Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Przepisy » Kurczak 5 smaków

Kurczak 5 smaków

Data dodania: 12-02-2022

Kurczak 5 Smaków

 

Kurczak 5 smaków - kuchnia orientalna

Szybki w przygotowaniu kurczak 5 smaków to słodko-pikantne danie z idealnie karmelizowanym sosem. Karmelizowana cebula i sos w tym przepisie to coś przepysznego. W kleistym słodko-ostrym sosie panierowanym kurczak smakuje bardzo dobrze. Możesz skosztować wspaniałego sosu w każdym kęsie. Bardzo dobrze komponuje się z ryżem. Możesz dostosować przyprawy i sos według własnych preferencji.

 

Co zawiera chińska przyprawa 5 smaków?

 


Przyprawa pięciu smaków to mieszanka mielonego anyżu, goździków, chińskiego cynamonu, pieprzu białego i nasion kopru włoskiego. Może również zawierać imbir, gałkę muszkatołową, kardamon, suszoną skórkę mandarynki lub galangal, w zależności od przepisu. Przyprawę tą potrzebną do przygotowania kurczaka 5 smaków można obecnie znaleźć nawet w zwykłych sklepach spożywczych, dzięki czemu jest to łatwy przepis do wykonania, nawet jeśli nie masz w pobliżu chińskiego rynku.

 

 

Składniki


-  2 łyżki oleju
 
-  2 suche czerwone papryczki chilli strąk - jeżeli nie masz możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

-  1 średnia cebula grubo posiekana

-  2 łyżeczki czosnku mielonego

- 1 łyżka imbiru mielonego - jeżeli nie masz możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego

- 2 łyżki miodu

- ½ łyżeczki chińskich pięciu przypraw w proszku - jeżeli nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
   
- 500 g pierś kurczaka bez kości pokrojona w kostkę
   
- 1,5 łyżki sosu rybnego
   
- Sól i pieprz według smaku
   
- Zielona cebula dymka do dekoracji

 

Instrukcje

 

- Po pierwsze, do woku lub dużej patelni nalej olej. Gdy olej będzie gorący, dodaj suche czerwone chili strąk, a następnie posiekaną cebulę. Podsmaż cebulę na średnim ogniu, aż będą wyglądać miękko i zaczną brązowieć.
  
- Po drugie, dodaj posiekany czosnek, mielony imbir, miód, sos sojowy oraz przyprawę pięciu smaków. Wymieszaj i gotuj przez 1-2 minuty.
  
- Po trzecie, dodaj posiekaną pierś z kurczaka. Dobrze wymieszaj wszystko. Gotuj na średnim ogniu, aż kurczak będzie ugotowany i dobrze pokryty sosem.

- Na koniec, dopraw sosem rybnym, solą i pieprzem według uznania. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 30 sekund. Do tej pory sos powinien być ładnie skarmelizowany i lepki.

 

- Podczas serwowania udekoruj posiekaną zieloną cebulką.

 

Smacznego

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu