Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Przepisy » Marokański Kuskus ze Słodkimi Ziemniakami i Ciecierzycą

Marokański Kuskus ze Słodkimi Ziemniakami i Ciecierzycą

Data dodania: 04-03-2021

Marokański Kuskus ze Słodkimi Ziemniakami i Ciecierzycą

 

Marokański Kuskus ze Słodkimi Ziemniakami i Ciecierzycą Czasami potrzebujemy szybkiego, zdrowego posiłku ze składników, które mamy pod ręką. Do bazy tego przepisu potrzeba tylko kilku prostych składników takich jak kasza kuskus,bataty oraz ciecierzyca. Dla smaku dodajemy garść przypraw, cytrynę oraz czosnek. Ten marokański kuskus to jeden z lepszych pomysłów na danie spiżarniowe. Do bazy tego przepisu potrzeba tylko kilku prostych składników (kuskus, bataty i ciecierzyca), a do smaku dodajemy też garść przypraw, cytryny i czosnku.

 

Składniki:

 

Mieszankę przypraw można zrobić samemu, oto składniki:

 

- Kminek Mielony - ok.1 - 2 łyżeczki

- Papryka Słodka - ok.1 - 2 łyżeczki

- Cynamon Mielony - ok. 1 - 2 łyżeczki

- Sól Morska Drobna - ok. 1 łyżeczka

- Pieprz Cayenne - ok. 1 - 2 łyżeczki

- Imbir Mielony - ok. 1 - 2 łyżeczki

Można też użyć gotowego produktu naszej firmy - Marokańskie Ras El Hanout

 

Sos:

 

Do stworzenia sosu będzie nam potrzebna baza oliwa z oliwek w raz ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Sok można zastąpić octem z białego wina. Taką podstawę doprawiamy czosnkiem granulowanym, miodem którego można zastąpić cukrem trzcinowym bądź syropem z agawy. Na koniec dodajemy pietruszkę suszonąsól oraz pieprz czarny dla smaku. Powstałą konsystencję dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Pozostałe produkty:

 

Pozostałe składniki to słodki ziemniak inaczej bataty.Potrzebujemy około 400g czyli jeden duży ziemniak. Do tego ciecierzyca z puszka , odsączona i wypłukana. Oliwa z oliwek potrzebna do pieczenia, a także do gotowania kuskusu. Woda lub bulion oraz kuskus niegotowany.

 

Jak przygotować danie?:

 

1) Przygotuj mieszankę przypraw i upiecz słodkie ziemniaki oraz ciecierzycę.
 

2)Rozgrzej piekarnik do 220 ° C i wyjmij blachę (nie trzeba jej smarować ani wykładać papierem). Następnie przygotuj mieszankę przypraw. Połącz wszystkie przyprawy w małej misce i dobrze wymieszaj lub użyj naszej gotowej mieszanki.


3)Następnie rozłóż pokrojone w kostkę bataty i ciecierzycę na blasze. Skrop oliwą z oliwek i posyp mieszanką przypraw. Wrzuć wszystko, aż będzie równomiernie pokryta olejem i przyprawami. Może się wydawać, że jest to dużo przyprawy, ponieważ jest! To jest główne źródło smaku potrawy.


4)Piecz słodkie ziemniaki i ciecierzycę przez około 25 minut lub do momentu, aż słodki ziemniak będzie miękki. Po upieczeniu ciecierzyca będzie nieco chrupiąca. Pamiętaj, aby odwrócić / wrzucić wszystko mniej więcej w połowie pieczenia, aby zapewnić równomierne gotowanie.


5)Zrobić kuskus i sos


6)Podczas gdy bataty i ciecierzyca się pieką, przygotuj pozostałe części potrawy. Na średniej patelni do sosów zagotuj wodę lub bulion i 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Wmieszać kuskus, szczelnie przykryć i zdjąć z ognia. Kuskus gotować na parze przez 5 minut, a następnie odkryć i rozdrobnić widelcem. Ponownie przykryj, aby było ciepło, aż pozostałe składniki będą gotowe.


7)Gdy bataty i ciecierzyca będą gotowe, włóż kuskus do dużej miski i skrop sosem. Mieszaj, aż kuskus pokryje się równomiernie.


8)Następnie dodaj pieczone bataty i ciecierzycę, aż wszystko będzie równomiernie rozłożone. W razie potrzeby podawaj natychmiast udekorowane natką pietruszki i plasterkami cytryny.

 

Smacznego!

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu