Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Świat Przypraw » Charakterystyka kuchni Kaukaskiej

Charakterystyka kuchni Kaukaskiej

Data dodania: 21-10-2021

Charakterystyka Kuchni Kaukaskiej

 

Dania kaukazu, charakterystyka kuchni kaukaskiej

Kuchnia Kaukaska


Znawcy walorów kulinarnych, którzy zasmakowali się w tradycyjnej kuchni śródziemnomorskiej lub perskiej, znajdą na Kaukazie pewne znajome rzeczy: bogactwo świeżych produktów, harmonię pikantnych i słodkich potraw mięsnych i zbożowych. Co najważniejsze głęboką, pachnącą i niezbędną wszechobecną miłość do chleba. Stosunkowo niepozorna kieszeń świata znana jako Kaukaz, składająca się zazwyczaj z trzech krajów – Gruzji, Armenii i Azerbejdżanu .Jest otoczona przez Morze Czarne i Kaspijskie, graniczy jako region z Turcją, Iranem i Rosją. Jest usiany jednym z najwspanialszych łańcuchów górskich na świecie, szczyci się dziewięcioma z jedenastu stref klimatycznych świata i ożywia przekrój Europy i Azji, zupełnie inny niż nigdzie indziej na Ziemi. Chociaż krajobrazy, zwyczaje i kultura są wystarczającym powodem do odwiedzenia, nigdzie prawdziwy charakter regionu nie jest bardziej widoczny niż w jego charakterystycznych tradycjach kulinarnych.

 

Tradycyjne dania ormiańskie

 

Kuchnia ormiańska jest jedną z najstarszych w regionie Kaukazu Południowego. Dominują tu pożywne dania mięsne. Fakt ten ma swoje historyczne wytłumaczenie: w starożytności Ormianie musieli przetrwać mroźne zimy wysoko w górach, dlatego musieli przygotowywać wysokokaloryczne, satysfakcjonujące posiłki. Niemniej jednak istnieją również świetne dania dla wegetarian bogate w szereg ziół z Kaukazu. Uniwersalną mieszankę nadającą danią smak tamtych rejonów kulinarnych znajdziecie Państwo TUTAJ

 

Tradycyjne dania gruzińskie

 

Gruzja znana jest również z obfitych i pysznych potraw. Od dawna uważana jest za miejsce które musi odwiedzić każdy smakosz kulinarny na świecie największych na świecie.
 

Tradycyjne dania z Azerbejdżanu

 

Ten magiczny orientalny kraj zachwyca żywymi kolorami i oszałamiającymi aromatami szafranu. Kuchnia Azerbejdżanu ma wiele wspólnego z tradycyjną kuchnią krajów sąsiednich: Armenii, Gruzji, Turcji i Iranu.



 

Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszą twórczość.
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Świat Przypraw
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu