Przyprawy Owocowe - Przyprawy Robione z Owoców
Przyprawy owocowe - przyprawy pochodzące od owoców
Przyprawy owocowe, są robione jak sama nazwa wskazuje z owoców. Są one powszechnie używane w większości zakątków świata a poniżej przedstawiamy ich krótką charakterystykę. Te najbardziej popularne jak pieprz i papryka są używane praktycznie w każdej kuchni świata.
Seler
Seler pochodzi z Anglii i innych części Europy. W Indiach uprawia się ją w północno-zachodnich Himalajach oraz na wzgórzach Uttar Pradesh, Pendżabu i południowych Indiach. Na równinach indyjskich uprawia się go w czasie chłodów, głównie jako uprawę ogrodniczą w okolicach miast. Owoce są drobne, ciemnobrązowe o specyficznym smaku. Zastosowania selera w kuchni są bardzo wszechstronne i używa się praktycznie cały owoc. Zioło jest spożywane jako sałatka lub zupa. Nasiona (owoce) są spożywane jako przyprawa. Nasiona przywiązane do kawałka materiału służą do przyprawiania zupy. Przyprawa pozyskiwana z nasion ma działanie pobudzające i służy głównie do przyprawiania zup i curry. Nasiona mają również działanie kordialne, tonizujące, wiatropędne, moczopędne, emmenagogiczne i antyseptyczne. W Polsce niektóre przypisy zalecają używanie soli selerowej. Jest ona co raz bardziej popularna w naszej rodzimej kuchni. Jeżeli jej nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
Papryka słodka
Papryka słodka to nieostra odmiana chili. Słyną one z cudownego czerwonego koloru i łagodnego smaku. Ponieważ do produkcji papryki wykorzystuje się kilka odmian Capsicum annuum Linn, strąki na jednym obszarze uprawy mogą różnić się kształtem i wyglądem od innych. Niektóre strąki są okrągłe ze spiczastym końcem, inne są wydłużone. Są średnie do małych i dość mięsiste. Produkowane są na małych, krzaczastych roślinach. Po dojrzeniu strąki są zbierane i suszone na słońcu. W miejscach gdzie są uprawiane, są przetwarzane na proszek - czyli przyprawę. Strąki papryki są jednym z najbogatszych źródeł kwasu askorbinowego (witaminy C). W Polskiej kuchni sproszkowana papryka jest bardzo popularna i używana do dużej ilości dań. Co druga mieszanka przypraw zawiera w sobie paprykę. Warto również wspomnieć , że co raz bardziej popularna w naszej kuchni jest wędzona odmiana papryki słodkiej.Jeżeli jej nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
Papryka czerwona chili
Papryka chili pochodzi z Indii Zachodnich i tropikalnej Ameryki, najprawdopodobniej z Brazylii. Powszechnie jest uprawiana ze względu na swoje owoce. Warto wspomnieć że, kiedy chili rośnie na wzgórzach, mówi się powszechnie, że jest dużo ostrzejsza. Istnieje kilka odmian, różniących się głównie długością, kształtem i kolorem owocu. Niektóre są okrągłe, inne podłużne, tępe, spiczaste lub dwudzielne. Mają kolor czerwony, biały, żółty lub pstry. Bardzo ostre składniki obecne są w miąższu i skórce, a także w nasionach. Dojrzałe owoce suszy się na słońcu i używa w całości lub w proszku. Spożycie chilli jest bardzo duże i codziennie używają jej zarówno bogaci, jak i biedni. Chili to główny składnik między innymi curry. Jest miażdżone na pastę, między dwoma kamieniami (Silbatta), z odrobiną oleju musztardowego, imbiru i soli, tworzą jedyną przyprawę.Wykorzystują ją miliony ubogich ludzi do spożycia razem z ryżem. Jeżeli nie masz jej w swoim domu, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
Kminek
Kminek pochodzi z Europy i Azji Zachodniej. Jest często uprawiany na wzgórzach, to roślina wieloletnia o grubych korzeniach, złożonych liściach z segmentami liniowymi i drobnymi, białymi kwiatami. Owoce kminku są koloru brązowego, lekko zakrzywione i zwężające się ku końcowi. Owoce (nasiona) kminku jako przyprawa są suszone i sproszkowane lub surowe i całe. W pierwszym przypadku jest on używany między innymi do aromatyzowania curry.. Znajduje zastosowanie w cukiernictwie oraz w napojach aromatyzujących. Z kminku można zrobić również nalewkę spirytusową. Jest on wiatropędny i szeroko stosowany medycynie. Jeżeli nie masz kminku mielonego w swoim domu, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ , owoc kminku który jest bardziej dostępny w sklepach ogólnospożywczych znajdziesz TUTAJ .
Kolendra
Kolendra pochodzi z regionu Morza Śródziemnego. Jest intensywnie uprawiany w Indiach, Rosji, Europie Środkowej, Azji Mniejszej i Maroku. W Indiach uprawia się ją we wszystkich stanach. Roślina ma zazwyczaj 2-3 stopy wysokości, z białymi lub różowawymi kwiatami. Dolne liście mają szerokie segmenty, a górne są bardzo wąskie. Owoce są małe, owalne i aromatyczne. Owoce i liście kolendry są aromatyczne i używane jako przyprawy. Owoce są szeroko stosowane w przygotowaniu curry, marynat, sosów, zup, kiełbasek i przypraw. Są one również wykorzystywane do aromatyzowania ciastek, ciastek, bułeczek i ciast oraz wyrobów tytoniowych. Używa się je również do aromatyzowania likierów, zwłaszcza ginu.
Owoce kolendry są również wykorzystywane w medycynie naturalnej jako środek pobudzający, wiatropędny, żołądkowy, moczopędny, przeciwżółciowy, chłodniczy, afrodyzjak i tonik. Liście kolendry są jednym z najbogatszych źródeł witaminy C (tj. 250 mg/100 g.) i witaminy A (tj. 5200 I.U./100 g.). Stosowane są powszechnie w kuchni tajskiej. W Polsce z roku na rok zyskują co raz większą popularność jako dodatek do sałatek. Jeżeli nie masz w swojej kuchni owoców kolendry, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ , wersja sproszkowana TUTAJ. Liście kolendry znajdziesz natomiast TUTAJ .
Wanilia
Wanilia jest to pnącze o mięsistych korzeniach przybyszowych, dużych soczystych liściach i zielonkawożółtych kwiatach. Owoce są długie, cienkie, przypominające strąki, zwane ziarnami wanilii. Jest to gatunek tropikalny i rozwija się w gorącym klimacie z częstymi deszczami. Rozmnaża się za pomocą sadzonek. Pochodzi z tropikalnej Ameryki. Smak i aromat nie są obecne w strąkach, dopóki nie zostaną utwardzone. Niedojrzałe owoce poddawane są procesowi pocenia. Rano wystawiane są na działanie słońca, a po południu osłaniane kocami, a na noc umieszczane w hermetycznych pudełkach. W procesie utwardzania glukozy pod wpływem działania enzymów zostaje zamieniony w krystaliczną substancję, wanilinę, która posiada charakterystyczny zapach. Strąki wanilii są używane do aromatyzowania wyrobów cukierniczych oraz w perfumerii. Wanilia stosowana jest również w aromatyzowaniu czekolady, lodów, cukierków, napojów, ciast i innych produktów spożywczych. Jeżeli nie masz wanilii w sowim domu, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ .
Anyż
Anyż pochodzi ze wschodniego regionu Morza Śródziemnego. Jest powszechnie uprawiany w Europie, Rosji, Afryce Północnej, Meksyku i Ameryce Południowej. Anyż dobrze rośnie na lekkich, żyznych lub umiarkowanie bogatych, dobrze osuszonych glinach piaszczystych. Jest rozmnażany przez nasiona. Nasiona wysiewa się w siewnikach lub w siewnikach w odstępach 20-40 cm. Wysiewa się go powszechnie od połowy października do końca listopada na równinach, a od początku kwietnia do końca maja na wzgórzach. Kiedy sadzonki mają 5-8 cm. na wysokości są przerzedzone, aby osiągnąć 10-15 cm. od siebie z rzędu. Owoce anyżu są używane jako przyprawa. Obecnie olej anyżowy zastępuje owoce w celach leczniczych i smakowych. Anyż ma słodki, aromatyczny smak i po zmiażdżeniu wydziela charakterystyczny przyjemny zapach. Jest używany do aromatyzowania żywności, wyrobów cukierniczych, pieczywa, napojów i innych likierów. Owoce anyżu w medycynie mają działanie wykrztuśne, pobudzające, wiatropędne, moczopędne i napotne. Świeże liście anyżu używane są jako ozdoba oraz do przyprawiania sałatek. Jeżeli nie masz go swojej kuchni, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
Koper Włoski
Suszone owoce kopru włoskiego mają pachnący zapach i przyjemny aromatyczny smak. Był znany starożytnym Hindusom, Chińczykom i Egipcjanom jako przyprawa kulinarna. Pochodzi z regionu Morza Śródziemnego. . Wykorzystywane są do przyprawiania curry, zup, dań mięsnych, sosów, bułek, ciastek i wyrobów cukierniczych. Wykorzystywane są również do aromatyzowania likierów oraz do produkcji marynat. Owoce kopru są pobudzające i wiatropędne. W medycynie są przydatne w chorobach klatki piersiowej, śledziony i nerek. Gorący napar z owoców stosowany jest w celu zwiększenia wydzielania mleka i pobudzenia pocenia się. Napar stosuje również się przy kolkach i wzdęciach niemowląt. Owoce kopru włoskiego są stosowane w perfumerii i mydłach zapachowych. Jeżeli nie masz w swojej kuchni owoców kopru włoskiego, możesz go kupić w naszym sklepie internetowy TUTAJ
Ziele Angielskie
Ziele angielskie inaczej jagody posiadają aromatyczny smak i zapach przypominający mieszankę cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej, stąd nazwa ziele angielskie. Ziele angielskie zawdzięcza swój charakterystyczny zapach obecności olejku eterycznego (3,3-4,5%) znajdującego się głównie w owocni. Ziele angielskie jako przyprawa jest dostępne w całości lub zmielone. Ziele angielskie używane jest, jako dodatek do sosów, zup, marynat, konserw mięsnych, kiełbas itp. Jest ważnym składnikiem mieszanek przypraw do marynowania oraz mieszanek przyprawowych do dań, m.in. curry w proszku, przyprawa do mięsa mielonego , dressing drobiowy, przyprawa do ciast itp. Służą do aromatyzowania likierów. Ziele angielskie ziarno, możesz kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
Pieprz Czarny
Pieprz jest jedną z najstarszych roślin uprawianych w Indiach i prawdopodobnie pochodzi ze wzgórz południowo-zachodnich Indii, gdzie spotyka się ją w stanie dzikim w lasach deszczowych od północnej Kanary po Kanyakumari. Pieprz czarny składa się z suszonych, w pełni rozwiniętych niedojrzałych owoców. Ma prawie kulisty kształt, około 4-5 mm średnicy z charakterystyczną szatą z głęboko osadzonymi zmarszczkami. Świeżo zebrane owoce układa się na cementowych podłogach lub matach i suszy na słońcu przez około tydzień. Podczas suszenia zielone lub czerwone owoce stopniowo przebarwiają się na ciemnobrązowy lub prawie czarny, a ich skórka staje się twarda i pomarszczona. Aromatyczny zapach pieprzu zawdzięcza olejkowi eterycznemu, a ostry smak oleożywicy. Obecny jest w nich również alkaloid. Pieprz pobudza przepływ śliny i soków żołądkowych oraz działa chłodząco. We współczesnej medycynie indyjskiej jest często stosowany jako aromatyczny środek pobudzający w chorobie, osłabieniu po gorączce, śpiączce itp. Używany jest również jako środek na niestrawności, jako środek przeciwperiodyczny w gorączce malarii. W kuchni pieprz czarny to przyprawa używana do przyprawiania świeżo ugotowanych i przygotowanych potraw. Całe ziarenka pieprzu są dodawane do marynat, niektórych rodzajów kiełbas itp.W większość przypadków pieprz jest zazwyczaj mielona przed użyciem. Pieprz czarny jest najczęściej używany ze względu na jego charakterystyczny aromat i ostry smak. Inne kolory pieprzu są mniej ostre. Jeżeli nie masz ziarenek pieprzu w swojej kuchni, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Świat Przypraw