Pieczony Burak z Zatarem
Pieczony Burak z Zatarem
Pieczone buraki z orientalną przyprawą zatar to wspaniała przystawka obiadowa, która zaskoczy nie jedno podniebienie. Bardzo prosta w przygotowaniu a do tego smak zataru który w polskiej kuchni jest bardzo unikatowy ze względu na swój skład czyli sumak. Danie te może również być głównym posiłkiem, zwłaszcza dla ludzi lubiących zdrowe jedzenie. W Polsce burak jest bardzo popularny dlatego nie powinieneś mieć oporu w przygotowaniu tego przepisu.
Składniki do przygotowania pieczonych buraków zatar
- 6 średnich buraków, przyciętych, obranych i pokrojonych na ćwiartki (jeśli są większe, pokroić na mniejsze kawałki)
- Oliwa z oliwek
- sól morska drobnoziarnista - jeżeli jej nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- przyprawa zatar - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1 pomarańcza podzielona na kawałki
- 3 łyżki pełnotłustego jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka posiekanych niesolonych pistacji - jeżeli ich ich nie masz, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym ze zdrową żywnością TUTAJ
- sezam czarny - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym ze zdrową żywnością TUTAJ
- opcjonalnie pietruszka nać suszona - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
Instrukcja przygotowania pieczonych ziemniaków zatar
- Po pierwsze, rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do tego przeznaczonym. Dodaj pokrojone buraki na patelnię, skrop oliwą i dopraw solą morską i zatarem. Piecz buraki przez 40 minut, sprawdzając je co 10-15 minut i obracając, aby zapewnić równomierne zarumienienie. Gdy są gotowe, wyjmij z piekarnika i lekko ostudź. Można je podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
- Po drugie, wymieszaj grecki jogurt i miód. Nałóż łyżkę na półmisek. Na talerz wrzuć ugotowane buraki wraz z pokrojoną pomarańczą.
- Na koniec, posyp buraki pistacjami, a następnie dodaj trochę więcej przyprawy zatar, czarnego sezamu i pietruszki.
Smacznego
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy