Twój koszyk jest pusty ...
1 » 2 » Charakterystyka kuchni Kaukaskiej 3

Charakterystyka kuchni Kaukaskiej

Data dodania: 21-10-2021

Charakterystyka Kuchni Kaukaskiej

 

Dania kaukazu, charakterystyka kuchni kaukaskiej

Kuchnia Kaukaska


Znawcy walorów kulinarnych, którzy zasmakowali się w tradycyjnej kuchni śródziemnomorskiej lub perskiej, znajdą na Kaukazie pewne znajome rzeczy: bogactwo świeżych produktów, harmonię pikantnych i słodkich potraw mięsnych i zbożowych. Co najważniejsze głęboką, pachnącą i niezbędną wszechobecną miłość do chleba. Stosunkowo niepozorna kieszeń świata znana jako Kaukaz, składająca się zazwyczaj z trzech krajów – Gruzji, Armenii i Azerbejdżanu .Jest otoczona przez Morze Czarne i Kaspijskie, graniczy jako region z Turcją, Iranem i Rosją. Jest usiany jednym z najwspanialszych łańcuchów górskich na świecie, szczyci się dziewięcioma z jedenastu stref klimatycznych świata i ożywia przekrój Europy i Azji, zupełnie inny niż nigdzie indziej na Ziemi. Chociaż krajobrazy, zwyczaje i kultura są wystarczającym powodem do odwiedzenia, nigdzie prawdziwy charakter regionu nie jest bardziej widoczny niż w jego charakterystycznych tradycjach kulinarnych.

 

Tradycyjne dania ormiańskie

 

Kuchnia ormiańska jest jedną z najstarszych w regionie Kaukazu Południowego. Dominują tu pożywne dania mięsne. Fakt ten ma swoje historyczne wytłumaczenie: w starożytności Ormianie musieli przetrwać mroźne zimy wysoko w górach, dlatego musieli przygotowywać wysokokaloryczne, satysfakcjonujące posiłki. Niemniej jednak istnieją również świetne dania dla wegetarian bogate w szereg ziół z Kaukazu. Uniwersalną mieszankę nadającą danią smak tamtych rejonów kulinarnych znajdziecie Państwo TUTAJ

 

Tradycyjne dania gruzińskie

 

Gruzja znana jest również z obfitych i pysznych potraw. Od dawna uważana jest za miejsce które musi odwiedzić każdy smakosz kulinarny na świecie największych na świecie.
 

Tradycyjne dania z Azerbejdżanu

 

Ten magiczny orientalny kraj zachwyca żywymi kolorami i oszałamiającymi aromatami szafranu. Kuchnia Azerbejdżanu ma wiele wspólnego z tradycyjną kuchnią krajów sąsiednich: Armenii, Gruzji, Turcji i Iranu.


Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl