Twój koszyk jest pusty ...
1 » 2 » Wegańskie Kushari3

Wegańskie Kushari

Data dodania: 04-11-2021

Wegańskie Kushari

 

Danie wegańskie, egipskie kushari

Co to jest Egipskie Kushari

 

Kushari to narodowe danie Egiptu i bardzo popularne w tym kraju jedzenie uliczne. Składniki są przygotowywane osobno i łączą się na talerzu. Posiłek ten łączy całą spiżarnię w jednym daniu. Na początku możesz się zastanawiać, jak pasują do siebie makaron i ryż, ale jest po prostu super. Musisz spróbować!   Jak przygotować Kushari Przygotowanie poszczególnych składników nie jest za bardzo trudne (gotowanie ryżu, soczewicy, makaronu oraz przygotowanie sosu pomidorowego), ale opanowanie tego wszystkiego na raz jest najprawdopodobniej najtrudniejszą częścią. Jeśli chcesz to trochę ułatwić, użyj prażonej cebuli oraz kupnego sosu pomidorowego co zaoszczędzi Ci trochę czasu.


Składniki :

 

- około 150g soczewicy

- 100g ryżu ( 1 woreczek ) - do przygotowania ryżu będą potrzebne następujące składniki:
- 1 łyżka kminku mielonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
- 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
- 200 ml (1 szklanka) wody
- 200 g ciecierzycy z puszki
- 1 łyżka masła wegańskiego
- olej roślinny do smażenia
- sól morska drobnoziarnista
- pieprz czarny mielony

- Sos pomidorowy - można użyć kupny który przyspieszy przygotowanie dania jeżeli jednak wolisz zrobić go sam, to poniżej lista składników do przygotowania naszej wersji jego:
- 1 główkę cebuli
- 1 łyżeczka chili grys
- 1 liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 całe pomidory
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu z białego wina
- oliwa z oliwek do smażenia
- Sól morska drobnoziarnista

- 150g makaronu rurki

- 20g Cebuli Prażonej - wedle uznania dla smaku i ozdoby


Sposób przygotowania wegetariańskiego Kushari

 

Instrukcje :


1) Przygotuj soczewicę i trzymaj ją w cieple do podania.

2) W misce wymieszaj mielony kminek, słodko-ostrą paprykę, kolendrę , gałkę muszkatołową, cynamon, sól i pieprz czarny. Rozgrzej trochę oleju roślinnego w garnku na średnim ogniu i dodaj ryż i połowę mieszanki przypraw na około. 2-3 minuty. Dodaj wodę i gotuj pod przykryciem, aż ryż będzie gotowy. Około. 5 minut przed upieczeniem ryżu dodaj do garnka odsączoną ciecierzycę i 1 łyżkę masła wegańskiego. Gdy ryż będzie gotowy, użyj widelca, aby go roztrzepać. Następnie trzymaj w cieple aż do podania.

3)Podczas gotowania soczewicy i ryżu przygotuj sos pomidorowy jeżeli nie zdecydowałeś się na użycie kupnego. Oto nasz przepis na jego przygotowanie: cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć cebulę, płatki chili i liść laurowy na średnim ogniu, aż cebula będzie przezroczysta. Zetrzyj czosnek bezpośrednio na patelnię. Dodaj pozostałą mieszankę przypraw którą użyłeś przy gotowaniu ryżu i smaż przez ok. 3-4 minuty. Dodaj pokrojone pomidory, przecier pomidorowy, cukier i ocet winny. Dusić przez ok. 15 minut i rozbić pomidory podczas procesu gotowania . Przed podaniem dopraw solą i czarnym pieprzem dla smaku.

4) Podczas gdy sos się gotuje ugotuj makaron aż będzie al dente.

 

Sposób podania wegańskiego Kushari :


Ryż z ciecierzycą rozłożyć na półmisku do serwowania i posypać makaronem, soczewicą, sosem pomidorowym i cebulą prażoną.


Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl