Smażona Golonka
Smażona Golonka
Smażona golonka wieprzowa to w gruncie rzeczy tradycyjny bawarski przepis, ale jak wiadomo jest bardzo popularny w innych regionach i krajach na całym świecie. Nasz przepis na smażoną mięso z przyprawą do golonki doskonale wkomponowuje się w klimat Bawarii. Chrupiące smażone mięso golonki, które doskonale smakuje i nasyci nie jednego smakosza.
Składniki potrzebne do przygotowania golonki smażonej
- 7 sztuk ząbków czosnku
- 1 łyżeczka kminku - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 7 szt. liści laurowych - możesz je kupić w naszym sklepie TUTAJ
- 2 szt goździków - jeżeli nie masz możesz je kupić TUTAJ
- 3 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej - znajdziesz ją TUTAJ
- 2 łyżeczki jagód jałowca
- zamiast kminku, liścia laurowego, goździków, soli morskiej oraz jagód jałowca możesz użyć naszej przyprawy do golonki
- 2,3 kg golonki wieprzowej
- 6 litrów wody
- 3 kawałki cebuli
Przepis - jak przygotować smażoną golonkę
- Pierwszym krokiem jaki musisz zrobić to, obrać i przekroić na pół ząbki cebuli i czosnku, a następnie przelać wodę do dużego rondla.
- Kolejny krokiem jest to że, do wody musisz dodać cebulę i ząbki czosnku wraz ze wszystkimi przyprawami ( lub przyprawa do golonki ).
- Następnie, na chwilę zagotuj wodę, włóż golonkę do wody i odstaw na około 90 minut. Woda nie powinna się już gotować.
- Na koniec, rozgrzej piekarnik do 180°C. Golonkę wyciągnij z wody i osusz. Zacznij ją piec w piekarniku przez godzinę, aż będzie chrupiąca.
Smacznego
Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszą twórczość.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy