Jak przygotować ziarno pszenicy?
Jak przygotować ziarno pszenicy?
Ziarno pszenicy charakterystyka
Ziarna pszenicy są pełne składników odżywczych. To najmniej przetworzona, pełnoziarnista forma pszenicy, którą często jemy w mące pszennej i pieczywie pszennym. Można ich użyć nawet do zmielenia własnej mąki. W każdym razie ziarno pszenicy pozostaje nienaruszone, dzięki czemu posiadają one wysoką zawartość białka i są bogate w żelazo, błonnik pokarmowy i witaminy . Jeśli nigdy ich nie gotowałeś gorąco polecamy!
Ziarno pszenicy ma ciągnącą się konsystencję i słodki, orzechowy smak. Wspaniale smakuje z takimi składnikami jak dynia, jarmuż i suszona żurawina.
Jak gotować ziarno pszenicy
Ziarno pszeniczne są łatwe do przyrządzenia, ale czas gotowania może się znacznie różnić w zależności od rodzaju ziarna które chcesz przyrządzić. Dwie odmiany, które najczęściej są dostępne, to miękkie i twarde czerwone ziarna wiosennej pszenicy oraz perłowe ziarna pszenicy z których została usunięta zewnętrzna warstwa otrębów.Chociaż otręby te usuwa ją wiele składników odżywczych z ziarna, znacznie skracają również czas gotowania. Jeśli masz ziarno perłowe, zacznij je sprawdzać wcześniej, już po 15 minutach na kuchence. Oba gotuję według tej metody:
- Po pierwsze, zagotuj co najmniej 3 szklanki wody w średnim rondlu.
- Po drugie, dodaj 1 szklankę wypłukanych ziaren pszenicy i zmniejsz ogień.
- Wszystkie ziarna dusić do miękkości, okresowo sprawdzając, czy są gotowe. Zaczynam sprawdzać w 25 minucie i kontynuujemy sprawdzanie co 15-20 minut. Miękkie ziarna pszeniczne mogą gotować się w ciągu zaledwie 30 minut, podczas gdy twarde czasami potrzebują nawet 90. Miej cierpliwość i gotuj na wolnym ogniu, aż ziarna będą miękkie.
- Gdy ziarna pszenicy zmiękną, spuść nadmiar wody. Można spożyć je od razu lub przechowywać je w hermetycznym pojemniku w lodówce do 4 dni.
Propozycje serwowania ziaren pszenicy
Jeśli jest to Twoja pierwsza przygoda z ziarnami pszenicy to, zachwyci Cię liczba sposobów jej wykorzystania. Zasadniczo w Polsce przyjeło się że robimy z niej potrawę wigilijną - kutię ale nie tylko. Doskonale sprawdza się również w :
- W zupach i gulaszach. Wymieszaj ugotowane ziarna z dowolną rosołową zupą warzywną lub gotuj suche w zupach i gulaszach, aż będą miękkie.
- W sałatkach. Tutaj pełna dowolność. Wspaniale komponują się zarówno z sałatkami warzywnymi jak i owocowymi.
- W miskach zbożowych. Wspaniale pasuje jako bazy do obfitych miseczek zbożowych! Dobrze komponują się z białkami, takimi jak pieczona ciecierzyca i zielona soczewica, a jeśli chodzi o warzywa, opcje są nieograniczone. Szczególnie komponują się z pieczoną dynią , pieczonymi burakami, koprem włoskim, szparagami, smażonymi grzybami i jarmużem.
Jeżeli szukasz ziaren pszenicy to zapraszamy do zakupu jej w naszym sklepie internetowym TUTAJ
Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszą twórczość.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy