Zioła Wspomagające Trawienie - Charakterystyka
Zioła Wspomagające Trawienie - Charakterystyka
Nasze ciało naturalnie wytwarza kwas, żółć i enzymy, które pomagają rozkładać to, co zjesz. Dzięki tym procesom możesz wchłaniać składniki odżywcze. Czasami nasz układ trawienny potrzebuje trochę wsparcia. Wtedy na pomoc przychodzą nam zioła. Godne uwagi zioła poprawiające trawienie to między innymi korzeń goryczki, mniszek lekarski, piołun czy łopian. Poniżej przygotowaliśmy przepis, który możesz przygotować w domu, aby wspomóc trawienie. Jest to tak zwana mieszanka gorzkich ziół.
Przepis na gorzkie zioła
- ok. 30 gram suszonego korzenia goryczki
- ok. 15 gram suszonego korzenia mniszka lekarskiego
- ok. 15 gram suszonego piołunu
- 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1/2 łyżeczki mielonego suszonego imbiru - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1/2 łyżeczki owocu kopru włoskiego - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowy TUTAJ
- około 220ml alkoholu
Instrukcja przygotowania:
- Połącz wszystkie składniki w słoiku i zalej alkoholem. Szczelnie zamknij i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
- Pozwól gorzkiej mieszance przegryźć się aż do osiągnięcia pożądanej siły, około 2-4 tygodni. Wstrząsaj słoikami regularnie (mniej więcej raz dziennie). Gdy mieszanka będzie gotowa, odcedź gorzkie przez gazę lub filtr do kawy. Przechowuj w hermetycznym pojemniku w temperaturze pokojowej.
Sposób użycia: Zażyj kilka kropli 15-20 minut przed lub po posiłku, używać bezpośrednio lub mieszając z wodą.
Na zdrowie!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Świat Przypraw