Pikantne Trójkąty Ziemniaczane
Pikantne trójkąty ziemniaczane
Pikantne trójkąty ziemniaczane smakuje z kwaśną śmietaną lub ognistym sosem chilli. Świetny przepis na łatwe przekąski. Są one bardzo popularne w kuchni niemieckiej. Więcej na jej temat znajdziesz w naszym artykule charakterystyka kuchni niemieckiej.
Składniki potrzebne do przygotowania 8 porcji
- 2 krople oleju arachidowego do smażenia
- 125 g świeżego zielonego groszku, pokrojonego
- 6 łyżek świeżej kolendry, posiekanej - możesz również użyć kolendry suszonej nać
- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy - jeżeli jej nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 4 łyżki ghee lub oleju
- 135 ml gorącej wody
- 0,5 łyżeczki owoców kardamonu, pokruszonych - jeżeli nie masz, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 500 g pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 0,5 łyżeczki pokruszonych nasion kminku - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 kropla słodkiego sosu chilli - możesz również użyć pasty harissa
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta
- 6 łyżek ghee lub masła klarowanego
- 350 gramów mąki
- 1 łyżeczka soli - możesz również użyć soli morskiej drobnoziarnistej
- 75 ml wody
Przepis - Jak przygotować trójkąty ziemniaczane
- Po pierwsze, jako nadzienie rozgrzej ghee lub olej na patelni i wrzuć do niego nasiona kminku i kardamonu, aż zaczną pachnieć. Dodaj ziemniaki i czosnek i smaż przez kilka minut, od czasu do czasu obracając.
- Po drugie, dodaj kurkumę, sól, groszek i wodę i przykryj pokrywką. Duś wszystko przez 10 minut, aż ziemniaki będą ugotowane, ale nadal jędrne, a płyn wyparuje. Dodaj kolendrę i ostudź.
- Po trzecie, żeby zrobić ciasto przesyp mąkę do miski i dodaj sól, następnie dodać ghee lub masło. Stopniowo dodawaj gorącą wodę i wszystko wyrabiaj na gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 25 minut.
- Kolejny krok jaki musisz zrobić, to podzielić ciasto na 8 części i rozwałkować każdą na 18 cm okrągły arkusz. Przetnij kółka na pół i uformuj każdą połówkę w stożek. Zwilż brzegi ciasta i mocno dociśnij.
- Umieść 1 łyżkę mieszanki ziemniaków w każdym trójkącie, zwilż górne krawędzie i mocno dociśnij, składając to w mały brzeg. Przechowuj je w lodówce, aż wszystkie worki zostaną napełnione i zamknięte.
- Na koniec, rozgrzej dużo oleju i usmaż 4 samosy na głębokiej patelni lub frytownicy przez 3-4 minuty, aż się zarumienią, obracając w połowie czasu pieczenia. Odtłuść na papierze kuchennym i podawaj.
Smacznego
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy