Twój koszyk jest pusty ...
1 » 2 » Marokański Kuskus ze Słodkimi Ziemniakami i Ciecierzycą 3

Świat przypraw, czy wiesz że......

Charakterystyka kuchni Afrykańskiej

Wyświetleń: 15
Afryka to drugi co do wielkości kontynent na Ziemi, jest on bardzo zróżnicowany zwłaszcza pod względem kulinarnym. Kuchnie afrykańską można podzielić na kilka odrębnych regionów: Afrykę Północną, Południową, Środkową, Wschodnią i Zachodnią....
Przeczytaj całość

Taniej nie znajdziesz

Papryka Słodka Mielona 1kg

Papryka Słodka Mielona 1kg

12,50 zł
Papryka jest przyprawą podkreślającą smak i zaostrzającą apetyt, dlatego dodaje się ją do wielu potraw w kuchniach na całym świecie. Stosuje się ją również do potraw mięsnych, rybnych, zup, sałatek, warzyw, potraw z ryżu, dań potraw włoskich, węgierskich,…
Przyprawa do Kurczaka z Grill i Patelni 1kg

Przyprawa do Kurczaka z Grill i Patelni 1kg

9,00 zł
Aby mięso grillowanego kurczaka nie było suche i bez smaku, należy je odpowiednio zamarynować. Przyprawa do kurczaka firmy Marco Polo nadaje potrawom wyśmienity smak i aromat. Nasza przyprawa znajduje zastosowanie w potrawach grillowanych, dań na patelni…

Kontakt do nas

  • PF Solutions Patryk Forszpaniak
    Os.Polan 17
    61-253 Poznań
    NIP: 782-232-13-43
  • E-mail:zamowienia@przyprawy-marcopolo.pl
  • Telefon667-898-992
  • Godziny działania sklepu24h/7 - zamówienia internetowe Kontakt telefoniczny pon-pt: 8-18

Marokański Kuskus ze Słodkimi Ziemniakami i Ciecierzycą

Data dodania: 04-03-2021
Czasami potrzebujemy szybkiego, zdrowego posiłku ze składników, które mamy 
pod ręką. Do bazy tego przepisu potrzeba tylko kilku prostych składników 
takich jak kasza kuskus, bataty oraz ciecierzyca. Dla smaku dodajemy 
garść przypraw, cytrynę oraz czosnek.
Ten marokański kuskus to pierwszy z nielicznych pomysłów na dania spiżarniowe. 
Zwykle gotuję z dużą ilością świeżych produktów, ale  Do bazy tego przepisu potrzeba 
tylko kilku prostych składników (kuskus, bataty i ciecierzyca), 
a do smaku dodajemy garść przypraw, cytryny i czosnku.

Składniki:

Mieszankę przypraw można zrobić samemu, oto składniki:

   - Kminek Mielony -  ok.1 - 2 łyżeczki
   -  Papryka Słodka - ok.1 - 2 łyżeczki
   - Cynamon Mielony - ok. 1 - 2 łyżeczki
   - Sól Morska Drobna - ok. 1 łyżeczka
   - Pieprz Cayenne - ok. 1 - 2 łyżeczki
   - Imbir Mielony - ok. 1 - 2 łyżeczki

Można też użyć gotowego produktu naszej firmy - Marokańskie Ras El Hanout

Sos:

Do stworzenia sosu będzie nam potrzebna baza oliwa z oliwek w raz ze świeżo 
wyciśniętym sokiem z cytryny. Sok można zastąpić octem z białego wina. 
Taką podstawę doprawiamy czosnkiem granulowanym, miodem którego można zastąpić 
cukrem trzcinowym bądź syropem z agawy. Na koniec dodajemy pietruszkę suszonąsól oraz pieprz czarny dla smaku. Powstałą konsystencję dokładnie mieszamy, aż do 
uzyskania jednolitej konsystencji.

Pozostałe produkty: 

Pozostałe składniki to słodki ziemniak inaczej bataty.Potrzebujemy  około 400g
czyli jeden duży ziemniak. Do tego ciecierzyca z puszka , odsączona i wypłukana.
Oliwa z oliwek potrzebna do pieczenia, a także do gotowania kuskusu. 
Woda lub bulion oraz kuskus niegotowany.

Jak przygotować danie?:

1) Przygotuj mieszankę przypraw i upiecz słodkie ziemniaki oraz ciecierzycę.

2)Rozgrzej piekarnik do 220 ° C i wyjmij blachę (nie trzeba jej smarować ani 
wykładać papierem). Następnie przygotuj mieszankę przypraw. Połącz wszystkie
 przyprawy w małej misce i dobrze wymieszaj lub użyj naszej gotowej mieszanki.

3)Następnie rozłóż pokrojone w kostkę bataty i ciecierzycę na blasze. 
Skrop oliwą z oliwek i posyp mieszanką przypraw. Wrzuć wszystko, aż będzie 
równomiernie pokryta olejem i przyprawami. Może się wydawać, że jest to 
dużo przyprawy, ponieważ jest!  To jest główne źródło smaku potrawy.

4)Piecz słodkie ziemniaki i ciecierzycę przez około 25 minut lub do momentu, 
aż słodki ziemniak będzie miękki. Po upieczeniu ciecierzyca będzie nieco 
chrupiąca. Pamiętaj, aby odwrócić / wrzucić wszystko mniej więcej w połowie
 pieczenia, aby zapewnić równomierne gotowanie.

5)Zrobić kuskus i sos

6)Podczas gdy bataty i ciecierzyca się pieką, przygotuj pozostałe części potrawy. 
Na średniej patelni do sosów zagotuj wodę lub bulion i 1 łyżeczkę oliwy z oliwek.
Wmieszać kuskus, szczelnie przykryć i zdjąć z ognia. Kuskus gotować na parze 
przez 5 minut, a następnie odkryć i rozdrobnić widelcem. Ponownie przykryj, aby 
było ciepło, aż pozostałe składniki będą gotowe.

7)Gdy bataty i ciecierzyca będą gotowe, włóż kuskus do dużej miski i 
skrop sosem.  Mieszaj, aż kuskus pokryje się równomiernie.

8)Następnie dodaj pieczone bataty i ciecierzycę, aż wszystko będzie 
równomiernie rozłożone. W razie potrzeby podawaj natychmiast 
udekorowane natką pietruszki i plasterkami cytryny.


Smacznego!
Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl