Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Przyprawy Jednorodne » Czarnuszka 40g
Czarnuszka 40gCzarnuszka 40g
Czarnuszka 40g
Czarnuszka 40g

Czarnuszka 40g

Marco Polo

Czas wysyłki: 48 godzin

Koszt wysyłki: od 9,00 zł

Numer katalogowy: MPJedo008

Stan magazynowy: 9967 szt.

Kod EAN: 5902686970347

Stan produktu: Nowy

Komentarz do produktu:

Cena: 3,50 zł

( 0,09 zł / 1 g)

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Wartości Odżywcze
  • Składniki Mineralne
  • Kraj Pochodzenia
  • Linki (1)
  • Recenzje produktu (0)

Czarnuszka

 

Czarnuszka zastosowanie w kuchniCzarnuszka właściwości zdrowotne

 

Czarnuszka siewna, znana także jako czarnuszka ogrodowa lub czarny kmin. Występuje w wielu krajach świata Czarnuszka Ma bardzo dużo składników odżywczych. Będą to między innymi: Antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze funkcjonowanie. Szczególnie cieszy się wykorzystywanie czarnuszki przy przeziębieniach oraz nieżytach górnych dróg oddechowych i leczeniu kataru. Dzięki zawartości olejków eterycznych w czarnuszce, rozszerzają się oskrzela, i to z kolei poprawia ich pracę. Olejki eteryczne mają wpływ również na zmniejszenie ilości śluzu i pomagają wydalić je z organizmu. Czarnuszka pomaga również przy leczeniu przeróżnego rodzaju dolegliwości grzybiczych oraz cukrzycy. Naukowcy przeprowadzili analizy których wyniki pokazują, iż czarnuszka zmniejsza poziom glukozy we krwi, przy czym zwiększa również wydzielanie insuliny. Pomaga również w leczeniu nadciśnienia. Spożywanie czarnuszki umożliwia obniżyć tętnicze ciśnienie krwi i chroni przed zakrzepami.

 

Czarnuszka zastosowanie w kuchni

 

W kuchni czarnuszkę najczęściej używa się ją jako posypka do różnego rodzaju nabiału, szczególnie białych serów. Stosuje się ją również do aromatyzowania różnego rodzaju win i warzyw. Wspaniale nadaje się posypka przed wypiekiem chleba czy bułek.Czarnuszka bardzo często jest też lekko opiekana, a następnie mielona lub używany w całości, aby dodać smaku potrawom z curry. Niektórzy ludzie jedzą również surowe nasiona lub mieszają je z miodem lub wodą. Czarnuszkę można również dodawać do płatków owsianych, koktajli lub jogurtu.

Czarnuszka, znana również jako Nigella sativa lub czarny kminek, jest wyjątkową przyprawą, która dodaje potrawom nie tylko unikalnego smaku, ale także wartości odżywczych. Oto różne sposoby, w jakie można wykorzystać ziarna czarnuszki w kuchni:


1. Chleby i wypieki

Czarnuszka jest często używana jako dodatek do chleba i innych wypieków. Można ją dodać do ciasta chlebowego lub posypać nią wierzch przed pieczeniem. Jej charakterystyczny, lekko pikantny smak doskonale komponuje się z różnymi rodzajami pieczywa, nadając im wyjątkowy aromat.


2. Sałatki

Ziarna czarnuszki świetnie nadają się do sałatek. Można je dodać do sałatek warzywnych, owocowych lub zbożowych, aby wzbogacić ich smak i teksturę. Czarnuszka dodaje sałatkom nie tylko nuty smakowe, ale także wartości odżywcze.


3. Dania mięsne i rybne

Czarnuszka jest doskonałym dodatkiem do marynat i przyprawiania mięs oraz ryb. Można ją zmielić i dodać do mieszanki przypraw lub posypać nią potrawy przed pieczeniem, grillowaniem czy smażeniem. Jej intensywny smak idealnie pasuje do drobiu, wołowiny, wieprzowiny oraz ryb.


4. Zupy i sosy

Dodanie czarnuszki do zup i sosów może wzbogacić ich smak i aromat. Można ją dodać na początku gotowania, aby składniki dobrze się połączyły, lub na końcu jako dekorację i dodatek smakowy.


5. Ryż i kasze

Czarnuszka doskonale komponuje się z ryżem i różnymi kaszami. Można ją dodać podczas gotowania ryżu lub kaszy, aby nadać im wyjątkowy smak, lub posypać na gotowe danie jako dekorację.


6. Dania wegetariańskie i wegańskie

W kuchni wegetariańskiej i wegańskiej czarnuszka jest cennym dodatkiem, który wzbogaca smak potraw. Można ją dodawać do warzywnych gulaszy, zapiekanek, dań z roślin strączkowych oraz tofu.


7. Przyprawa do serów

Czarnuszka jest często używana jako przyprawa do różnych rodzajów serów, zwłaszcza do serów świeżych i twarogowych. Można ją mieszać z serem lub posypać nią wierzch, aby dodać mu pikantnego akcentu.


8. Marynowanie warzyw

Ziarna czarnuszki są świetnym dodatkiem do marynat warzywnych. Można je dodać do słoików z ogórkami, papryką, cukinią lub innymi warzywami, aby nadać im wyjątkowy smak.


9. Przyprawa do jajek

Czarnuszka świetnie komponuje się z jajkami. Można nią posypać jajka sadzone, omlety, frittaty czy jajecznicę, aby wzbogacić ich smak.


10. Herbaty i napary

Chociaż to mniej typowe, czarnuszkę można również wykorzystać do przygotowania herbat i naparów. Nasiona czarnuszki zalane wrzątkiem i pozostawione do zaparzenia mogą stanowić aromatyczny napój o właściwościach zdrowotnych.


Czarnuszka to wszechstronna przyprawa, która może wzbogacić różnorodne dania, nadając im niepowtarzalny smak i aromat. Dodając ją do potraw, nie tylko poprawiamy ich walory smakowe, ale także korzystamy z jej licznych właściwości prozdrowotnych.

 

Wartość energetyczna w 100g 2301 kJ
553,00 kcal
Tłuszcz 38,20 g
w tym:  
kwasy tłuszczowe nasycone 6,50 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone 9,20 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone 22,50 g
Węglowodany 29,80 g
Białko 22,40 g
Składniki Mineralne na 100g
Wartość energetyczna (kcal) na 100g 344
Tłuszcz 15 g  
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g  
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1,7 g  
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 10 g  
Cholesterol 0 mg  
Sód 88 mg  
Potas 1 694 mg  
Węglowodany 52 g  
Błonnik 40 g  
Białko 16 g  
Witamina A 135 IU Kwas askorbinowy 21 mg
Wapń 1 196 mg Żelazo 18,5 mg
Witamina D 0 IU Witamina B6 0,5 mg
Witamina B12 0 µg Magnez 385 mg
Kraj pochodzenia: Syria
  • Czarnuszka - wszystko co powinieneś o niej wiedzieć Czarnuszka dzięki swoim właściwością zdrowotnym i szerokim zastosowaniu w kuchni jest jedną z najbardziej znanych przypraw na świecie. Jednak od kiedy tak naprawdę ludzkość zaczęła interesować się tymi czarnymi nasionkami. Pierwsze wzmianki o czarnuszce pochodzą prawdopodobnie z XIVw.p.n.e. O właściwościach zdrowotnych czarnuszki,wspominali już lekarze starożytnej Grecji. Można również przeczytać o niej w Biblii i Koranie.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Klienci zakupili także
Przyprawa do Gyrosa 40g
szt. Do koszyka
Kurczak po Bawarsku 40g
szt. Do koszyka
Ziele Angielskie Ziarno 40g
szt. Do koszyka
Zioła Prowansalskie 40g
szt. Do koszyka
Pozostałe produkty z kategorii
Imbir Mielony 40g
szt. Do koszyka
Chili Mielone 40g
szt. Do koszyka
Koperek Suszony  35g
szt. Do koszyka
Kmin Rzymski Mielony 40g
szt. Do koszyka
Pieprz Cayenne 40g
szt. Do koszyka
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu