Pasta Gochujang - Jak zrobić ostrą koreańską paste?
Pasta Gochujang
Co to jest pasta gochujang?
Gochujang to czerwona pasta zrobiona z mielonych papryczek chili i charakteryzuje się wymieszaniem wszystkich smaków. Jest ona zarówno pikantna, trochę słodka i ma przyjemny kopniak ciepła. Pasta Gochujang ma wiele zastosowań w kuchni koreańskiej. Dodaje się ją do zup i gulaszu, nakłada na miski ryżowe czy używa do nacierania mięsa. Z pasty wychodzi też bardzo dobry sos o tej samej nazwie i równie łatwo go przygotować. Kiedy masz już ją gotową praktycznie bardzo łatwo idzie przemienić ją w sos gochujang.
Składniki pasty gochujang
- 100 g wody
- 100 g płatków papryki chili grys - możesz zakupić je w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 2 łyżki pasty sojowej lub mąki sojowej
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka soli morskiej drobnoziarnistej - możesz zakupić je w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 5 łyżek erytrytolu lub cukru
- 2 łyżki wina do gotowania
Instrukcje w przygotowaniu pasty gochujang
- Po pierwsze, w szklanej misce dodaj wodę, sos rybny, erytrytol i pastę sojową.Dobrze wymieszaj trzepaczką
- Po drugie, dodaj płatki papryczki chili i wszystko dobrze wymieszaj, aż prawie nie będzie grudek. Następnie dodaj sól morską. Również dobrze je wymieszaj.
- W tej chwili możesz sprawdzić smak i gęstość Gochujang. Swobodnie możesz dodać kilka składników do swojego gustu jeśli uważasz to za stosowne.
- Na koniec dodaj wina do gotowania i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Przechowuj Gochujang w hermetycznym słoiku.
Pozwól Gochujangowi trochę poleżeć przez 2-3 dni w lodówce lub w chłodnej temperaturze, zanim użyjesz go, aby uzyskać jeszcze więcej aromatu i smaku. Jeśli jesteś weganinem, użyj sosu sojowego zamiast sosu rybnego. To też działa.
Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszą twórczość.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy