Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Świat Przypraw

Świat Przypraw

Wyszukaj artykuł korzystając z naszej wyszukiwarki

Przyprawy Japońskie - najpopularniejsze przyprawy z Japonii

20-12-2022Wyświetleń: 1155

Przyprawy JapońskieJaponia to kraj wyspiarski położony na zachodnim Pacyfiku. Kuchnia japońska uważana jest za jedną  z najbardziej znanych, ale również najzdrowszych kuchni na świecie. Japonia to nie tylko kraj kwitnącej wiśni, ale również bogactwo kulinarne i smakowe. Każdy z nas zna sushi, zupę miso, ramen czy pierożki gyroza. Jednak, czy zastanawialiście się, kiedykolwiek co sprawia, że dania te są tak pyszne? Sekret tkwi w doborze przypraw.

Przeczytaj całość

Czarnuszka - Wszystko co musisz wiedzieć

18-12-2022Wyświetleń: 620
Czarnuszka właściwości Czarnuszka dzięki swoim właściwością zdrowotnym i szerokim zastosowaniu w kuchni jest jedną z najbardziej znanych przypraw na świecie. Jednak od kiedy tak naprawdę ludzkość zaczęła interesować się tymi czarnymi nasionkami. Pierwsze wzmianki o czarnuszce pochodzą prawdopodobnie z XIVw.p.n.e. O właściwościach zdrowotnych czarnuszki,wspominali już lekarze starożytnej Grecji. Można również przeczytać o niej w Biblii i Koranie. Poniżej dowiesz się dokładniej, czym jest czarnuszka, jakie korzyści płyną ze spożywania czarnych nasion, o różnicach między czarnuszką a czarnym sezamem oraz o jej zastosowaniu w kuchni.
Przeczytaj całość

Różnice pomiędzy białym a czarnym sezamem

19-10-2022Wyświetleń: 2244
różnica między białym a czarnym sezamemSezam jest jedną z najstarszych uprawianych roślin oleistych na świecie, bo ok. 3000 lat. Hodowana jest głównie w ciepłym klimacie, w takich miejscach jak Birma czy Indie. Mimo że za ojczyznę sezamu uznaje się Subsaharyjską Afrykę, można go również spotkać na kontynencie europejskim – Francja, Turcja czy Cypr, gdzie został uznany za gatunek inwazyjny.
Przeczytaj całość

Mak niebieski - Wszystko co musisz wiedzieć

09-10-2022Wyświetleń: 450
Mak niebieski wszystko co musisz wiedziećMak pochodzi ze wschodniej części Morza Śródziemnego, jego kwiaty występują w różnych kolorach — głównie białym i żółtym. Nasiona, które produkują te kwiaty, są małe, okrągłe i niebieskawe, czarne lub od jasno do ciemnoszarego, w zależności od miejsca uprawy. Nasiona maku są używane w wypiekach i tradycyjnych potrawach na całym świecie. Mówi się, że zarówno nasiona, jak i ich olej oferują różne korzyści zdrowotne, od leczenia bólów głowy i kaszlu po leczenie astmy i bezsenności. Mak niebieski był stosowany kiedyś jako środek leczniczy, w tradycyjnej medycynie trwa to do dzisiaj.
Przeczytaj całość

Przyprawy z Chin - Najpopularniejsze przyprawy chińskie

19-09-2022Wyświetleń: 3809
Najpopularniejsze przyprawy chińskiePrzyprawy w kuchni chińskiej, używa się w ogromnych ilościach. Chociaż kuchnia chińska nie zawsze jest uważana za „najbardziej pikantną”, do tworzenia niezwykle aromatycznych potraw wykorzystuje się szeroką gamę ziół i przypraw. W kuchni chińskiej jest zbyt wiele ziół i przypraw, aby je wszystkie pokryć, dlatego wybraliśmy niektóre z najpopularniejszych dodatków do chińskich potraw, które będą niezbędne do przygotowania smacznego, autentycznego posiłku wywodzącego się z tamtego regionu.
Przeczytaj całość

Jakie przyprawy warto dodać do kawy?

11-09-2022Wyświetleń: 981
Jakie przyprawy do kawy?Filiżanka kawy o poranku rozświetla Twój dzień, ale to, co może uczynić  jej smak bardziej niezwykłym, to zioła i przyprawy, które nadają kawie kolejny niepowtarzalny smak. Jeśli jesteś prawdziwym fanem kawy i pragniesz odkrywać nowe doznania, będziesz potrzebować przypraw i ziół, aby dodać więcej tekstur. Zioła i przyprawy służą nie tylko do dekoracji i dodatkowego smaku; dorastają ze składnikami, które zapewniają wiele korzyści dla zdrowia fizycznego i psychicznego.  Jest trochę ziół i przypraw, które warto dodać do kawy, poniżej lista.
Przeczytaj całość

Nasiona Słodkiej Bazylii - Dlaczego Warto Stosować?

09-09-2022Wyświetleń: 1086
Nasiona słodkiej bazylii dlaczego warto stosować?Nasiona słodkiej bazylii służą nie tylko do uprawy roślin bazylii, nadają się również do jedzenia. Wyglądają podobnie do nasion sezamu, ale są czarne. Ocimum basilicum, która jest rośliną powszechnie używaną do przyprawiania potraw, to właśnie nasiona słodkiej bazylii. Występują również pod wieloma innymi nazwami, w tym nasiona sabja i tukmaria. Nasiona bazylii mają długą historię stosowania w medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej, ale ich skutki zdrowotne zostały przetestowane tylko w kilku badaniach
Przeczytaj całość

Płatki Drożdżowe Nieaktywne Substytuty

29-08-2022Wyświetleń: 3269
Płatki Drożdżowe Nieaktywne Substytuty Płatki drożdżowe nieaktywne są świetnym substytutem sera w potrawach roślinnych, ale co się dzieje, gdy nie masz ich pod ręką? Poniżej przedstawiamy, 10 najlepszych odżywczych substytutów płatków drożdżowych nieaktywnych. Drożdże odżywcze to jeden z tych popularnych wegańskich składników żywności, które stały się łatwiej dostępne w ciągu ostatnich kilku lat. To dobra rzecz, biorąc pod uwagę, jak trudno jest uchwycić wyjątkowy smak serowo-orzechowy drożdży odżywczych przy użyciu innej wegańskiej alternatywy. Na szczęście w tych czasach, istnieją pewne substytuty. Wiele z nich to podstawowe produkty w typowym wegańskim domu, a wszystkie są dostępne w lokalnych sklepach ze zdrową żywnością.
Przeczytaj całość

Przyprawy z Indii - Najpopularniejsze Przyprawy Indyjskie

13-08-2022Wyświetleń: 3456
Przyprawy z Indii - Najpopularniejsze Przyprawy IndyjskieIstnieje ponad 40 indyjskich przypraw. Wiele z nich jest niejasnych i używanych tylko w niektórych regionach, takich jak kwiat kamienny i garcinia. Stworzyliśmy listę 23 podstawowych przypraw, które są używane w prawie wszystkich indyjskich potrawach, obejmującą kilka wiekowych tradycji kulinarnych z całego subkontynentu. Łączenie tradycyjnych przypraw w celu uzyskania pięknej kuchni jest aktem niemal duchowym. Z pewnością odkrywanie indyjskich potraw znacznie poszerzy Twój repertuar kulinarny. Poniżej znajdują się 23 najlepsze przyprawy używane w kuchni indyjskiej. Zapoznanie się z tymi przyprawami to świetny pierwszy krok w Twojej wiedzy kulinarnej na temat przypraw oraz dań z Indii.
Przeczytaj całość

Przyprawy Obniżające Poziom Cukru we Krwi

22-05-2022Wyświetleń: 644

Przyprawy obniżające cukier we krwiW przypadku cukrzycy niezbędne jest utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Niekontrolowany poziom cukru we krwi wiąże się z kilkoma komplikacjami. Zdrowa dieta i styl życia odgrywają istotną rolę w leczeniu cukrzycy typu 2. Jeśli jesteś cukrzykiem, nie przegap tych ziół i przypraw polecanych przez ekspertów. Dodanie do diety ziół i przypraw może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Oto niektóre z tych rekomendowanych przez eksperta.
Przeczytaj całość

Przyprawy Owocowe - Przyprawy Robione z Owoców

20-05-2022Wyświetleń: 1157

Przyprawy owocowePrzyprawy owocowe, są robione jak sama nazwa wskazuje z owoców. Są one powszechnie używane w większości zakątków świata a poniżej przedstawiamy ich krótką charakterystykę. Te najbardziej popularne jak pieprz i papryka są używane praktycznie w każdej kuchni świata.

Przeczytaj całość

Wanilia wszystko co musisz wiedzieć

13-05-2022Wyświetleń: 631
Wanila wszystko co musisz wiedziećWanilia jest jedną z trzech najdroższych przypraw na świecie, obok szafranu i kardamonu . Słynie z przyjemnego smaku i uspokajającego aromatu.Ekstrakt waniliowy jak i ziarna wanilii są używane w żywności, perfumach i produktach farmaceutycznych. Oprócz swojej wszechstronności i znaczenia w świecie kulinarnym, ekstrakt waniliowy i oraz ziarna wanilii mogą korzystnie wpływać na zdrowie. Wanilia jest pozyskiwana z dojrzałych strąków niektórych storczyków, powszechnie znanych jako Vanilla planifolia. Obecnie największym jej producentem jest Madagaskar. Wytwarza około 75% światowej wanilii. Jest ona również produkowana w Chinach, Indonezji, Papui Nowej Gwinei i Meksyku .
 
Przeczytaj całość

Przyprawy z Turcji - Najpopularniejsze Przyprawy w Turcji

24-04-2022Wyświetleń: 3408

Przyprawy z Turcji - najpopularniejsze przyprawy tureckieNa skrzyżowaniu Europy, Azji i Bliskiego Wschodu znajduje się Turcja która od dawna jest centrum handlu. Było to ważne miejsce docelowe karawan wielbłądów, które podróżowały Jedwabnym Szlakiem i przywoziły towary oraz przyprawy na zachód. Odwiedzając bazar przypraw w Stambule, zobaczysz, dlaczego Turcja słynie z przypraw. Stosy całych jaki i świeżo zmielonych przypraw stoją wzdłuż alejek tego historycznego bazaru i zachwycają odwiedzających swoimi aromatami i kolorami W rzeczywistości większość przypraw używanych w kuchni tureckiej można łatwo znaleźć, gdziekolwiek jesteś. Wystarczy wejść do internetu i tutaj pojawia się nasz sklep www.przyprawy-marcopolo.pl

Przeczytaj całość

Przyprawy Przeciw Wzdęciom

18-04-2022Wyświetleń: 742

Przyprawy przeciw wzdęciomOsoby, które często skarżą się na problemy trawienne, takie jak wzdęcia, zaparcia i niestrawność, mogą mieć słabe po prostu słabsze trawienie. Dlatego powinni uważać na rodzaje spożywanych pokarmów. Poniżej przedstawiamy krótką charakterystykę przypraw które pomogą Ci z tym problemem.

Przeczytaj całość

Charakterystyka Kuchni Niemieckiej

16-04-2022Wyświetleń: 899

Charakterystyka kuchni niemieckiej Tradycyjne niemieckie jedzenie i napoje są naprawdę bardzo smaczne. Mają również naleciałości z różnych kuchni, między innymi polskiej ale o tym w dalszej części artykułu. Chociaż istnieją regionalne różnice w kulturze kulinarnej, większość niemieckich przepisów koncentruje się głównie na chlebie, ziemniakach i mięsie - zwłaszcza wieprzowinie, a także na wielu warzywach, takich jak kapusta i jarmuż. Ciasto, kawa i piwo to również bardzo popularne elementy kuchni niemieckiej - co dla większości będzie dobrą wiadomością!

Przeczytaj całość

Jak marynować łososia?

15-04-2022Wyświetleń: 560
Jak marynować łososia?Łososia należy marynować przez co najmniej 30 minut, aby miał czas na wchłonięcie całego pysznego smaku, ale nie dłużej niż 1 godzinę. Zbyt długie marynowanie może skutkować papkowatym kawałkiem ryby. Zawsze marynuj łososia w lodówce, aby pozostał świeży.
Przeczytaj całość

Zioła Wspomagające Trawienie - Charakterystyka

05-03-2022Wyświetleń: 448
Zioła Wspomagające Trawienie - CharakterystykaNasze ciało naturalnie wytwarza kwas, żółć i enzymy, które pomagają rozkładać to, co zjesz. Dzięki tym procesom możesz wchłaniać składniki odżywcze. Czasami nasz układ trawienny potrzebuje trochę wsparcia. Wtedy na pomoc przychodzą nam zioła. Godne uwagi zioła poprawiające trawienie to między innymi  korzeń goryczki, mniszek lekarski, piołun czy łopian. Poniżej przygotowaliśmy przepis, który możesz przygotować w domu, aby wspomóc trawienie. Jest to tak zwana mieszanka gorzkich ziół.
Przeczytaj całość

Różnice pomiędzy cynamonem cejlońskim a cassia

20-02-2022Wyświetleń: 1463

Różnice pomiędzy cynamonem cejlońskim a cassiaCynamon cassia czyli najpopularniejszy w Polsce i dostępny praktycznie w każdym sklepie spożywczym natomiast cejloński jest dużo mniej popularny i zarazem praktycznie do kupienia tylko w sklepach specjalistycznych. Jeżeli chodzi o walory smakowe i kulinarne cynamon cejloński jest jaśniejszy niż cynamon cassia, który zazwyczaj pochodzi z Indonezji, Chin i innych krajów. Cynamon Cassia smakuje „mocniej i goręcej”, podczas gdy cynamon cejloński jest pełen „lżejszych, jaśniejszych tonów cytrusowych.

Przeczytaj całość

Jak zrobić majonez?

04-01-2022Wyświetleń: 549

Jak zrobić majonez - przyprawy poznań
Majonez to zimna emulsja, czyli zawiesina dwóch rzeczy, które normalnie nie pasują do siebie. W majonezie składnikiem który wszystko spaja są żółtka jajka. Oczywiście możesz robić majonez ręcznie, ale zrobienie go w robocie kuchennym lub blenderze jest szybsze, łatwiejsze i bardziej niezawodne.

Przeczytaj całość

Co to jest grzaniec?

31-12-2021Wyświetleń: 758
Jak przyprawić grzaniec - przyprawy świataGrzane wino, znane również jako wino przyprawowe, to napój alkoholowy zwykle przyrządzany z czerwonego wina wraz z różnymi przyprawami do grzańca. Grzane wino można również doprawić rodzynkami. Jest to tradycyjny napój zimą, zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia. Serwowany często na jarmarkach bożonarodzeniowych zarówno w Polsce jak i całej Europie. Istnieją również wersje bezalkoholowe wina przyprawowego.
Przeczytaj całość

Jak przygotować karpia

22-12-2021Wyświetleń: 477

Jak przygotować karpia - przyprawa do karpiaJeśli możesz zdobyć żywego karpia i chcesz go ugotować w całości, najlepiej zostaw go przez kilka dni w dużej wannie ze świeżą wodą. W ten sposób oczyścić się z tak zwanego mułu błotnego i będzie dużo smaczniejszy. Do tego codziennie rozpuszczaj jedną łyżeczkę soli w wannie z wodą gdzie przebywa ryba, aby wspomóc ten proces. Pamiętaj aby w tym czasie go nie karmić.
Przeczytaj całość

10 powodów by dodać cynamon do kawy

29-11-2021Wyświetleń: 869
Co dodać do kawyŚmietanka, mleko, cukier, olej kokosowy a nawet masło — prawdopodobnie dodałeś przynajmniej jedną z tych rzeczy do swojej kawy, aby w pewnym momencie zmienić jej smak. Jeśli jednak szukasz czegoś innego, wypróbuj nowy akcent z odrobiną cynamonu. Ta przyprawa potrafi o wiele więcej niż tylko poprawić smak kawy. Poniżej przedstawiamy 10 przykładów do rozważenia.
Przeczytaj całość

Pieprz Cytrynowy zastosowanie w kuchni i nie tylko

13-11-2021Wyświetleń: 921
Pieprz cytrynowy zastosowanie w kuchniPod pojęciem pieprzu cytrynowego nie kryje się jednorodna przyprawa. Bardzo często ludzie myślą że jest to jakieś magiczne drzewo lub krzak wydające pieprzno-cytrynowe kulki. Pieprz cytrynowy odnosi się do mieszanki przypraw, zrobionej ze skórki z cytryny i pieprzu czarnego oraz dodatku soli. Można go łatwo zrobić w domu i zdaniem wielu osób jest pomocny w odchudzaniu. Jest pikantny i aromatyczny oraz powszechnie stosowany w sałatkach, daniach z kurczaka i zupach czy rybach.
Przeczytaj całość

Suszona trawa cytrynowa zastosowanie w kuchni

12-11-2021Wyświetleń: 3066
suszona trawa cytrynowa zastosowanie w kuchni Trawa cytrynowa smakują kwaśno i cytrusowo jak świeże limonki, ale mają dodatkowo ziemisty i nieco dymny smak i brakuje im słodyczy świeżych limonek. Jest często drobno siekana lub ubijana w celu rozbicia twardych łodyg. Zmieloną lub suszoną trawę cytrynową można dodać do marynat lub grillowanych mięs, aby uzyskać odrobinę słodkiego, cytrusowego smaku lub użyć do rozjaśnienia past curry i prostych sosów. Tu też działa sproszkowana trawa cytrynowa
Przeczytaj całość

Jak używać sól peklującą

07-11-2021Wyświetleń: 695
dawkowanie soli peklującej. gdzie kupić sól peklującąSól peklowa lub inaczej sól peklująca jest mieszaniną soli oraz substancji konserwującej azotynu sodu. Jej zastosowanie to peklowanie mięsa, czyli inaczej ma za zadanie wyciągnąć  wodę z mięsa i tym samym ograniczyć rozwój bakterii w nim.
Przeczytaj całość

Kardamon wszystko co musisz wiedzieć

07-11-2021Wyświetleń: 646
kardamon wszystko co musisz wiedziećKardamon to jedna z najważniejszych przypraw w tradycyjnej kuchni indyjskiej. Znajduje się we wszystkim, od mieszanek przypraw do gulaszu po masala chai. Choć zwykle stosowany w kuchni Bliskiego Wschodu i Azji. Co raz częściej zdobywa popularność na całym świecie.
Przeczytaj całość

Zastosowanie Laski Cynamonu

07-11-2021Wyświetleń: 3988
zastosowanie laski cynamonuCałe laski cynamonu nie wydają się być tak często używane w kuchni jak cynamon mielony, ponieważ wiele osób nie ma czasu na tarcie świeżej laski, jeśli potrzebują tylko odrobiny przyprawy. Laski są tak łatwe do zastosowania w codziennym gotowaniu, że ​​będziesz się zastanawiać, dlaczego nie zacząłeś ich używać wcześniej. Choć często kojarzone z deserami, ciepłe, pikantne nuty cynamonu sprawiają, że doskonale nadają się do gorących napojów i pikantnych potraw. To jedne z lepszych sposobów na wprowadzenie ich żywego zapachu i smaku do kuchni, i oczywiście żaden z nich nie wymaga pieczenia ani tarcia!
Przeczytaj całość

Charakterystyka kuchni Egipskiej

01-11-2021Wyświetleń: 838
Smaki EgiptuJedno z pytań, które ludzie często zadają sobie przed wizytą w Egipcie jest „Jaka jest tradycyjna żywność w Egipcie?”. Kuchnia egipska szczególnie sprzyja dietom wegetariańskim, ponieważ opiera się w dużej mierze na warzywach i roślinach strączkowych. To nie znaczy że nie używa się tam w ogóle mięsa. Głównym powodem dla którego przeważają tam dania z udziałem warzyw jest oczywiści ich cena która jest dużo tańsza.
Przeczytaj całość

Ziarno Kakaowca - zdrowy zamiennik czekolady

29-10-2021Wyświetleń: 628

 

Zdrowy zamiennik czekolady - ziarno kakaowcaMimo niewielkich rozmiarów, ziarna kakaowca zawierają bardzo dużą ilość składników odżywczych. Jest to jeden z najmniej przetworzonych produktów kakaowych na rynku i zawiera znacznie mniej cukru niż inne produkty czekoladowe. Czynie to z ziarna kakaowca produkt będący zdrową alternatywą czekolady. W przeciwieństwie do wielu produktów czekoladowych, ziarna kakaowca mają naturalnie niską zawartość cukru. Są również dobrym źródłem błonnika, białka i zdrowych tłuszczów — składników odżywczych, które pomagają wzbudzić w nas uczucie sytości.

Przeczytaj całość

Charakterystyka kuchni Kaukaskiej

21-10-2021Wyświetleń: 793

Dania kaukazu, charakterystyka kuchni kaukaskiej Znawcy walorów kulinarnych, którzy zasmakowali się w tradycyjnej kuchni śródziemnomorskiej lub perskiej, znajdą na Kaukazie pewne znajome rzeczy: bogactwo świeżych produktów, harmonię pikantnych i słodkich potraw mięsnych i zbożowych. Co najważniejsze głęboką, pachnącą i niezbędną wszechobecną miłość do chleba. Stosunkowo niepozorna kieszeń świata znana jako Kaukaz, składająca się zazwyczaj z trzech krajów – Gruzji, Armenii i Azerbejdżanu..Jest otoczona przez Morze Czarne i Kaspijskie, graniczy jako region z Turcją, Iranem i Rosją. Jest usiany jednym z najwspanialszych łańcuchów górskich na świecie, szczyci się dziewięcioma z jedenastu stref klimatycznych świata i ożywia przekrój Europy i Azji, zupełnie inny niż nigdzie indziej na Ziemi. Chociaż krajobrazy, zwyczaje i kultura są wystarczającym powodem do odwiedzenia, nigdzie prawdziwy charakter regionu nie jest bardziej widoczny niż w jego charakterystycznych tradycjach kulinarnych.

Przeczytaj całość

Sumak wszystko co musisz wiedzieć

17-10-2021Wyświetleń: 1170

Sumak gdzie kupićSumak to bardzo zdrowa przyprawa która jest wytwarzana z suszonych i zmielonych jagód Rhus coriaria i jest powszechnym składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu. Ze względu na bogatą zawartość przeciwutleniaczy, potencjalne korzyści zdrowotne przyprawy sumak obejmują obniżenie poziomu cholesterolu, obniżenie poziomu cukru we krwi, zmniejszenie utraty masy kostnej i złagodzenie bólu mięśni.

Przeczytaj całość

Charakterystyka kuchni Skandynawskiej

26-09-2021Wyświetleń: 674

Charakterystyka kuchnii skandynawskiej

Kuchnia skandynawska obejmuje skandynawskie narody Danii, Szwecji, Norwegii, Finlandii i Islandii. Niektóre korzenie tej kuchni sięgają czasów Wikingów, a wiele z nich wciąż znajduje się na stołach w podobnej formie. Jak opisać tradycyjną kuchnie skandynawską? Tradycyjna kuchnia skandynawska charakteryzuje się różnorodnością prostych, ale klasycznych profili smakowych, które w połączeniu dają obfite i satysfakcjonujące posiłki. Wysoce rozpoznawalną cechą kuchni skandynawskiej jest preferowanie metod gotowania, takich jak konserwowanie, suszenie, wędzenie, solenie i marynowanie. Techniki te opierają się na solidnym rozumowaniu dotyczącym ich długiego, mroźnego sezonu zimowego. W starożytności Wikingowie wykorzystywali takie metody gotowania, aby zapewnić sobie przetrwanie w zimnych porach roku.

 

Przeczytaj całość

Charakterystyka kuchni Gruzińskiej

25-09-2021Wyświetleń: 1088
Przyprawa gruzińskaGruzińskie jedzenie można właściwie nazwać jako wyraz kultury tych ziem. Ciepłe, lepkie, komfortowe posiłki, takie jak na przykład chleb nadziewany serem o nazwie chaczapuri znajduje równowagę z matsoni  czyli jogurtem. Zioła takie jak estragon, płaska pietruszka, koper i kolendra łączą się z orzechami włoskimi i czosnkiem, tworząc bogate nadzienia i sosy.
Przeczytaj całość

Charakterystyka kuchni Afrykańskiej

11-04-2021Wyświetleń: 1189

Charakterystyka kuchni afrykańskiej

Afryka to drugi co do wielkości kontynent na Ziemi, jest on bardzo zróżnicowany zwłaszcza pod względem kulinarnym. Kuchnie afrykańską można podzielić na kilka odrębnych regionów: Afrykę Północną, Południową, Środkową, Wschodnią i Zachodnią....

Przeczytaj całość

Przyprawa Harissa - Charakterystyka

21-02-2021Wyświetleń: 629
Co to jest przyprawa harissaMieszanka przypraw pod magiczną nazwą Harissa to podstawa kuchni północnoafrykańskiej. Jest to ognisto-gorąca przyprawa używana do dodawania głębi różnym potrawom. Większość przypisuje ją Maroku. Dzięki jej ziemistej złożoności, smak który nadaje nie otrzymałbyś gdybyś po prostu dodał chili do dania. Mieszankę tą można zmieszać z oliwą z oliwek, aby uzyskać pastę Harissa. Oprócz stosowania do mięs można ją dodawać do hummusu, dipów, gulaszu i wielu innych potraw...........
Przeczytaj całość

Rola soli w kuchni - Dlaczego stosujemy sól?

30-01-2021Wyświetleń: 1275
Rola soli w kuchni - Dlaczego stosujemy sól?Sód w postaci soli kuchennej jest jednym z podstawowych składników mineralnych zdrowej diety, pomagającym organizmowi w pełnieniu funkcji życiowych. Zbilansowana dieta jest bogata w minerały i witaminy, a wiele produktów spożywczych jest naturalnym źródłem sodu. Odsetek soli, którą spożywamy z różnych pokarmów, zależy od naszych indywidualnych nawyków żywieniowych, ale zazwyczaj około 20% soli.....
Przeczytaj całość

Zmielona kawa do Mięsa? - Poznaj smak przyprawy Kowbojskiej

30-01-2021Wyświetleń: 719
Kawa jako przyprawa do mięsaW krajach kontynentu amerykańskiego. Dużo kucharzy moczyli stek w kawie przed grillowaniem. Dzięki temu stek jest delikatniejszy i ma głębszy profil smakowy. Mielona kawa w naszej mieszance przypraw to kolejna opcja,jeśli nie chcesz moczyć steku a dać mu podobny efekt. Kawa jest kwaśna, to właśnie te tony dobrze komponują się z pikantnymi nutami czerwonego mięsa. Dodając do tego naszą kompozycję przyprawową powstaje prawdziwy majstersztyk.
Przeczytaj całość

Co to jest czosnek niedźwiedzi?

10-04-2020Wyświetleń: 828

Co to jest czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi to jedno z najsilniejszych ziół skutecznie czyszczących żołądek, jelita oraz krew. W jego skład wchodzi olejek lotny, który zawiera związki siarki nadające mu typowy czosnkowy aromat.

Przeczytaj całość

Magiczna moc imbiru

19-08-2018Wyświetleń: 792

Imbir mielony zastosowanie w kuchnii

Imbir jest znany głównie jako przyprawa. Wiele ludzi nie wyobraża sobie bez niego jedzenia. Dla każdego Azjaty to podstawowy dodatek do potraw. Przyprawa ta do niedawna kojarzyła nam się z piwem i ciasteczkami z amerykańskich filmów. W polskiej kuchni, w sproszkowanej postaci, dodawała smaku jedynie flakom, pasztetowi z zająca i piernikowi. Pomijając wszystkie jego aspekty kulinarne, posiada on wielkie działanie lecznicze.

Przeczytaj całość

Pieprz Cayenne właściwości

19-08-2018Wyświetleń: 791
Pieprz cayenne właściwościPieprz cayene zawiera kapsaicyne, jest to związek chemiczny odpowiedzialny za ostry smak papryczek chili. Kapsaicyna oddziałuje na nocyceptory - receptory bólowe, które są zlokalizowane m.in. w jamie ustnej, aktywowane w odpowiedzi na uraz tkanki. Po dostaniu się kapsaicyny do naszego organizmu komórki nabłonka wyścielające nasze podniebienie i kubki smakowe na języku zostają podrażnione, co odbieramy jako ból i uczucie pieczenia.
Przeczytaj całość

Co kryje w sobie bazylia?

04-06-2017Wyświetleń: 756

Bazylia zastosowanie w kuchnii

Bazylia to roślina jednoroczna. Suszona, sproszkowana bazylia bez problemów może zastępować pieprz co ważne jest przy dietach. Stosuje się ją także przy wyrobie likierów i domowych nalewek, również do zapraw i marynat. Nadaje się również świetnie jako przyprawa do Zup, sałatek, sosów, potraw z mięsa, drobiu, ryb, pomidorów, twarogów, jaj

Przeczytaj całość

Lecznicze właściwości cynamonu

04-06-2017Wyświetleń: 716
Cynamon właściowści leczniczeCynamon idealnie nadaje się na przeziębienia. Najlepiej dodawać go do kawy, mleka, gorącej czekolady oraz lampki grzanego, czerwonego wina, a także do mięsa wieprzowego ze śliwkami i musów jabłkowych. Łagodzi się nim niestrawność oraz osłabienie. W zimie swoje zastosowanie cynamon znajduje przede wszystkim w zmniejszeniu przekrwienia błony śluzowej nosa.
Przeczytaj całość

Czosnek niedźwiedzi to naturalny antybiotyk

14-05-2017Wyświetleń: 820
Czosnek niedźwiedzi zastosowanie w kuchniiCzosnek niedźwiedzi to jedno z najsilniejszych ziół skutecznie czyszczących żołądek, jelita oraz krew. W jego skład wchodzi olejek lotny, który zawiera związki siarki nadające mu typowy czosnkowy aromat. Substancja ta wydalana jest z ciała człowieka przez nerki, przewód pokarmowy, skórę oraz w przez płuca i może ten proces trwać nawet do kilku dni. Czosnek niedźwiedzi jest 20-krotnie silniejszy od czosnku pospolitego i nie posiada typowego dla czosnku pospolitego przykrego zapachu.
Przeczytaj całość

Liść laurowy oczyszcza kości i stawy

14-05-2017Wyświetleń: 722
Liście laurowe oczysczają stawyGłównym powodem zanieczyszczenia kości i stawów jest spożywanie dużej ilości posiłków i niekorzystnych pokarmów. Niestrawione posiłki gniją tworząc toksyny, które osadzają się w stawach. Przez dłuższy czas stosując nieprawidłowe odżywianie nagromadzony w organizmie kwas szczawiowy cementuje nasze stawy. Stawy tracą elastyczność i zaczynamy odczuwać bóle. Z początku odczuwamy bóle w stopach, kolanach, w stawach biodrowych.
Przeczytaj całość

Majeranek nie tylko do jedzenia?

14-02-2017Wyświetleń: 665
Majeraenk zastosowanie w kuchniiMajeranku używamy głównie jako przyprawy, dzięki niemu mięso staje się aromatyczne i soczyste, niektóre zupy bez niego aż trudno sobie wyobrazić. Zapominamy natomiast o jego właściwościach leczniczych. Dietetycy przykładają wagę do walorów smakowych tych ziół, jednak z większym naciskiem mówią o ich dobroczynnym działaniu zdrowotnym.
Przeczytaj całość
Przejdź do strony głównej
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu