Twój koszyk jest pusty ...
1 » 2 » Płatki Drożdżowe Nieaktywne Substytuty 3

Płatki Drożdżowe Nieaktywne Substytuty

Data dodania: 29-08-2022

Płatki Drożdżowe Nieaktywne Substytuty

 

Płatki Drożdżowe Nieaktywne Substytuty Spis Treści

1. Wstęp


1.1 Co to są płatki drożdżowe nieaktywne?


1.2 Czy mogę używać skrobi kukurydzianej zamiast płatków drożdżowych nieaktywnych?


1.3 Czy mogę używać mąki zamiast płatków drożdżowych nieaktywnych?


2. Drożdże piwne


3. Ekstrakt z drożdży


4. Sos sojowy


5. Pasta miso


6. Aminos kokosowy


7. Orzechy nerkowca


8. Suszone lub smażone płatki cebuli


9. Grzyby suszone


10. Mąka z ciecierzycy


11. Wegański parmezan

 

1. Płatki drożdżowe nieaktywne - wstęp

 

Płatki drożdżowe nieaktywne są świetnym substytutem sera w potrawach roślinnych, ale co się dzieje, gdy nie masz ich pod ręką? Poniżej przedstawiamy, 10 najlepszych odżywczych substytutów płatków drożdżowych nieaktywnych. Drożdże odżywcze to jeden z tych popularnych wegańskich składników żywności, które stały się łatwiej dostępne w ciągu ostatnich kilku lat. To dobra rzecz, biorąc pod uwagę, jak trudno jest uchwycić wyjątkowy smak serowo-orzechowy drożdży odżywczych przy użyciu innej wegańskiej alternatywy. Na szczęście w tych czasach, istnieją pewne substytuty. Wiele z nich to podstawowe produkty w typowym wegańskim domu, a wszystkie są dostępne w lokalnych sklepach ze zdrową żywnością.

Płatki drożdżowe nieaktywne zyskały popularność w społeczności wegańskiej ze względu na wyjątkową zdolność do naśladowania pikantnego smaku sera. Ta wegańska alternatywa oferuje również szereg korzyści zdrowotnych, które sprawiają, że jest szczególnie pożądana. W rzeczywistości jest to jedno z niewielu niezawodnych źródeł witaminy B12 w pożywieniu niezwierzęcym.

 

1.1 Co to są płatki drożdżowe nieaktywne?

 

Płatki drożdżowe nieaktywne to produkt otrzymywany z drożdży hodowanych w pożywce o wysokiej zawartości cukru, a następnie dezaktywowanych i suszonych. Składniki odżywcze dodawane do kultury, a czasem w trakcie procesu suszenia, nadają temu produktowi unikalny profil odżywczy, który czyni go zdrowym i smacznym dodatkiem do diety wegańskiej ale i nie tylko. Nooch (inna nazwa płatków drożdżowych nieaktywnych) ma niską zawartość tłuszczu i węglowodanów oraz jest doskonałym źródłem białka. W przeciwieństwie do drożdży piwnych, które są produktem ubocznym warzenia piwa, nooch jest produkowany specjalnie do użytku jako przyprawa. Oznacza to, że smak jest najważniejszym aspektem jego tworzenia i może nieznacznie różnić się w zależności od marki. Płatki drożdżowe nieaktywne mogą być używane jako posypka do warzyw gotowanych na parze, makaronów i słonych przekąsek. Jest również powszechnym składnikiem sosów bezmlecznych i pikantnych wegańskich przepisów.
 

1.2 Czy mogę używać skrobi kukurydzianej zamiast płatków drożdżowych nieaktywnych?

 

Nie, skrobia kukurydziana nie jest dobrym substytutem płatków drożdżowych nieaktywnych. Chociaż ten żółty proszek może wyglądać podobnie do sproszkowanego noocha, profil smakowy jest zupełnie inny. Dodatkowo skrobia kukurydziana jest silnym zagęszczaczem. Podczas gdy płatki drożdżowe nieaktywne mają lekki efekt zagęszczenia w sosach, skrobia kukurydziana szybko wchłonie cały płyn z przepisu, powodując intensywną zmianę tekstury.

 

1.3 Czy mogę używać mąki zamiast płatków drożdżowych nieaktywnych?

 

Nie, mąka nie jest dobrym substytutem płatków drożdżowych nieaktywnych. Podobnie jak skrobia kukurydziana, mące brakuje smaku nooch. Mąka migdałowa zapewnia orzechowość i może być używana w szczyptę, ale większość mąki zbożowej nie zapewni odpowiedniej konsystencji lub smaku do Twojego przepisu gdy są traktowane jako substytut.

 

2. Płatki drożdżowe nieaktywne substytut - Drożdże piwne

 

Zarówno drożdże piwne, jak i drożdże odżywcze są wytwarzane z gatunku drożdży o nazwie Saccharomyces cerevisiae. Więc już na tej podstawie można wnioskować, że jeden byłby przyzwoitym substytutem drugiego. Chociaż drożdże odżywcze są produkowane specjalnie do użytku jako składnik żywności, drożdże piwne są w rzeczywistości produktem ubocznym procesu warzenia piwa. Z tego powodu te suszone drożdże mają wyczuwalny piwny smak i lekko gorzki smak. Ale, podobnie jak płatki drożdżowe, dobrze radzi sobie z zagęszczaniem sosów. Z tego powodu drożdże piwne są naszą rekomendacją numer jeden do stosowania jako odżywczy zamiennik drożdży w serowych wegańskich sosach.

 

3. Płatki drożdżowe nieaktywne substytut - Ekstrakt z drożdży

 

Innym produktem drożdżowym, który działa dobrze, gdy jesteś pozbawiony drożdży odżywczych, jest ekstrakt drożdżowy, znany również jako marmite lub vegemit. Ten ciemnobrązowy krem ​​do smarowania jest najczęściej używany w Wielkiej Brytanii i Australii, ale można go znaleźć w niektórych supermarketach w USA. Podobnie jak suszone drożdże piwowarskie, ekstrakt drożdżowy jest produktem ubocznym warzenia piwa. Ale w przeciwieństwie do drożdży piwnych ma bardziej pikantny smak i mniej gorzkich nut. Ponieważ jest dostępny tylko w postaci lepkiej, nadającej się do smarowania, nie jest dobrym rozwiązaniem do przybrania potraw. Ale doskonale sprawdza się jako odżywcza alternatywa dla płatków drożdżowych nieaktywnych w przepisach i sosach.

 

4. Płatki drożdżowe nieaktywne substytut - Sos sojowy

 

Sos sojowy od dawna słynie jako wegetariański wzmacniacz smaku, podobnie jak płatki drożdżowe nieaktywne.Oczywiście sos sojowy ma również potężną dawkę słonego smaku, którego nie mają płatki drożdżowe. Używając go w przepisie, można to łatwo przezwyciężyć, po prostu zmniejszając ilość dodawanej soli. Będziesz musiał także użyć w przepisie o połowę mniej sosu sojowego niż płatków drożdżowych nieaktywnych ze względu na jego mocniejszy smak.

 

5. Płatki drożdżowe nieaktywne substytut - Pasta miso

 

Pasta Miso to kolejny substytut płatków drożdżowych nieaktywnych, pochodzi on z kultury azjatyckiej. Ta lepka pasta jest wytwarzana ze sfermentowanych ziaren soi, co oznacza również, że zawiera potężną dawkę probiotyków i jest dobrym źródłem witaminy K.
Wszystkie rodzaje past miso mają ten charakterystyczny smak umami, ale biała pasta miso jest najlepszym wyborem do zastąpienia płatków drożdżowych. Ma bardziej orzechowy profil smakowy i łagodniejszy smak. Podobnie jak w sosie sojowym, smak umami w miso jest znacznie bardziej skoncentrowany niż w nooch, więc w przepisie potrzebujesz tylko jednej trzeciej takiej ilości.

 

6. Płatki drożdżowe nieaktywne substytut - Aminos kokosowy

 

Aminosy kokosowe to płynny dodatek smakowy, który wygląda bardzo podobnie do sosu sojowego. Ale nie ma aż tak słonego smaku jak lepiej znana przyprawa i ma lekko słodką nutę. Podobnie jak płatki drożdżowe nieaktywne, ma wyjątkowy orzechowo-pikantny smak, dzięki czemu jest przyzwoitym wegańskim substytutem. Jeśli stosujesz ograniczoną dietę lub masz alergie pokarmowe, aminokwasy kokosowe to dobry wybór. Ta żywność nie zawiera glutenu, soi i drożdży. Jest wytwarzany ze sfermentowanego soku z drzewa kokosowego i zawiera dużą ilość aminokwasu, glutaminianu, który nadaje mu charakterystyczny smak umami. Ponieważ jest płynem, najlepiej nadaje się do stosowania w sosach i przepisach. Smak nie jest tak intensywny jak inne z tej listy, ale dodatkowa słodycz i słoność oznaczają, że powinieneś zacząć oszczędnie i zwiększać w razie potrzeby.

