Charakterystyka kuchni Skandynawskiej
Kuchnia Skandynawska
Kuchnia skandynawska charakterystyka
Kuchnia skandynawska obejmuje skandynawskie narody Danii, Szwecji, Norwegii, Finlandii i Islandii. Niektóre korzenie tej kuchni sięgają czasów Wikingów, a wiele z nich wciąż znajduje się na stołach w podobnej formie. Jak opisać tradycyjną kuchnie skandynawską? Tradycyjna kuchnia skandynawska charakteryzuje się różnorodnością prostych, ale klasycznych profili smakowych, które w połączeniu dają obfite i satysfakcjonujące posiłki. Wysoce rozpoznawalną cechą kuchni skandynawskiej jest preferowanie metod gotowania, takich jak konserwowanie, suszenie, wędzenie, solenie i marynowanie. Techniki te opierają się na solidnym rozumowaniu dotyczącym ich długiego, mroźnego sezonu zimowego. W starożytności Wikingowie wykorzystywali takie metody gotowania, aby zapewnić sobie przetrwanie w zimnych porach roku.
Popularne składniki używane w kuchni skandynawskiej
- Duża różnorodność mięsa, w tym wieprzowina, drób, cielęcina, wołowina, a także dzikie ptactwo. Trzeba też wspomnieć o występujących w tamtej kuchni mało popularnych w Polsce mięsach zwierząt naturalnie występujących w Skandynawii które tez pojawiają się na ich stołach. Są to łosie, jelenie, niedźwiedzie, konie, a nawet wieloryby
- Owoce można jak i ryby ze względu na dużą dostępność wód w regionie są naturalnie występującą żywnością w Skandynawii. Co za tym idzie używane są do tego rodzaju dań różne mieszanki przyprawowe. Według nas najlepszą jest tradycyjna z dodatkiem skórki cytryny o pospolitej nazwie przyprawa skandynawska.
- Jeżeli chodzi o pieczywo to najczęściej używane w domach jest mrożone, na świeżo pieczone w piekarnikach.
- Owoce i warzywa w kuchni to ze względu na pogodę, głównie konserwy i marynaty.
- Nabiał: sery i kremy oraz mleko fermentowane.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Świat Przypraw