Przyprawy z Turcji - Najpopularniejsze Przyprawy w Turcji
Przyprawy z Turcji - Najpopularniejsze Przyprawy w Turcji
Na skrzyżowaniu Europy, Azji i Bliskiego Wschodu znajduje się Turcja która od dawna jest centrum handlu. Było to ważne miejsce docelowe karawan wielbłądów, które podróżowały Jedwabnym Szlakiem i przywoziły towary oraz przyprawy na zachód. Odwiedzając bazar przypraw w Stambule, zobaczysz, dlaczego Turcja słynie z przypraw. Stosy całych jaki i świeżo zmielonych przypraw stoją wzdłuż alejek tego historycznego bazaru i zachwycają odwiedzających swoimi aromatami i kolorami W rzeczywistości większość przypraw używanych w kuchni tureckiej można łatwo znaleźć, gdziekolwiek jesteś. Wystarczy wejść do internetu i tutaj pojawia się nasz sklep www.przyprawy-marcopolo.pl
Najpopularniejsze Przyprawy w Turcji
1.Oregano
Oregano lub kekik (keh-KEEK') występuje w całym kraju i jest bardzo popularne w regionach Morza Egejskiego i Południowego. Suszone oregano jest najczęściej używane do przyprawiania dań mięsnych i drobiowych, sałatek i zup. „Woda z oregano” jest zrobiona z nasączonych liści oregano i mówi się, że uspokaja żołądek i pomaga w utracie wagi. Oliwa z oliwek jest podawana ze świeżym oregano i używana do sałatek. Jeżeli nie masz w swojej kuchni oregano, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
2. Chili Grys
W Turcji płatki ognistej czerwonej papryki lub „pül biberi” (POOL bee-BEYR'-ee) są posypywane prawie wszystkim jako dodatek dla tych, którzy lubią ostre potrawy. Jest kluczowym składnikiem większości pikantnych potraw, zwłaszcza dań mięsnych i zup. Często zagniata się ją bezpośrednio w mieszance mielonej wołowiny podczas przygotowywania pikantnych wersji „köfte” (koof-TH) lub grillowanych klopsików. Jeżeli nie masz ich w swojej kuchni, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
3.Mięta
Mięta lub inaczej znana jako 'nane' (NAH'-neh) jest używana świeża i suszona w wielu przepisach na sałatki, a także do mięsa, drobiu i ryb. Jest to również ważny składnik zupy „Ezogelin” (ez-oh-gel-EEN) i popularny jako dodatek do posypywania „mant?” (mahn-TUH'), klasyczny turecki knedel podobny do miniaturowych ravioli. Jeżeli nie masz jej w swojej kuchni, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym ze zdrową żywnością TUTAJ
4. Ziele Angielskie Ziarno
Ziele angielskie lub "yenibahar" (yen-EE" bah-HAR") to kluczowa przyprawa zagnieciona w mielonej wołowinie przy produkcji klopsików "Lady's Udo" lub "kadın budu köfte (kah-dun BOO"-DOO" kuf-TEH .Jest również stosowane w wielu wersjach pachnącego ryżowego nadzienia do nadziewanych liści winorośli oraz przy przygotowaniu innych nadziewanych i zawijanych dań. Jeżeli nie masz go w swojej kuchni, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
5. Cynamon
Cynamon jest ulubieńcem słodszej strony tureckiej kuchni. Jest dostępny w postaci patyczków i proszku. Stosowany w deserach, budyniu, ciastach oraz nadziewanych owocami ciasteczkami i ciastkami. Jest również składnikiem 'salep' (SAH'-lep), słodkim, gorącym mlekiem spożywanym jak gorąca czekolada.Jeżeli nie masz go w swojej kuchni, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ . Polecamy również zapoznać się z naszym artykułem na temat właściwości cynamonu który znajdziecie Państwo TUTAJ oraz o nietypowym zastosowaniu laski cynamonu który znajdziecie Państwo TUTAJ
6. Kmin Rzymski
Kmin rzymski, kumin lub kimion (keem-YOHN') jest używany do przyprawiania dań mięsnych, zwłaszcza mielonej wołowiny. Jak również w daniach typu sarma, takich jak faszerowana kapusta warzywna, boćwina szwajcarska i grillowane klopsiki. Służy również do przyprawiania zup oraz posypywania mięs i gulaszu. Jeżeli nie masz go w swojej kuchni, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ .
7.Sumak
Sumak jest powszechną przyprawą w basenie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. Po zmieleniu na proszek ma piękny burgundowy odcień i nadaje potrawom lekko pikantny, cytrynowy smak. W kuchni tureckiej proszek sumaka używany jest głównie jako dodatek. Posypuje się nim grillowane mięso oraz knedle z jogurtem i miesza z cebulą jako dodatek do smażonej wątróbki cielęcej. Jeżeli nie masz go w swojej kuchni, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ .
8. Ziarno Sezamu
Ziarna sezamu nie są tak naprawdę przyprawą, ale nasionami. Sąużywane do robienia tahini lub pasty sezamowej i pokrywania wierzchu wielu rodzajów chleba i ciastek. Słynny turecki pierścionek chlebowy zwany simit (sih-MIHT'), jest pokryty sezamem i pieczony do struktury chrupiącej. Jeżeli nie masz go w swojej kuchni, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ .
9. Papryka
Turecka słodka czerwona papryka w proszku jest jedną z najlepszych na świecie. W kuchni tureckiej jest używana w wielu rodzajach dań mięsnych, drobiu i fasoli, aby dodać danią koloru i smaku. Zastępuje często jej pikantnego odpowiednika który również jest bardzo popularny w Turcji. Jest również używana jako dodatek do zup, gulaszu, mięsa i drobiu. Jeżeli nie masz jej w swojej kuchni, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym - papryka słodka TUTAJ a papryka ostra TUTAJ.
10. Czarnuszka
Czarnuszka to pikantne nasiona używane do posypywania wielu ciastek, bułek i innych wypieków, takich jak śniadaniowa poğaça (poh-AH'-cha). Każde nasiono ma niepowtarzalny, gorzki smak, a ich czarny jak smoła kolor wygląda pięknie na prawie wszystkim. Czarnuszką najczęściej posypuje się wypieki, słone i warstwowe placki serowe z yufką lub phyllo. Jeżeli nie masz jej w swojej kuchni, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ .
Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszą twórczość.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Świat Przypraw