 

7.Płatki drożdżowe nieaktywne substytut - Orzechy nerkowca

 

Jeśli kiedykolwiek robiłeś wegański sos serowy, to wiesz, jak dobrze komponują się ze sobą orzechy nerkowca i płatki drożdżowe. Ten pożywny orzech zapewnia sosowi kremową konsystencję, a jednocześnie zapewnia mocną dawkę orzechowego smaku. Kiedy zabraknie Ci drożdży odżywczych, orzechy nerkowca można wykorzystać do stworzenia przyzwoitej polewki na makaron, warzyw gotowanych na parze i nie tylko. Używając ich samodzielnie, uzyskasz orzechową nutę i odrobinę dodatkowego chrupania. Używane ze sproszkowanym czosnkiem, drożdżami piwnymi i odrobiną soli, dają coś podobnego do substytutu parmezanu, który zwykle robi się z noochem.

 

8. Płatki drożdżowe nieaktywne substytut - Suszone lub smażone płatki cebuli

 

Płatki Drożdżowe Nieaktywne Substytuty Smażone płatki cebuli mogą być świetnym substytutem tych przepisów gdzie są potrzebne płatki drożdżowe nieaktywne. Te chrupiące płatki mają odpowiednią konsystencję, aby zastąpić nooch i tonę tej pikantnej dobroci. Ale również pakują sporą ilość tłuszczu i przez to wymagają dodatkowego czasu na przygotowanie. Możesz również użyć suszonych płatków cebuli. Ponownie, konsystencja jest prawie właściwa i otrzymujesz pikantny aspekt cebuli. Jeżeli nie masz w swojej spiżarni suszonych płatków cebuli - możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

 

9. Płatki drożdżowe nieaktywne substytut - Grzyby suszone

 

Grzyby mogą wydawać się dziwnym wyborem dla substytutu nooch, ale nie zapominaj, że podobnie jak drożdże, grzyby są rodzajem grzyba. Cztery rodzaje grzybów, które najlepiej sprawdzają się zamiast płatków drożdżowych nieaktywnych to borowiki, ostrygi, shiitake i kurki. Każdy z nich ma wyraźny smak ziemi, który można znaleźć również w nooch. Ogólny efekt jest bardziej bulionowy lub mięsny niż serowy, co w niektórych sytuacjach działa lepiej niż w innych.Możesz kupić wstępnie wysuszone grzyby lub samemu je wysuszyć. W obu przypadkach użyj młynka do kawy, aby zmielić je na proszek przed dodaniem ich do przepisu zamiast nooch.

 

 

10. Płatki drożdżowe nieaktywne substytut - Mąka z ciecierzycy

 

Podobnie jak płatki drożdżowe nieaktywne, mąka z ciecierzycy zawiera witaminy z grupy B i białko. W sproszkowanej formie doskonale oddaje również fakturę sproszkowanego noocha. To, czego brakuje w mące z ciecierzycy, to serowy smak. Zrumienienie mąki przed użyciem pomoże wydobyć nutę tego pikantności i dużo orzechowych i ziemistych odcieni. Zmieszanie przyrumienionego proszku z odrobiną cebuli w proszku i drożdżami piwnymi tworzy bardzo delikatny dodatek na makaron, popcorn i inne pikantne przekąski i dania.

 

11. Płatki drożdżowe nieaktywne substytut - Wegański parmezan

 

Kiedy płatki drożdżowe nieaktywne po raz pierwszy szturmem podbił wegański świat, komercyjny ser wegański wciąż był stosunkowo trudny do znalezienia w jakimkolwiek sklepie. Obecnie istnieje tak wiele marek serów wegańskich, że znalezienie wegańskiego parmezanu jest prawie tak proste, jak znalezienie płatków drożdżowych nieaktywnych. Bardziej niż standardowe sery wegańskie, wegański parmezan ma tę lekką goryczkę i wyjątkowo pikantny smak, który stanowi świetny substytut. Działa całkiem przyzwoicie w wielu przepisach na sos serowy.

 

Jeżeli szukacie państwo płatków drożdżowych nieaktywnych - zapraszamy do naszego sklepu internetowego TUTAJ

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach. Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych na wskazany przeze mnie adres e-mail
 

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl