Kurczak 5 smaków
Kurczak 5 Smaków
Szybki w przygotowaniu kurczak 5 smaków to słodko-pikantne danie z idealnie karmelizowanym sosem. Karmelizowana cebula i sos w tym przepisie to coś przepysznego. W kleistym słodko-ostrym sosie panierowanym kurczak smakuje bardzo dobrze. Możesz skosztować wspaniałego sosu w każdym kęsie. Bardzo dobrze komponuje się z ryżem. Możesz dostosować przyprawy i sos według własnych preferencji.
Co zawiera chińska przyprawa 5 smaków?
Przyprawa pięciu smaków to mieszanka mielonego anyżu, goździków, chińskiego cynamonu, pieprzu białego i nasion kopru włoskiego. Może również zawierać imbir, gałkę muszkatołową, kardamon, suszoną skórkę mandarynki lub galangal, w zależności od przepisu. Przyprawę tą potrzebną do przygotowania kurczaka 5 smaków można obecnie znaleźć nawet w zwykłych sklepach spożywczych, dzięki czemu jest to łatwy przepis do wykonania, nawet jeśli nie masz w pobliżu chińskiego rynku.
Składniki
- 2 łyżki oleju
- 2 suche czerwone papryczki chilli strąk - jeżeli nie masz możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1 średnia cebula grubo posiekana
- 2 łyżeczki czosnku mielonego
- 1 łyżka imbiru mielonego - jeżeli nie masz możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- ½ łyżeczki chińskich pięciu przypraw w proszku - jeżeli nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 500 g pierś kurczaka bez kości pokrojona w kostkę
- 1,5 łyżki sosu rybnego
- Sól i pieprz według smaku
- Zielona cebula dymka do dekoracji
Instrukcje
- Po pierwsze, do woku lub dużej patelni nalej olej. Gdy olej będzie gorący, dodaj suche czerwone chili strąk, a następnie posiekaną cebulę. Podsmaż cebulę na średnim ogniu, aż będą wyglądać miękko i zaczną brązowieć.
- Po drugie, dodaj posiekany czosnek, mielony imbir, miód, sos sojowy oraz przyprawę pięciu smaków. Wymieszaj i gotuj przez 1-2 minuty.
- Po trzecie, dodaj posiekaną pierś z kurczaka. Dobrze wymieszaj wszystko. Gotuj na średnim ogniu, aż kurczak będzie ugotowany i dobrze pokryty sosem.
- Na koniec, dopraw sosem rybnym, solą i pieprzem według uznania. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 30 sekund. Do tej pory sos powinien być ładnie skarmelizowany i lepki.
- Podczas serwowania udekoruj posiekaną zieloną cebulką.
Smacznego
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy