Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Przepisy » Pieczony Burak z Zatarem

Pieczony Burak z Zatarem

Data dodania: 13-06-2022

Pieczony Burak z Zatarem

 


altPieczone buraki z orientalną przyprawą zatar to wspaniała przystawka obiadowa, która zaskoczy nie jedno podniebienie. Bardzo prosta w przygotowaniu a do tego smak zataru który w polskiej kuchni jest bardzo unikatowy ze względu na swój skład czyli sumak. Danie te może również być głównym posiłkiem, zwłaszcza dla ludzi lubiących zdrowe jedzenie. W Polsce burak jest bardzo popularny dlatego nie powinieneś mieć oporu w przygotowaniu tego przepisu.




 

 

 

Składniki do przygotowania pieczonych buraków zatar

 


- 6 średnich buraków, przyciętych, obranych i pokrojonych na ćwiartki (jeśli są większe, pokroić na mniejsze kawałki)

- Oliwa z oliwek

- sól morska drobnoziarnista - jeżeli jej nie masz, możesz ją kupić w  naszym sklepie internetowym TUTAJ

- przyprawa zatar - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 1 pomarańcza podzielona na kawałki

- 3 łyżki pełnotłustego jogurtu greckiego

- 2 łyżeczki miodu

- 1 łyżka posiekanych niesolonych pistacji - jeżeli ich ich nie masz, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym ze zdrową żywnością TUTAJ

- sezam czarny - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym ze zdrową żywnością TUTAJ

- opcjonalnie pietruszka nać suszona - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ


 

Instrukcja przygotowania pieczonych ziemniaków zatar

 


- Po pierwsze, rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do tego przeznaczonym. Dodaj pokrojone buraki na patelnię, skrop oliwą i dopraw solą morską i zatarem.  Piecz buraki przez 40 minut, sprawdzając je co 10-15 minut i obracając, aby zapewnić równomierne zarumienienie. Gdy są gotowe, wyjmij z piekarnika i lekko ostudź. Można je podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

- Po drugie, wymieszaj grecki jogurt i miód. Nałóż łyżkę na półmisek. Na talerz wrzuć ugotowane buraki wraz z pokrojoną pomarańczą.

- Na koniec, posyp buraki pistacjami, a następnie dodaj trochę więcej przyprawy zatar, czarnego sezamu i pietruszki.


Smacznego

 

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu