Twój koszyk jest pusty ...
1 » 2 » Czosnek niedźwiedzi to naturalny antybiotyk3

Świat przypraw, czy wiesz że......

Charakterystyka kuchni Afrykańskiej

Wyświetleń: 15
Afryka to drugi co do wielkości kontynent na Ziemi, jest on bardzo zróżnicowany zwłaszcza pod względem kulinarnym. Kuchnie afrykańską można podzielić na kilka odrębnych regionów: Afrykę Północną, Południową, Środkową, Wschodnią i Zachodnią....
Przeczytaj całość

Taniej nie znajdziesz

Cebula Smażona 1kg

Cebula Smażona 1kg

12,50 zł
Cebula smażona idealna do Fast foodów i innych potraw na szybko. Ma szerokie zastosowanie, między innymi jako dodatek do wszelkiego rodzaju smażonych mięs, ryb, ziemniaków, a także do kanapek. Złocista barwa, chrupka konsystencja, a przede wszystkim…
Rayo Casablanca - Do Chleba z Masłem i Sałatek 1kg

Rayo Casablanca - Do Chleba z Masłem i Sałatek 1kg

15,00 zł
Uniwersalna przyprawa wywodząca się z afrykańskiego Maroka  W krajach afrykańskich dzięki swojemu unikatowemu składowi i dostępności składników używana praktycznie do każdego dania. Zakochaj się w przyprawie która była opisywana nawet w książkach podróżniczych…

Kontakt do nas

  • PF Solutions Patryk Forszpaniak
    Os.Polan 17
    61-253 Poznań
    NIP: 782-232-13-43
  • E-mail:zamowienia@przyprawy-marcopolo.pl
  • Telefon667-898-992
  • Godziny działania sklepu24h/7 - zamówienia internetowe Kontakt telefoniczny pon-pt: 8-18

Czosnek niedźwiedzi to naturalny antybiotyk

Data dodania: 14-05-2017 Czosnek niedźwiedzi to jedno z najsilniejszych ziół skutecznie czyszczących żołądek, jelita oraz krew. W jego skład wchodzi olejek lotny, który zawiera związki siarki nadające mu typowy czosnkowy aromat. Substancja ta wydalana jest z ciała człowieka przez nerki, przewód pokarmowy, skórę oraz w przez płuca i może ten proces trwać nawet do kilku dni.
Czosnek niedźwiedzi jest 20-krotnie silniejszy od czosnku pospolitego i nie posiada typowego dla czosnku pospolitego przykrego zapachu.

W Polsce jest niemal zupełnie nieznany, można go spotkać dziko rosnący m.in. w Bieszczadach, Sudetach, Karpatach, Puszczy Białowieskiej i Kampinoskiej jest pod częściową ochroną gatunkową. Natomiast w Niemczech nie jest objęty ochroną. Ma tam bardzo wszechstronne zastosowanie, jest bardzo popularny i powszechnie stosowany.  W okresie, gdy pojawia się świeży bärlauch, czyli pod koniec marca i w kwietniu, niemal w każdej restauracji i gospodzie jest przynajmniej jedno z nim danie, a nierzadko organizowane są dni czy festiwale potraw z czosnkiem niedźwiedzim.

Czosnek niedźwiedzi jest wśród przypraw i ziół jednym z największych odkryć ostatnich lat. Zalecany jest jako składnik wiosennych zup, sosów można go też dodawać do sałatek i kisić oraz marynować w oliwie, nadaje się doskonale jako posypka do kanapek, zapiekanek, itp.

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl