Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Przepisy » Pikantne Trójkąty Ziemniaczane

Pikantne Trójkąty Ziemniaczane

Data dodania: 06-09-2022

Pikantne trójkąty ziemniaczane

 


Pikantne trójkąty ziemniaczane Pikantne trójkąty ziemniaczane smakuje z kwaśną śmietaną lub ognistym sosem chilli. Świetny przepis na łatwe przekąski. Są one bardzo popularne  w kuchni niemieckiej. Więcej na jej temat znajdziesz w naszym artykule charakterystyka kuchni niemieckiej.

 


Składniki potrzebne do przygotowania  8 porcji


- 2 krople oleju arachidowego do smażenia
 

- 125 g świeżego zielonego groszku, pokrojonego


- 6 łyżek świeżej kolendry, posiekanej - możesz również użyć kolendry suszonej nać

- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy - jeżeli jej nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 4 łyżki ghee lub oleju

- 135 ml gorącej wody

- 0,5 łyżeczki owoców kardamonu, pokruszonych - jeżeli nie masz, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 500 g pokrojonych w kostkę ziemniaków

- 4 ząbki czosnku, posiekane

- 0,5 łyżeczki pokruszonych nasion kminku - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 1,5 łyżeczki soli

- 1 kropla słodkiego sosu chilli - możesz również użyć pasty harissa


 

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta

 

- 6 łyżek ghee lub masła klarowanego


- 350 gramów mąki


- 1 łyżeczka soli - możesz również użyć soli morskiej drobnoziarnistej


- 75 ml wody


 

Przepis - Jak przygotować trójkąty ziemniaczane

 

- Po pierwsze, jako nadzienie rozgrzej ghee lub olej na patelni i wrzuć do niego nasiona kminku i kardamonu, aż zaczną pachnieć. Dodaj ziemniaki i czosnek i smaż przez kilka minut, od czasu do czasu obracając.
 

- Po drugie, dodaj kurkumę, sól, groszek i wodę i przykryj pokrywką. Duś wszystko przez 10 minut, aż ziemniaki będą ugotowane, ale nadal jędrne, a płyn wyparuje. Dodaj kolendrę i ostudź.


- Po trzecie, żeby zrobić ciasto przesyp mąkę do miski i dodaj sól, następnie dodać ghee lub masło. Stopniowo dodawaj gorącą wodę i wszystko wyrabiaj na gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 25 minut.


- Kolejny krok jaki musisz zrobić, to podzielić ciasto na 8 części i rozwałkować każdą na 18 cm okrągły arkusz. Przetnij kółka na pół i uformuj każdą połówkę w stożek. Zwilż brzegi ciasta i mocno dociśnij.


- Umieść 1 łyżkę mieszanki ziemniaków w każdym trójkącie, zwilż górne krawędzie i mocno dociśnij, składając to w mały brzeg. Przechowuj je w lodówce, aż wszystkie worki zostaną napełnione i zamknięte.


- Na koniec, rozgrzej dużo oleju i usmaż 4 samosy na głębokiej patelni lub frytownicy przez 3-4 minuty, aż się zarumienią, obracając w połowie czasu pieczenia. Odtłuść na papierze kuchennym i podawaj.

 


Smacznego

 

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu