany jest do wydrylowanych warzyw, takich jak zielona papryka, bakłażany, cukinia, pomidory lub liście winogron i kapusty. Następnie umieszcza się je w garnku i polewa bulionem z kurczaka lub bulionem wołowym. Podaje się go najczęściej z wołowiną, jagnięciną lub kurczakiem.
 

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Świat Przypraw
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu