Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Świat Przypraw » Przyprawy z Turcji - Najpopularniejsze Przyprawy w Turcji

Przyprawy z Turcji - Najpopularniejsze Przyprawy w Turcji

Data dodania: 24-04-2022

Przyprawy z Turcji - Najpopularniejsze Przyprawy w Turcji

 

 

Przyprawy z Turcji - najpopularniejsze przyprawy tureckie
Na skrzyżowaniu Europy, Azji i Bliskiego Wschodu znajduje się Turcja która od dawna jest centrum handlu. Było to ważne miejsce docelowe karawan wielbłądów, które podróżowały Jedwabnym Szlakiem i przywoziły towary oraz przyprawy na zachód. Odwiedzając bazar przypraw w Stambule, zobaczysz, dlaczego Turcja słynie z przypraw. Stosy całych jaki i świeżo zmielonych przypraw stoją wzdłuż alejek tego historycznego bazaru i zachwycają odwiedzających swoimi aromatami i kolorami W rzeczywistości większość przypraw używanych w kuchni tureckiej można łatwo znaleźć, gdziekolwiek jesteś. Wystarczy wejść do internetu i tutaj pojawia się nasz sklep www.przyprawy-marcopolo.pl



 

Najpopularniejsze Przyprawy w Turcji



 

1.Oregano

 

Przyprawy z Turcji - najpopularniejsze przyprawy tureckieOregano lub kekik (keh-KEEK') występuje w całym kraju i jest bardzo popularne w regionach Morza Egejskiego i Południowego. Suszone oregano jest najczęściej używane do przyprawiania dań mięsnych i drobiowych, sałatek i zup. „Woda z oregano” jest zrobiona z nasączonych liści oregano i mówi się, że uspokaja żołądek i pomaga w utracie wagi. Oliwa z oliwek jest podawana ze świeżym oregano i używana do sałatek. Jeżeli nie masz w swojej kuchni oregano, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
 







 

2. Chili Grys

 

Przyprawy z Turcji - najpopularniejsze przyprawy tureckie

W Turcji płatki ognistej czerwonej papryki lub „pül biberi” (POOL bee-BEYR'-ee) są posypywane prawie wszystkim jako dodatek dla tych, którzy lubią ostre potrawy. Jest kluczowym składnikiem większości pikantnych potraw, zwłaszcza dań mięsnych i zup. Często zagniata się ją bezpośrednio w mieszance mielonej wołowiny podczas przygotowywania pikantnych wersji „köfte” (koof-TH) lub grillowanych klopsików. Jeżeli nie masz ich w swojej kuchni, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ





 




3.Mięta

 

Przyprawy z Turcji - najpopularniejsze przyprawy tureckieMięta lub inaczej znana jako 'nane' (NAH'-neh) jest używana świeża i suszona w wielu przepisach na sałatki, a także do mięsa, drobiu i ryb. Jest to również ważny składnik zupy „Ezogelin” (ez-oh-gel-EEN) i popularny jako dodatek do posypywania „mant?” (mahn-TUH'), klasyczny turecki knedel podobny do miniaturowych ravioli. Jeżeli nie masz jej w swojej kuchni, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym ze zdrową żywnością  TUTAJ

 

 

 








4. Ziele Angielskie Ziarno

 

Przyprawy z Turcji - najpopularniejsze przyprawy tureckieZiele angielskie lub "yenibahar" (yen-EE" bah-HAR") to kluczowa przyprawa zagnieciona w mielonej wołowinie przy produkcji klopsików "Lady's Udo" lub "kadın budu köfte (kah-dun BOO"-DOO" kuf-TEH .Jest również stosowane w wielu wersjach pachnącego ryżowego nadzienia do nadziewanych liści winorośli oraz przy przygotowaniu innych nadziewanych i zawijanych dań. Jeżeli nie masz go w swojej kuchni, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym  TUTAJ

 

 








5. Cynamon

 

Przyprawy z Turcji - najpopularniejsze przyprawy tureckieCynamon jest ulubieńcem słodszej strony tureckiej kuchni. Jest dostępny w postaci patyczków  i proszku. Stosowany w deserach, budyniu, ciastach oraz nadziewanych owocami ciasteczkami i ciastkami. Jest również składnikiem 'salep' (SAH'-lep), słodkim, gorącym mlekiem spożywanym jak gorąca czekolada.Jeżeli nie masz go w swojej kuchni, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym  TUTAJ . Polecamy również zapoznać się z naszym artykułem na temat właściwości cynamonu który znajdziecie Państwo TUTAJ oraz o nietypowym zastosowaniu laski cynamonu który znajdziecie Państwo TUTAJ

 

 








6. Kmin Rzymski

 

Przyprawy z Turcji - najpopularniejsze przyprawy tureckieKmin rzymski, kumin lub kimion (keem-YOHN') jest używany do przyprawiania dań mięsnych, zwłaszcza mielonej wołowiny. Jak również w daniach typu sarma, takich jak faszerowana kapusta warzywna, boćwina szwajcarska i grillowane klopsiki. Służy również do przyprawiania zup oraz posypywania mięs i gulaszu. Jeżeli nie masz go w swojej kuchni, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym  TUTAJ .

 



 








7.Sumak

 

Przyprawy z Turcji - najpopularniejsze przyprawy tureckieSumak jest powszechną przyprawą w basenie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. Po zmieleniu na proszek ma piękny burgundowy odcień i nadaje potrawom lekko pikantny, cytrynowy smak. W kuchni tureckiej proszek sumaka używany jest głównie jako dodatek. Posypuje się nim grillowane mięso oraz knedle z jogurtem i miesza z cebulą jako dodatek do smażonej wątróbki cielęcej. Jeżeli nie masz go w swojej kuchni, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym  TUTAJ .

 


 








8. Ziarno Sezamu

 

Przyprawy z Turcji - najpopularniejsze przyprawy tureckieZiarna sezamu nie są tak naprawdę przyprawą, ale nasionami. Sąużywane do robienia tahini lub pasty sezamowej i pokrywania wierzchu wielu rodzajów chleba i ciastek. Słynny turecki pierścionek chlebowy zwany simit (sih-MIHT'), jest pokryty sezamem i pieczony do struktury chrupiącej. Jeżeli nie masz go w swojej kuchni, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym  TUTAJ .

 



 








9. Papryka

 

Przyprawy z Turcji - najpopularniejsze przyprawy tureckieTurecka słodka czerwona papryka w proszku jest jedną z najlepszych na świecie. W kuchni tureckiej jest używana w wielu rodzajach dań mięsnych, drobiu i fasoli, aby dodać danią koloru i smaku. Zastępuje często jej pikantnego odpowiednika który również jest bardzo popularny w Turcji. Jest również używana jako dodatek do zup, gulaszu, mięsa i drobiu. Jeżeli nie masz jej w swojej kuchni, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym - papryka słodka TUTAJ a papryka ostra TUTAJ.

 



 






10. Czarnuszka


Przyprawy z Turcji - najpopularniejsze przyprawy tureckieCzarnuszka to pikantne nasiona używane do posypywania wielu ciastek, bułek i innych wypieków, takich jak śniadaniowa poğaça (poh-AH'-cha). Każde nasiono ma niepowtarzalny, gorzki smak, a ich czarny jak smoła kolor wygląda pięknie na prawie wszystkim. Czarnuszką najczęściej posypuje się wypieki, słone i warstwowe placki serowe z yufką lub phyllo. Jeżeli nie masz jej w swojej kuchni, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym  TUTAJ .







Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszą twórczość.
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Świat Przypraw
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu