Twój koszyk jest pusty ...
1 » 2 » Rola soli w kuchni - Dlaczego stosujemy sól?3

Taniej nie znajdziesz

Papryka Słodka Mielona 1kg

Papryka Słodka Mielona 1kg

12,50 zł
Papryka jest przyprawą podkreślającą smak i zaostrzającą apetyt, dlatego dodaje się ją do wielu potraw w kuchniach na całym świecie. Stosuje się ją również do potraw mięsnych, rybnych, zup, sałatek, warzyw, potraw z ryżu, dań potraw włoskich, węgierskich,…
Przyprawa do Gyrosa 1kg

Przyprawa do Gyrosa 1kg

12,00 zł
Mieszanka przypraw do Gyrosa firmy Marco Polo kompozycja przypraw  bez dodatków chemicznych,  która sprawi że przyrządzone przez Ciebie mięso nabierze niezapomnianego smaku i aromatu.

Kontakt do nas

  • PF Solutions Patryk Forszpaniak
    Os.Polan 17
    61-253 Poznań
    NIP: 782-232-13-43
  • E-mail:zamowienia@przyprawy-marcopolo.pl
  • Telefon667-898-992
  • Godziny działania sklepu24h/7 - zamówienia internetowe Kontakt telefoniczny pon-pt: 8-18

Rola soli w kuchni - Dlaczego stosujemy sól?

Data dodania: 30-01-2021

altSód w postaci soli kuchennej jest jednym z podstawowych składników mineralnych zdrowej 
diety, pomagającym organizmowi w pełnieniu funkcji życiowych. Zbilansowana dieta jest bogata w minerały i witaminy, a wiele produktów spożywczych jest naturalnym źródłem sodu. Odsetek soli, którą spożywamy z różnych pokarmów, zależy od naszych indywidualnych nawyków

żywieniowych, ale zazwyczaj około 20% soli.....



alt

 

Sód w postaci soli kuchennej jest jednym z podstawowych składników mineralnych zdrowej 
diety, pomagającym organizmowi w pełnieniu funkcji życiowych.
Zbilansowana dieta jest bogata w minerały i witaminy, a wiele produktów spożywczych jest
naturalnym źródłem sodu. Odsetek soli, którą spożywamy z różnych pokarmów, zależy od
naszych indywidualnych nawyków żywieniowych, ale zazwyczaj około 20% soli, którą
spożywamy, pochodzi z żywności naturalnie zawierającej sól.

Historia

Od tysięcy lat sól służy do konserwowania żywności i poprawy smaku. Jest również używany jako
kontroler 
koloru, spoiwo, środek nadający teksturę i środek kontrolujący fermentację. 

Przyprawa

Sól stosowana jest przede wszystkim jako przyprawa wzmacniająca smak potraw.
Sprawia, że ​​nijakie potrawy, takie jak węglowodany (chleb, makaron itp.), Są bardziej
smaczne. Pomaga również wydobyć z nich naturalne smaki.

Konserwant

Sól jest ważnym naturalnym środkiem konserwującym. Była używana od wieków do
konserwowania mięsa, ryb, produktów mlecznych i wielu innych produktów spożywczych.
Na długo przed wynalazkiem chłodziarki, podobnie jak marynowanie, solanki były
używane do zapewnienia bezpieczeństwa żywności.W pożywieniu odwadnia ona
komórki bakteryjne, zmienia ciśnienie osmotyczne i hamuje rozwój bakterii - przez co
psucie się żywności zajmuje więcej czasu.

Hamuje wzrost Clostridium botulinum, bakterii odpowiedzialnych za poważne zatrucia
pokarmowe - botulizm. Sól pomaga przedłużyć świeżość, dzięki czemu żywność jest
dłużej bezpieczna.Nawet wraz z rozwojem chłodnictwa jest to ważna pomoc w utrzymaniu
higieny żywności.

Środek wiążący

Jako środek wiążący sól pomaga w ekstrakcji białek miofibrylarnych z przetworzonego i
uformowanego mięsa, wiążąc mięso ze sobą i zmniejszając straty podczas gotowania.
Zwiększa również rozpuszczalność białek mięśniowych.
Przy produkcji kiełbasy stabilne emulsje powstają, gdy roztwory białek rozpuszczalnych w
soli pokrywają drobno utworzone kuleczki tłuszczu, tworząc żel wiążący składający się
z mięsa, tłuszczu i wilgoci.

Wydobywa kolor

Sól sprzyja powstawaniu koloru w produktach spożywczych, takich jak szynka,
bekon i hot dogi. Stosowana z cukrem i azotanami lub azotynami nadaje przetworzonym
mięsom barwę, którą konsumenci lubią widzieć.Sól wzmacnia złocisty kolor skórki chleba,
zmniejszając niszczenie cukru w ​​cieście i zwiększając karmelizację.

Pomoc w teksturze

Jako środek wspomagający teksturę, sól wzmacnia gluten w cieście chlebowym,
zapewniając jednorodne ziarno, teksturę i wytrzymałość ciasta, umożliwiając przy tym
rozszerzanie się ciasta bez rozdzierania.Poprawia kruchość wędlin, takich jak szynka,
poprzez wspomaganie wiązania wilgoci przez białko. Nadaje również gładką, jędrną
teksturę przetworzonym mięsom. Sól nadaje skórce charakterystyczną twardość.
Pomaga również uzyskać jednolitą konsystencję sera.

Kontrola fermentacji

W produktach piekarniczych sól kontroluje fermentację, hamując rozwój bakterii, drożdży i
pleśni. Dokładniej mówiąc zapobiegając dzikiej fermentacji. Jest to ważne przy tworzeniu
jednolitego produktu i ograniczaniu możliwości wystąpienia szkodliwych bakterii.
W serze sól pomaga zapewnić dominację pożądanej flory, kontroluje tempo fermentacji
kwasu mlekowego, wspomagając rozwój smaku, konsystencji i konsystencji.
Na przykład w serach, takich jak stilton, jest to w dużej mierze odpowiedzialne za smak
i konsystencję.

Jeżeli zainteresował Ciebie artykuł zapraszamy po więcej ciekawych informacji
na temat przypraw TUTAJ

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl