Przyprawy Japońskie - najpopularniejsze przyprawy z Japonii
Przyprawy Japońskie - najpopularniejsze przyprawy z Japonii
-
Wstęp
-
Najpopularniejsze przyprawy z Japonii
2.1 Wasabi
2.2 Imbir
2.2.1 Właściwości Imbiru
2.3 Sezam
2.4 Musztarda Karashi
2.5 Sansho
2.5.1 Zielony pieprz – dlaczego warto go jeść
2.6 Yuzu Kosho (pasta cytrynowa chili)
2.7 Katsuobushi (płatki Bonito)
2.8 Ponzu (sos cytrusowy)
2.9 Rayu (olej chili)
2.10 Aonori (suszone płatki wodorostów)
2.11 Sos Tonkaktsu
2.12 Shichimi Togarashi (japońska mieszanka siedmiu przypraw)
1.Wstęp
Japonia to kraj wyspiarski położony na zachodnim Pacyfiku. Kuchnia japońska uważana jest za jedną z najbardziej znanych, ale również najzdrowszych kuchni na świecie.
2.Najpopularniejsze przyprawy kuchni japońskiej
Japonia to nie tylko kraj kwitnącej wiśni, ale również bogactwo kulinarne i smakowe. Każdy z nas zna sushi, zupę miso, ramen czy pierożki gyroza. Jednak, czy zastanawialiście się, kiedykolwiek co sprawia, że dania te są tak pyszne? Sekret tkwi w doborze przypraw.
Poznaj najpopularniejsze przyprawy z Japonii, dzięki którym twoje dania będą smakować jak prosto z japońskiej restauracji.
2.1 Wasabi
Wasabi inaczej zwany chrzanem japońskim, jest jedną z najbardziej popularnych przypraw stosowanych w kuchni japońskiej. Przyprawa o ostrym smaku. Chrzan japoński jest nieodłącznym składnikiem wykorzystywanym do przygotowania sushi i saskimi.
W naszym sklepie znajdziesz mieszankę przyprawa wasabi TUTAJ
2.1.1 Właściwości zdrowotne wasabi
Chrzan japoński to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Jest źródłem m.in wit C, A, potasu, sodu i magnezu. Historycznie, dzięki swoim właściwością bakteriobójczym i przeciwzapalnym, wasabi było wykorzystywane w medycynie ludowej jako środek min. na poprawę trawienia, walce z próchnicą czy w przeziębieniu i grypie. Udowodniono również, że ta zielona przyprawa z Japonii, może wspomóc leczenie niektórych typów nowotworów. Zasadnie może okazać się włączenie wasabi do swojej diety w celu zmniejszenia ryzyka miażdżycy.
2.2 Imbir
Imbir, podobnie jak wasabi, jest nieodłączną częścią kuchni azjatyckiej w tym japońskiej. Najczęściej podaje się go jako przyprawę do podkreślenia aromatu słodko-kwaśnego sosu, grillowanej lub gotowanej ryby.
W kuchni japońskiej można również napotkać się na marynowany imbir, inaczej zwany gari. Stosuje się go jako dodatek do sushi. Zarówno surowy imbir, jak i marynowany są dość popularne również jako środek do czyszczenia jamy ustnej między spożywaniem kolejnych potraw.
Jeżeli szukasz suszonego imbiru, znajdziesz go w naszym sklepie internetowym TUTAJ
2.2.1 Właściwości Imbiru
Imbir, dzięki swoim właściwością zdrowotnym, stosowany jest od wielu lat nie tylko jako przyprawa, ale również antidotum na różnego rodzaju dolegliwości. Wiele badań naukowych, potwierdza jego działanie przeciwzapalne czy antyoksydacyjne. Imbir może się również okazać skuteczny w łagodzeniu mdłości, które występują podczas ciąży.
2.3 Sezam
W kuchni japońskiej, sezam najczęściej jest używany w postaci oleju sezamowego. Nasiona sezamu dodawane są również jako kolorystyczny dodatek do różnego rodzaju deserów.
Jeżeli szukasz ziaren białego bądź czarnego sezamu znajdziesz je odpowiednio TUTAJ i TUTAJ
2.4 Musztarda Karashi
Jedna z najpopularniejszych przypraw kuchni japońskiej. Karashi jest to japoński odpowiednik zachodniej musztardy. Choć kolorem przypomina naszą musztardę, jest ona w smaku bardziej gorzka i ostrzejsza, niż ta, którą znamy jako dodatek do hot-dogów.
Musztarda japońska zrobiona jest z pokruszonych nasion gorczycy i chrzanu. Do jej produkcji, w przeciwieństwie do naszej rodzimej musztardy, nie stosuje się octu. Można ją spotkać zarówno w formie pasty jak i proszku.
W kuchni japońskiej najczęściej stosowana jest jako dodatek do takich dań jak np. tonkatsu, natto czy oden.
2.5 Sansho
Sansho, choć nieznany w kuchni Europejskiej jest jedną z najpopularniejszych przypraw w Japonii. Sansho jest wykonane z zielonego pieprzu, podobnie używany jak pieprz czarny. Od pieprzu czarnego różni się ostrzejszym smakiem oraz w przeciwieństwie do naszego pieprzu, ma cytrynowy posmak. Przyprawa ta często jest zawarta w mieszankach przypraw takich jak Shichimi Togarashi. Tradycyjnie stosowana do tłustych potraw takich jak np. unagi kabayaki. Przyprawę te również możesz przygotować samemu. Wystarczy, że ziarna zielonego pieprzu (kupisz je tutaj) zmielisz młynku do kawy, blenderze lub moździerzu.
2.5.1 Zielony pieprz dlaczego warto go jeść
Podobnie jak pieprz czarny, pieprz zielony jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. Sansho jest bogatym źródłem wit. A, C i E, witamin z gr. B, cynku, fosforu, fluoru, jodu, magnezu, żelaza czy wapnia. Pieprz zielony jest zalecany przy wzdęciach i nadmiarze gazów jelitowych. Jako cenne źródło antyoksydantów, może okazać się skuteczne w walce z nowotworami.
Jeżeli szukasz pieprzu zielonego znajdziesz go w naszym sklepie internetowym TUTAJ
2.6 Yuzu Kosho (pasta cytrynowa chili)
Inną najpopularniejszą przyprawą, która gości w kuchni japońskiej jest Yuzu Kosho. Pasta ta składa się z trzech składników: skórki i soku z Yuzu (cytrusy pochodzące z Japonii), zielonych papryczek chili oraz soli. W sklepach można ją spotkać w tubkach lub w słoikach Pasta ta tradycyjnie używana jest do wnabe lub japońskiego hotpot. Idealnie nada się również do różnego rodzaju potraw z grilla czy dań na bazie makaronu.
Yuzu Kosho jest bardzo rzadko spotykane w polskich supermarketach. Czy to oznacza, że w Polsce nie możesz używać go w swojej kuchni? Możesz te pastę przygotować samodzielnie.
2.7 Katsuobushi
Kolejna z najpopularniejszych przypraw z Japonii. Katsuobushi, inaczej zwane płatkami Bonito to nic innego, jak płatki wykonane z suszonego i fermentowanego tuńczyka Bonito. Najczęściej dodaje się go podczas przygotowania rosołu dashi. Możesz go również dodać do tofu lub innych dań warzywnych, aby uzyskać smak umami.
2.8 Ponzu (sos cytrusowy)
Ponzu przygotowuje się na bazie soku z dowolnego cytrusa (najczęściej używa się soku z cytryny), sosu sojowego, wina ryżowego oraz dashi. Konsystencją przypomina winegret. Sos cytrusowy idealnie pasuje do gyozy, dań z tofu. Świetnie sprawdzi się również jako marynata do mięs.W Polsce, choć dość mało dostępny bez problemu możesz przygotować go sam.
2.9 Rayu
Rayu to nic innego jak mieszanka oleju sezamowego z czosnkiem, imbirem i chili. Możesz go wykorzystać jako dodatek do tofu, makaronu czy ryżu.
2.10 Aonori
Kolejna z najpopularniejszych przypraw z Japonii. Aonori to nic innego jak suszone płatki wodorostów. Tradycyjnie dodaje się je do takich dań jak takoyaki (potrawa na bazie ciasta i ośmiornicy), okonomiyaki (japońskie placki) czy yakisoba (japońska odmiana smażonego makaronu chow mein z różnymi dodatkami)
2.11 Sos Tonkaktsu
Jest to rodzaj japońskiego sosu. Sos ten charakteryzuje się wyrazistym słodko-kwaśnym smakiem oraz gęstą konsystencją. Idealnie pasuje do każdego rodzaju smażonego jedzenia jak np. Tonkaktsu (smażone na głębokim tłuszczu kotlety wieprzowe w panierce panko). Można go również podawać jako dip do dań na bazie warzyw czy makaronów. Przygotowanie sosu jest banalnie proste. Potrzebujesz jedyni ketchup, sos ostrygowy, sos worcestershire, cukier brązowy i sok z cytryny.
2.12 Shichimi Togarashi
Shichimi Togarashi, nie bez powodu, nazywana jest mieszanką 7 przypraw. Najczęściej składa się ona z Papryczki chili, Sansho (zielony pieprz), skórki pomarańczy, nasion sezamu, maku, suszonych wodorostów oraz mielonego imbiru. Mieszanka ta pasuje praktycznie do wszystkiego. Możesz ją wykorzystać równie do zupy, klusek czy makaronu.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Świat Przypraw