Jajecznica po Bułgarsku
Jajecznica po Bułgarsku
Jajecznica po bułgarsku to wspaniały pomysł na śniadanie. To przepyszne połączenie jajek, oleju paprykowego, owczej ricotty i jogurtu greckiego zainspiruje nie jedną osobę do przyjrzenia się pozostałym daniom reprezentującym kuchnie bułgarską. Niektórzy dodają do niej czubrycę , nadając jej znak firmowy Bułgarii.
Składniki do jajecznicy po bułgarsku
1) Składniki na olej paprykowy
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
2) Składniki do jajecznicy
- 4 jajka
- 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki ricotty owczej
- 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki białego octu
- 2 łyżeczki czubrycy zielonej łagodnej ( opcjonalnie ) - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
Jak przygotować jajecznicę po bułgarsku
- Pierwszym krokiem będzie przygotowanie oleju paprykowego. Dodaj paprykę słodką wędzoną do oleju i wymieszaj. Podgrzej go na małym ogniu, aż bardzo delikatnie się zagotuje. Zdejmij z ognia i pozostaw, aż ostygnie
- W czasie gotowania dodaj posiekany czosnek do jogurtu z sokiem z cytryny. Dobrze wymieszaj i wstaw z powrotem do lodówki. ( trzymaj go tam z 3-4 godziny)
- Drugim krokiem będzie usmażenie jajek na patelni. Rozgrzej olej na patelni a następnie dodaj jajka. W tym momencie możesz również dodać czubrycy zielonej i dobrze wymieszać. Smaż je do tego momentu aż będą gotowe do spożycia , lekko wysuszone. Nałóż na to wszystko ricotte.
- Następnie przełóż wszystko na talerz. Na wierzch dodaj dużą ilość oleju paprykowego i dowolne dodatki, a na druga połowę talerza połóż jogurt czosnkowy. Najlepiej podawać ze świeżymi plasterkami bagietki .
Smacznego
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy