Przyprawa do golonki to starannie skomponowana mieszanka wyselekcjonowanych składników, które nadadzą Twojej potrawie wyjątkowy smak i aromat. Nasza unikalna receptura łączy tradycyjne przyprawy i zioła, idealne do przygotowania soczystej i aromatycznej golonki. Każdy składnik został dobrany z najwyższą starannością, aby zapewnić harmonijny i pełen smak.
Skład:
Sprawdź odczyt powyżej 75 ° C za pomocą termometru do mięsa. Podnieś temperaturę piekarnika do 230 ° C - 250 ° C na kolejne 5-10 minut, aby skórka golonki stała się chrupiąca, aż stanie się ciemno-złoto-brązowa. Wtedy golonka jest ugotowana.
Golonka jest daniem bardzo znanym w Polsce, które bardzo często gości na naszych stołach. Sekretem pysznej golonki jest jej odpowiednie doprawienie. Firma Marco Polo proponuje kompozycje przypraw która spowoduje że każda golonka będzie miała wspaniały i niezapomniany smak.
Większość golonek wieprzowych, które znajdziesz w sklepie ma około 1- 1,5 kilograma, czasem nawet i więcej. Ten rozmiar z łatwością nakarmi dwie osoby. Używając do tego naszej przyprawy do golonki zaznasz przy tym na pewno niezapomnianych przeżyć kulinarnych.
Wywar z golonki jest bardzo aromatyczny. Można go użyć jako płyn do duszenia lub jako baza do sosów, gulaszu i dań z fasoli. Kolejnym zastosowaniem jest dodanie do niego odrobiny sosu sojowego i mirin, dzięki czemu powstanie aromatyczna zupa ramen. Jednym z popularniejszych zastosowań wywaru z golonki jest dodawanie go do zup w celu wzmacniania smaku.
Jeśli chcesz kupić świeżą golonkę, przed jej zjedzeniem należy ją utwardzić kombinacją soli i soli peklującej. Peklowanie golonki solą nasyca mięso solą i usuwa część wilgoci, koncentrując smak mięsa. Specjalistyczne sklepy mięsne mogą mieć świeże golonki, w przeciwnym razie używaj już golonek solonych, przeskakując od razu do etapu gotowania. Jeżeli jednak kupisz wersje nie soloną rozpuść 1/2 szklanki soli i 1 1/2 łyżeczki soli peklującej na litr wody. Przykryj golonkę schłodzoną solanką w niereaktywnej misce lub zamykanych plastikowych torebkach. Przechowuj w lodówce przez co najmniej 24 godziny do pięciu dni. Im dłużej golonka będzie w solance, tym będzie bardziej słona
Co jest lepsze golonka z podudzia tylnego czy przedniego? Na zwierzę przypada cztery podudzia: dwie podudzia i dwie podudzia, czyli odpowiednio dolne części przednich i tylnych nóg zwierzęcia. Tylne podudzia są generalnie cenione nad grzbiecie, ponieważ są nieco bardziej mięsiste, ale generalnie oba są równie smaczne.
Czy zdrowe jest jedzenie skóry z golonki? Skórki wieprzowe nie są dobrym źródłem witamin i minerałów. Skórki wieprzowe nie zawierają węglowodanów. Zawierają dużo tłuszczu i białka, co czyni je popularnymi wśród osób stosujących diety niskowęglowodanowe, takie jak dieta Atkinsa, dieta keto lub paleo.
Przyprawa do golonki to wszechstronna mieszanka, która doskonale sprawdzi się w różnych zastosowaniach kulinarnych. Oto kilka sposobów, jak można wykorzystać ją w kuchni:
Przygotowanie golonki:
Zupy i buliony:
Gulasze i potrawki:
Marynaty:
Dania jednogarnkowe:
Dodatki do dań:
Dzięki tej uniwersalnej mieszance Twoje dania nabiorą nowego wymiaru smakowego, zachwycając zarówno domowników, jak i gości!
Golonka w piwie jest to bardzo popularne danie w krajach niemiecko języcznych a zwłaszcza w Bawarii. Te potężne kawałki pieczonej golonki, zwane po niemiecku Schweinshaxen, są stałym elementem pubów i piwiarni w Monachium i tej części Niemiec, a także w pobliskiej Austrii. Zawsze podawana w kałuży ciemnego i słodowego sosu piwnego, golonka wieprzowa jest uwielbiana przez Niemców za soczyste, bogate w usta mięso z kością, a wszystko owinięte w pochwę ze złocistym trzaskiem, która pęka pod nożem. Poniżej przedstawiamy Państwu przepis na przepyszną golonkę w piwie. Będziesz zachwycony tym wspaniałym przepisem. Czytaj dalej....
Smażona golonka wieprzowa to w gruncie rzeczy tradycyjny bawarski przepis, ale jak wiadomo jest bardzo popularny w innych regionach i krajach na całym świecie. Nasz przepis na smażoną mięso z przyprawą do golonki doskonale wkomponowuje się w klimat Bawarii. Chrupiące smażone mięso golonki, które doskonale smakuje i nasyci nie jednego smakosza. Czytaj dalej....
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.