Pieprz zielony , jest bogaty w witaminy C i K, które są silnymi przeciwutleniaczami oraz mogą pomóc w obniżeniu stężenia wolnych rodników i zmniejszeniu ryzyka związanego z uszkodzeniem przez wolne rodniki.
Nie są to jedyne właściwości pro zdrowotne zielonych ziarenek pieprzu. Pozostałe to między innymi:
- poprawia trawienie
- jest bardzo dobrym źródłem sodu
- wspomaga pracę jelit
- jest doskonałym źródłem antyoksydantów
- ma bardzo dużą zawartość błonnika pokarmowego
Pieprz zielony można używać w całości lub posiekany. Doskonale nadaje się jako dodatek w sosach czy dressingach do sałatek. Bardzo dobrze komponuje się z sałatkami ziemniaczanymi oraz makaronami. Wspaniale nadaje się do zrobienia pastay do smarowania na bazie masła.
Owoce pieprzu zielonego są zbierane jako niedojrzałe i stąd ich zielony kolor. Następnie suszone są na powietrzu, liofilizowane lub solankowe. Mają bardzo aromatyczny smak.Charakteryzują się o świeższym, bardziej owocowym posmakiem niż biały lub czarny pieprz, ale nie są tak ostre i cierpkie jak czarny.
Galart wieprzowy jest bardzo dobrym przykładem tego, jak czas zmienia znaczenie jakiegoś jedzenia. W dawnych czasach był on zimowym jedzeniem. Ponieważ gotowanie zajmuje 4-6 godzin, a to nagrzewało kuchnię. To było „słabe” jedzenie. I żywność dla biednych. Dziś wszyscy wiedzą, jak ważny jest kolagen pochodzący z galartu wieprzowego.Czytaj dalej....
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.