Majeranek największą popularność oraz najszersze zastosowanie uzyskał w przemyśle spożywczym oraz kulinarnym. Jest niezastąpioną przyprawą w kuchni. W wielu najlepszych restauracjach uprawiany jest wraz z innymi ziołami i wykorzystywany bezpośrednio do potraw. Dzięki swojemu niezwykłemu zapachowi, nadaje niezwykły i cudowny aromat mięsom, wędlinom, rybom, a także zupom. Bez tej przyprawy nie można sobie wyobrazić tłustych potraw, jak zupy grochowa, fasolowa, pieczonej baraniny i wieprzowiny, pasztetów, sosów i farszów do drobiu. Lebiodka dobrze łączy się w kompozycjach z tymiankiem, szałwią i rozmarynem, należy tylko pamiętać o silnym korzennym smaku i stosować go z umiarem.
Majeranek ma delikatny, słodki i bardzo przyjemny smak z lekko gorzkawą nutą. Jest zazwyczaj używany jako dodatek do wielu dań mięsnych zwłaszcza w Polsce. Majeranek bardzo dobrze komponuje się w daniach z jagnięciny, wołowiny i cielęciny w połączeniu z pietruszką, koperkiem, bazylią i tymiankiem. Świetne nadaje się do jajek oraz zup i sosów na bazie pomidorów .
Majeranek w medycynie ludowej jest stosowany jako istny "balsam" na układ nerwowy oraz serce. Liczne badania wykazały że, polepsza krążenie krwi. Olejek majerankowy stosuje się między innymi na: kaszel, dolegliwości woreczka żółciowego, skurcze żołądka i zaburzenia trawienia, depresję, zawroty głowy, migreny, nerwowe bóle głowy, nerwobóle, paraliż, kaszel, katar
Majeranek można jeść na surowo ale trzeba pamiętać że, jest bardziej aromatyczny po wysuszeniu. Podobnie jak oregano, jest często używany do przybrania sałatek, zup i dań mięsnych.
Kiedy nie masz ani świeżego, ani suszonego majeranku, najbliższym substytutem tego zioła jest oregano. Zioła są spokrewnione i mają podobny profil smakowy. Jednak smak oregano jest silniejszy. Użyj dwóch trzecich tego ilości oregano zamiast majeranku, aby nie przytłaczał on twojego przepisu. Świeże oregano najlepiej byłoby zastąpić świeżym majerankiem, a suszone oregano suszonym majerankiem. W obu przypadkach użyj jednej trzeciej mniej. Majeranek jest słodszy i łagodniejszy niż oregano, ma sosnowy i cytrusowy smak. Oba pochodzą z rodzaju Origanum i należą do rodziny miętowych.
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni , spróbuj zastąpić majeranek w swoim przepisie taką samą ilością szałwii, tymianku, cząbru lub bazylii. Jeśli twój przepis wymaga świeżego majeranku, pierwszym wyborem powinien być świeży zamiennik. Jeśli wymaga suszu, użyj suszonego substytutu.
Olejek majerankowy stosuje się na kaszel, dolegliwości woreczka żółciowego, skurcze żołądka i zaburzenia trawienia, depresję, zawroty głowy, migreny, nerwowe bóle głowy, nerwobóle, paraliż, kaszel, katar; i jako „pigułka na wodę”. Majeranek jest bardzo przydatnym produktem i powinien znajdować się w każdej kuchni nie ważne czy to w postaci suszonej, liści czy nawet olejku.
Kiedy chcesz przygotować gulasz, tradycyjnie myślisz, że jest potrawa węgierska. Niemiecka wersja gulaszu jest pełna smaku który powinieneś spróbować. Tak naprawdę oba są świetne, ale ten obfity niemiecki nie przypomina w ogóle tego węgierskiego. To więcej niż gulasz – to przeżycie i smakuje lepiej, niż potrafię to opisać. To jedno z tych dań, które można jeść po prostu z kromką chleba bądź bułką. Czytaj dalej....
Witaminy | IU | RDS
% |
Minerały | IU | RDS
% |
Witamina A | 121 IU | 2% | Wapń | 29.9 mg | 3% |
Witamina C | 0.8 mg | 1% | Żelazo | 1.2 mg | 7% |
Witamina K | 9.3 mcg | 12% | Magnez | 5.2 mg | 1% |
Folian | 4.1 mcg | 1% | Fosfor | 4.6 mg | 0% |
Niacyna | 0.1 mg | 0% | Potas | 22.8 mg | 1% |
Cholina | 0.7 mg | - | Sód | 1.2 mg | 0% |
Mangan | 0.1 mg | 4% | |||
Selen | 0.1 mcg | 0% |
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.