Przyprawy owocowe, są robione jak sama nazwa wskazuje z owoców. Są one powszechnie używane w większości zakątków świata a poniżej przedstawiamy ich krótką charakterystykę. Te najbardziej popularne jak pieprz i papryka są używane praktycznie w każdej kuchni świata.
Seler pochodzi z Anglii i innych części Europy. W Indiach uprawia się ją w północno-zachodnich Himalajach oraz na wzgórzach Uttar Pradesh, Pendżabu i południowych Indiach. Na równinach indyjskich uprawia się go w czasie chłodów, głównie jako uprawę ogrodniczą w okolicach miast. Owoce są drobne, ciemnobrązowe o specyficznym smaku. Zastosowania selera w kuchni są bardzo wszechstronne i używa się praktycznie cały owoc. Zioło jest spożywane jako sałatka lub zupa. Nasiona (owoce) są spożywane jako przyprawa. Nasiona przywiązane do kawałka materiału służą do przyprawiania zupy. Przyprawa pozyskiwana z nasion ma działanie pobudzające i służy głównie do przyprawiania zup i curry. Nasiona mają również działanie kordialne, tonizujące, wiatropędne, moczopędne, emmenagogiczne i antyseptyczne. W Polsce niektóre przypisy zalecają używanie soli selerowej. Jest ona co raz bardziej popularna w naszej rodzimej kuchni. Jeżeli jej nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
Papryka chili pochodzi z Indii Zachodnich i tropikalnej Ameryki, najprawdopodobniej z Brazylii. Powszechnie jest uprawiana ze względu na swoje owoce. Warto wspomnieć że, kiedy chili rośnie na wzgórzach, mówi się powszechnie, że jest dużo ostrzejsza. Istnieje kilka odmian, różniących się głównie długością, kształtem i kolorem owocu. Niektóre są okrągłe, inne podłużne, tępe, spiczaste lub dwudzielne. Mają kolor czerwony, biały, żółty lub pstry. Bardzo ostre składniki obecne są w miąższu i skórce, a także w nasionach. Dojrzałe owoce suszy się na słońcu i używa w całości lub w proszku. Spożycie chilli jest bardzo duże i codziennie używają jej zarówno bogaci, jak i biedni. Chili to główny składnik między innymi curry. Jest miażdżone na pastę, między dwoma kamieniami (Silbatta), z odrobiną oleju musztardowego, imbiru i soli, tworzą jedyną przyprawę.Wykorzystują ją miliony ubogich ludzi do spożycia razem z ryżem. Jeżeli nie masz jej w swoim domu, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
Kminek pochodzi z Europy i Azji Zachodniej. Jest często uprawiany na wzgórzach, to roślina wieloletnia o grubych korzeniach, złożonych liściach z segmentami liniowymi i drobnymi, białymi kwiatami. Owoce kminku są koloru brązowego, lekko zakrzywione i zwężające się ku końcowi. Owoce (nasiona) kminku jako przyprawa są suszone i sproszkowane lub surowe i całe. W pierwszym przypadku jest on używany między innymi do aromatyzowania curry.. Znajduje zastosowanie w cukiernictwie oraz w napojach aromatyzujących. Z kminku można zrobić również nalewkę spirytusową. Jest on wiatropędny i szeroko stosowany medycynie. Jeżeli nie masz kminku mielonego w swoim domu, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ , owoc kminku który jest bardziej dostępny w sklepach ogólnospożywczych znajdziesz TUTAJ .
Wanilia jest to pnącze o mięsistych korzeniach przybyszowych, dużych soczystych liściach i zielonkawożółtych kwiatach. Owoce są długie, cienkie, przypominające strąki, zwane ziarnami wanilii. Jest to gatunek tropikalny i rozwija się w gorącym klimacie z częstymi deszczami. Rozmnaża się za pomocą sadzonek. Pochodzi z tropikalnej Ameryki. Smak i aromat nie są obecne w strąkach, dopóki nie zostaną utwardzone. Niedojrzałe owoce poddawane są procesowi pocenia. Rano wystawiane są na działanie słońca, a po południu osłaniane kocami, a na noc umieszczane w hermetycznych pudełkach. W procesie utwardzania glukozy pod wpływem działania enzymów zostaje zamieniony w krystaliczną substancję, wanilinę, która posiada charakterystyczny zapach. Strąki wanilii są używane do aromatyzowania wyrobów cukierniczych oraz w perfumerii. Wanilia stosowana jest również w aromatyzowaniu czekolady, lodów, cukierków, napojów, ciast i innych produktów spożywczych. Jeżeli nie masz wanilii w sowim domu, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ .
Suszone owoce kopru włoskiego mają pachnący zapach i przyjemny aromatyczny smak. Był znany starożytnym Hindusom, Chińczykom i Egipcjanom jako przyprawa kulinarna. Pochodzi z regionu Morza Śródziemnego. . Wykorzystywane są do przyprawiania curry, zup, dań mięsnych, sosów, bułek, ciastek i wyrobów cukierniczych. Wykorzystywane są również do aromatyzowania likierów oraz do produkcji marynat. Owoce kopru są pobudzające i wiatropędne. W medycynie są przydatne w chorobach klatki piersiowej, śledziony i nerek. Gorący napar z owoców stosowany jest w celu zwiększenia wydzielania mleka i pobudzenia pocenia się. Napar stosuje również się przy kolkach i wzdęciach niemowląt. Owoce kopru włoskiego są stosowane w perfumerii i mydłach zapachowych. Jeżeli nie masz w swojej kuchni owoców kopru włoskiego, możesz go kupić w naszym sklepie internetowy TUTAJ
Ziele angielskie inaczej jagody posiadają aromatyczny smak i zapach przypominający mieszankę cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej, stąd nazwa ziele angielskie. Ziele angielskie zawdzięcza swój charakterystyczny zapach obecności olejku eterycznego (3,3-4,5%) znajdującego się głównie w owocni. Ziele angielskie jako przyprawa jest dostępne w całości lub zmielone. Ziele angielskie używane jest, jako dodatek do sosów, zup, marynat, konserw mięsnych, kiełbas itp. Jest ważnym składnikiem mieszanek przypraw do marynowania oraz mieszanek przyprawowych do dań, m.in. curry w proszku, przyprawa do mięsa mielonego , dressing drobiowy, przyprawa do ciast itp. Służą do aromatyzowania likierów. Ziele angielskie ziarno, możesz kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