Gulasz po Niemiecku
Data dodania: 11-03-2022
- 1200 gram karkówki wołowej, pokrojonej w kostkę
- 2 łyżeczki soli himalajskiej drobnej - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 2 szklanki posiekanej cebuli
- 4 ząbki czosnku posiekane
- 1 1/2 łyżki słodkiej papryki - jeżeli nie masz, możesz ja kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ ; opcjonalnie możesz użyć papryki słodkiej wędzonej którą możesz kupić TUTAJ albo mieszanki przypraw teksańska karkówka, którą możesz kupić TUTAJ
- 1 łyżka mąki uniwersalnej
- 1 1/2 szklanki czerwonego wina
- 3 szklanki bulionu bez chemii - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1/4 szklanki pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego kminku ziarno - jeżeli nie masz możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 2 łyżeczki majeranku suszonego - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu - jeżeli go nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 2 liście laurowe - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 3 łyżki natki pietruszki
- 2 średnie marchewki, obrane i i pokrojone na 1/2-calowe kawałki
- 2 średnie papryki, pokrojona w kawałki
- Po pierwsze, do dużej miski włóż wołowinę i wymieszaj z 1 łyżeczką soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Odstaw na 15 minut.
- Po drugie, w dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju na średnim ogniu. Gdy olej zacznie się gotować, dodaj 1/3 kostek wołowiny i zrumień ze wszystkich stron. Wyjmij na talerz i powtórz z pozostałą wołowiną. Ustaw w miarę umiarkowany ogień, aby brązowe kawałki na dnie patelni się nie przypaliły i w razie potrzeby dodaj więcej oleju.
- Po trzecie, zmniejsz ogień do średniego i dodaj cebulę do garnka. Smaż, aż zacznie mięknąć, około 4-5 minut. Dodaj czosnek i smaż, często mieszając, aż zacznie pachnieć, około 1 minuty. Cebulę i czosnek posyp papryką oraz mąką i smaż na średnim ogniu, cały czas mieszając, przez 1 minutę.
- Kolejnym krokiem, jest włożenie zarumienionej wołowiny wraz z z nagromadzanymi sokami do garnka. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez około 2 do 2,5 godziny lub do momentu, gdy wołowina będzie miękka.
- Na koniec dodaj marchewki i paprykę i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną około 20 minut. Jeśli gulasz stanie się zbyt gęsty, dodaj więcej bulionu bez chemii lub wody do rozrzedzenia. (rosół powinien być jak sos). Dopraw według potrzeb, posyp natką pietruszki, następnie przełóż do pojedynczych misek i podawaj!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy
Gulasz po Niemiecku
Kiedy chcesz przygotować gulasz, tradycyjnie myślisz, że jest potrawa węgierska. Niemiecka wersja gulaszu jest pełna smaku który powinieneś spróbować. Tak naprawdę oba są świetne, ale ten obfity niemiecki nie przypomina w ogóle tego węgierskiego. To więcej niż gulasz – to przeżycie i smakuje lepiej, niż potrafię to opisać. To jedno z tych dań, które można jeść po prostu z kromką chleba bądź bułką.
Składniki gulaszu po Niemiecku
- 1200 gram karkówki wołowej, pokrojonej w kostkę
- 2 łyżeczki soli himalajskiej drobnej - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 2 szklanki posiekanej cebuli
- 4 ząbki czosnku posiekane
- 1 1/2 łyżki słodkiej papryki - jeżeli nie masz, możesz ja kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ ; opcjonalnie możesz użyć papryki słodkiej wędzonej którą możesz kupić TUTAJ albo mieszanki przypraw teksańska karkówka, którą możesz kupić TUTAJ
- 1 łyżka mąki uniwersalnej
- 1 1/2 szklanki czerwonego wina
- 3 szklanki bulionu bez chemii - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1/4 szklanki pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego kminku ziarno - jeżeli nie masz możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 2 łyżeczki majeranku suszonego - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu - jeżeli go nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 2 liście laurowe - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 3 łyżki natki pietruszki
- 2 średnie marchewki, obrane i i pokrojone na 1/2-calowe kawałki
- 2 średnie papryki, pokrojona w kawałki
Instrukcja przygotowania gulaszu po niemiecku
- Po pierwsze, do dużej miski włóż wołowinę i wymieszaj z 1 łyżeczką soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Odstaw na 15 minut.
- Po drugie, w dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju na średnim ogniu. Gdy olej zacznie się gotować, dodaj 1/3 kostek wołowiny i zrumień ze wszystkich stron. Wyjmij na talerz i powtórz z pozostałą wołowiną. Ustaw w miarę umiarkowany ogień, aby brązowe kawałki na dnie patelni się nie przypaliły i w razie potrzeby dodaj więcej oleju.
- Po trzecie, zmniejsz ogień do średniego i dodaj cebulę do garnka. Smaż, aż zacznie mięknąć, około 4-5 minut. Dodaj czosnek i smaż, często mieszając, aż zacznie pachnieć, około 1 minuty. Cebulę i czosnek posyp papryką oraz mąką i smaż na średnim ogniu, cały czas mieszając, przez 1 minutę.
- Następnie wlej wino i zagotuj. Zamieszaj i usuń wszystkie brązowe kawałki z dna patelni. Gdy płyn się zagotuje, zmniejsz ogień i dodaj bulionu bez chemii, koncentrat pomidorowy, kminek, majeranek, rozmaryn, liście laurowe, ocet z czerwonego wina, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
- Kolejnym krokiem, jest włożenie zarumienionej wołowiny wraz z z nagromadzanymi sokami do garnka. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez około 2 do 2,5 godziny lub do momentu, gdy wołowina będzie miękka.
- Na koniec dodaj marchewki i paprykę i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną około 20 minut. Jeśli gulasz stanie się zbyt gęsty, dodaj więcej bulionu bez chemii lub wody do rozrzedzenia. (rosół powinien być jak sos). Dopraw według potrzeb, posyp natką pietruszki, następnie przełóż do pojedynczych misek i podawaj!
Smacznego!
Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszą twórczość.
Komentarze (0)
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy